zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

CRM Kültürü - Organizasyonunuza CRM Kültürünü Nasıl Başarılı Bir Şekilde Getirirsiniz?

02.03.20 06:59 AM By Denizhan

Yunanlı felsefeci Herakleitos'un da söylediği gibi değişmeyen tek şey değişimdir. Günümüzün sürekli değişen iş dünyasında ayakta kalabilmenin tek kuralı bu değişime olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde adapte olabilmektir. İşletmelerin her geçen gün dijital dönüşüm adına doğru adımları atma konusundaki endişesi artıyor. Bu endişenin temelinde ise kuşkusuz alternatiflerle dolu yazılım pazarındaki e doğru aracı bulmak ve uygulamak yatıyor. Yazılım pazarındaki en büyük paya sahip olan CRM yazılımı, dijital dönüşüm adına atılan en önemli adımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 

zoho crm kültürü

Gartner’a göre;

  

‘CRM, önümüzdeki dönemde dijital girişimlerin merkezinde olacak. Bu teknoloji alanı, şirketlerin rekabet ortamında kalabilmesi için kritik bir önem taşıyor’

  

CRM yazılımının değerinin farkındaysanız ve işletmenizin dijital dönüşüm adına en doğru seçimi yapması için bir arayışa girdiyseniz, yalnız değilsiniz!  Bu yazımızda sizlere dijital dönüşüm söz konusu olduğunda neden dijital araçlarla birlikte dönüşüm alanına da odaklanmanız gerektiğini anlatacağız. Başarısız CRM projelerinin çoğunun ortak noktası olan CRM kullanımı noktasında kullanıcı kabulünü de kapsayan CRM kültürünü işletmenizde nasıl benimsetebileceğinizi aktaracağız. Haydi başlayalım;

CRM Kültürünü Getirmenin Önündeki Engeller

  

Başta da söylediğimiz gibi değişim her yerde! Ancak kimi zaman bu değişimi uygulamak o kadar da kolay olmayabilir. Wall Street Journal’in CRM kültürü açısından da geçerli bulunan kültürel değişim önündeki engellerine göz atalım;

  

1-    İnsanlar, değişimin neden gerçekleştiğini anlamıyor.

2-    İnsanlar, değişim istemiyor (Bunu fazlasıyla tecrübe ettiğinize eminiz)

3-    Değişim için gereken kaynakların sınırlı olması

4-    Değişime gösterilen direnç

  

Peki, işletmenizin geleceği açısından hayati rol oynayan dijital dönüşümün ilk adımlarından biri sayabileceğimiz CRM için bu engelleri nasıl aşarsınız?

Mevcut Sistemi Bozun ve CRM Merkezli bir Anlayış Benimseyin!

Değişim söz konusu olduğunda, çalışanlar açısından her zaman çok az motivasyon vardır. Mevcut sistemi bozmadığınız sürece, insanlar CRM kültürüne direnç göstermeye devam ederler. Önce süreçleri bozun ve sonra yeni bir CRM merkezli yaklaşımla onların karşısına çıkın!

Çalışanlarınızın CRM Kültürünü ve Yararlarını Anlamalarına Yardımcı Olun

  

Hepimiz karanlıktan korkarız. Nedenini hiç merak ettiniz mi? Psikolojik eğilimlere baktığımız zaman insanların her zaman anlayamadıkları şeylere direnç gösterdiğini görüyoruz. Benzer şekilde, çalışanlarınız da anlamadıkları sürece her zaman yeni kültüre direnmeye devam edeceklerdir.

Bugüne kadarki araştırmalar, rol modellerin yeni kültürün zaferinde belirleyici bir faktör olduğunu gösteriyor. İlk olarak, şirketinizin CEO’sunun insanlardan uyum istemeden önce CRM merkezli olması oldukça değerlidir.

Öyleyse, yapmanız gereken, CRM kültürünü anlamalarını sağlamak! Çalışanlarınıza açıklayın, anlayın ve bu değişimin kişisel ve profesyonel olarak onları nasıl geliştireceğini onlara anlatın. Örneğin, Zoho ile yola çıkmaya hazırlanıyorsanız, Cloudyflex’in eğitim paketlerinden birini seçebilir ya da düzenlenen etkinliklere ekibinizle birlikte katılım sağlayabilirsiniz. Cloudyflex’in eğitim paketlerini buradan inceleyebilirsiniz.

CRM Kültürü Uygulamasını Optimize Edin

Konunun uzmanlarına göre, raporlama yapıları, ölçüm prosedürleri, operasyonel süreçlerin performans ölçüm sistemlerinin tümünün CRM kültürü ile tutarlı bir yapıda olması gerekir. Organizasyon kültürünüz, modası geçmiş bir yapıya sahipken CRM kültürünün benimsenmesini beklemek pek de doğru olmayabilir. CRM kültürünü benimsetmek için öncelikle tüm işlemlerin optimize edilmesi gerekir.

  

Çalışanlarınızın zihniyetini değiştirmeyi hedefliyorsanız, bunu yapmak için her sürecin, davranışın veya etkinliğin genel organizasyonel değişime ulaşması adına entegre bir yönetim anlayışına sahip olmanızda fayda vardır.  Kısacası, çalışanlarınıza olumlu bir değişime katkıda bulunduklarını hissettirmelisiniz.

  

CRM Kültürünü Benimsetmek için Güçlü Yönlerinizden Yararlanın

  

Her organizasyonun zayıf ve güçlü yönleri vardır. Örneğin, şirketinizin çalışanlarının farklı yaş gruplarındaki insanlardan oluşması bir güçtür. Bunun CRM kültürüne faydasının ne mi? Kuruluşunuzda hem genç hem de yaşlılardan oluşan gruplar varsa, CRM açısından her iki grubun da kendine has çekinceleri vardır. Eğer hem genç hem yaşlılardan oluşan karışık gruplar oluşturursanız, CRM kültürünü nasıl benimseteceğinizi çok daha kolay anlayabilirsiniz. Gençler iyimserlik ve enerjilerini getirecek ve deneyimli yaşlılar bu enerjiyi içgörüleriyle parlatacaklardır.

  

Değişim hiçbir zaman kolay olmadı. Bugün artık bir lüksten çok bir zorunluluğa dönüşen dijital dönüşüm için kritik bir önem taşıyan CRM yazılımı seçiminizi henüz gerçekleştirmediyseniz, CRM kültürü kavramını değerlendirmenizde fayda var. Günümüz CRM pazarının en önemli oyuncularından olan Zoho ile dijital dönüşüm yolculuğunuza başlamak ve CRM kültürünü en doğru şekilde benimsemek istiyorsanız, Zoho ürünlerinin Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşabilirsiniz.

Denizhan