zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Çalışan deneyimi (Employee Experience - EX) nedir? Nasıl geliştirilir?

21.12.21 04:02 PM By Denizhan

2022’ye sayılı günler kala, iş dünyasının geçirdiği dönüşüm çok daha fazla konuşulur hale geldi. Son iki yılda, teknoloji merkezinde birçok değişiklik yaşandı. İşletmeler hızla dijitalleşirken, yazılım pazarındaki hareketlilik de oldukça yüksek bir seviyedeydi. 2021 yılının trend konularından biri kuşkusuz ki deneyim oldu. Hem müşteri deneyimi hem de çalışan deneyimi, geçtiğimiz yıl işletmelerin gündemlerini meşgul etti. En az müşteri deneyimi kadar önemli olan çalışan deneyimi konusunda harekete geçmek ve 2022 yılında bu konuda adımlar atmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre! Peki, Çalışan deneyimi (Employee Experience- EX) nedir? Nasıl geliştirilir? İşte yanıtı:

çalışan deneyimi ex nedir?

Çalışan deneyimi (Employee Experience- EX) nedir?

Birinin işe başladığı andan şirketinizden ayrıldığı ana kadar, öğrendiği, yaptığı, gördüğü ve hissettiği her şey çalışan deneyimine katkıda bulunur. Kuruluşunuzun çalışan deneyimi yönetiminde yetkin olabilmesi için çalışanlarınızı dinlemeli, onlar için önemli olanları belirlemeli ve kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmalısınız.


Çalışan deneyimi, iş performansının temelidir. Müşteri deneyimi çabalarını sürdürmek, ürünlerinizi geliştirmek ve güçlü, saygın bir marka oluşturmak için çalışanlarınızın yardımına ihtiyaç duyarsınız. Sonuç olarak ne kadar sıkı çalıştıklarını ne kadar iş birliği yaptıklarını ya da operasyonel performanslarını iyileştirme çabalarını etkileyecek olan şey olumlu ve olumsuz deneyimleridir.

  

İK profesyonellerinin ‘Çalışan deneyimi çağında yaşıyoruz’ ya da ‘EX yeni müşteri deneyimidir’ gibi söylemlerine şahit olmuş olabilirsiniz. Ancak, bu sizin için gerçekten ne anlama geliyor? İş gücünüzü nasıl yönetiyorsunuz? Günümüzde birçok kuruluş, İK departmanlarının rutin görevlerini tamamlamak için ihtiyaç duyduğu araçlara sahip olduğundan ve çalışanlarının rahat olmalarını sağlamak için İnsan Sermayesi Yönetimi (HCM) uygulamalarına yöneliyor.

Neden çalışan deneyimine ve işveren markasına odaklanmalısınız?

Kendinizi günümüzde iş arayan genç bir kişinin yerine koyun. İş- Yaşam dengesine ve istikrara önem verirsiniz. Çalıştığınız yerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza önem verdiğini bilmek istersiniz.


Tam zamanlı çalışanlara rekabetçi avantajlar sunuyor musunuz? Ya da terfi edebilecekleri koşullar var mı? Yapılan son araştırmalar, yaklaşık 3 çalışandan ve iş arayandan birinin iş gücünde çeşitlilik konusunda eksik olan bir şirkete başvurmayacağını gösteriyor. Ve çalışanlar, bir kuruluşta çeşitliliğin ve katılımın nasıl göründüğünü anlamak istediklerine kimlerin görüşlerine değer veriyor? Bu soruyu üçte ikilik bir kesim, diğer çalışanlar olarak yanıtlıyor.

Yani önemli olan çalışanlarınızın işe alınması, yönetimi, ödüllendirilmesi değil. Önemli olan, oluşturduğunuz itibar ve sizin için çalışan kişilerin İK yönetim stratejileriniz hakkında ne düşündükleridir.

İşte harika bir çalışan deneyimi sunduğunuzu gösteren bazı işaretler:

·  Çalışanlarınız bireysel olarak meşgul, üretken ve azimlidir.

·  Ekip çalışmasında sorun yaşanmaz ve yenilikçi çözümler geliştirilir.

·  Departmanlar arasında iletişim sorunsuzdur.

·  İş yerinde kalma süreleri ve sadakat yüksektir.

·  İş arayanlar, sürekli olarak açık pozisyonlara başvurur.

·  Kuruluşunuz, saygın bir işveren itibarına sahiptir. 

HCM yazılımı çalışan deneyimini iyileştirmeye nasıl yardımcı olur?

Manuel çalışmayı otomatikleştirir

Hiçbir çalışan, İK personeli ya da diğer ekip üyesi, tamamlanması sonsuza kadar süren manuel İK görevlerinde zamanını harcamak istemez. Bu görevler, çalışanları en tutkulu oldukları projelerden uzaklaştırır. HCM yazılımı, tekrarlayan ve zaman alan İK ile ilgili görevleri otomatikleştirmede harika bir iş çıkarır. Örneğin, kuruluşunuz HCM yazılımı kullanıyorsa, çalışanların izin başvurusunda bulunmak için birden fazla e-posta göndermesine gerek kalmaz. Doğrudan sistem üzerinden izin başvurusunda bulunabilirler. Herhangi bir izin talebi hakkında otomatik olarak bilgilendirilebilir ve onay vermeleri için diğer yöneticilere de istek gönderebilirsiniz. Üstelik tüm bunları parmağınızı bile kıpırdatmadan otomatik olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu, HCM yazılımının nispeten kolay ancak sıkıcı bir görevi nasıl üstlenip, hızlı ve verimli bir iş akışına dönüştürdüğünün bir örneğidir.

Çalışanların başarılı olmasına yardımcı olur

Genellikle çalışanlar iyi performans göstermek, rolleri dahilinde büyümek ve organizasyonun başarısına daha fazla katkıda bulunmak isterler. Çalışanlarınızın etkili bir şekilde çalışmalarını nasıl sağladığınız, çalışan deneyimi açısından önemli bir faktördür. Bu, performanslarını iyileştirmelerini nasıl sağladığınızdan tutun da hedeflerin nasıl belirlenip ölçüldüğünden ve geri bildirimin nasıl sağladığına dek birçok süreci içerir. HCM yazılımı ile çalışanların neyi doğru yaptıklarını, nelerden kaçınmaları gerektiğini ve nasıl daha iyi performans gösterebileceklerini anlamalarına yardımcı olmak için sürekli olarak, performans incelemeleri yapabilirsiniz. Periyodik hedefler, kolaylıkla belirlenebilir ve gözden geçirilebilir.

Sınırsız Ar-Ge fırsatları sunar

Genç çalışanlar, büyümeye ve gelişmeye öncelik veren kuruluşlarda çalışmak isterler. Bu, çalışanlarınızın becerilerini geliştirmek ve daha yükseklere çıkmalarına yardımcı olmak için düzenli eğitim programları yürütmeniz gerekeceği anlamına gelir. Eğitim konuları kadar önemli olan bir diğer konu da eğitim programlarını çalışanlarınıza nasıl ulaştırdığınızdır. HCM yazılımı ile gelen Öğretim Yönetim Sistemi (LMS), istediğiniz kadar eğitim programı barındırmanıza ve bunları çalışanlarınıza uygun bir şekilde dağıtmanıza olanak tanır. Öğrenme planları, değerlendirmeler, sanal sınıflar, tartışma forumları ve kaynak merkezleri, çalışanlarınıza daha zengin bir öğrenme deneyimi sunabileceğiniz birçok özellikten sadece birkaçıdır. 

İşbirliğini geliştirir

İşyerinde daha iyi ilişkilere sahip olmak, çalışan bağlılığına ve mutluluğuna önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu ilişkiler, çalışanlarınızın zamanlarının çoğunu geçirebilecekleri çalışma ortamının temelini oluşturur. Birçok HCM yazılım sistemi, çalışanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar iletişim kurmalarını, beyin fırtınası yapmalarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlayan, yerleşik bir sohbet sistemi ile birlikte gelir. HCM yazılımıyla birlikte gelen canlı yayın özelliği, çalışanların herhangi bir konuda sohbet başlatmasına ve meslektaşlarından geri bildirim almasına olanak tanır.

  

Çalışan deneyimi, göz ardı edilebilecek bir trend ya da süslü bir terim değildir. Çalışanları elde tutma ve bağlılık konusunda dikkate alınması gereken en kritik faktörlerden biridir. Yalnızca HCM yazılımını uygulayarak, çalışan deneyiminizin birçok yönünü geliştirebilirsiniz. Ardından, rutin görevlerin yarattığı zaman kaybından tasarruf ederek, çalışan deneyimini vurgulayan saha sağlam insan kaynakları yönetimi teknikleri geliştirebilirsiniz.

HCM yazılımı zoho people

HCM yazılımımız Zoho People ile çalışanlarınıza mümkün olan en iyi çalışma deneyimini sunabilirsiniz Kuruluşunuzdaki çalışan yolculuğunu basitleştirmek için kapsamlı bir işe alım sisteminden tutun da sezgisel öğrenme ve geliştirme modülüne dek ihtiyaç duyduğunuz tüm özelliklere sahip olan Zoho People hakkında Cloudyflex’e ulaşarak bilgi alabilirsiniz. 

Denizhan