zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Satış Takip Çizelgesi Nedir?

13.12.23 03:11 PM By Kardelen

“Satış takip çizelgesi nedir?” internette sıklıkla aranan bir sorgu olsa da aslında profesyonel iş dünyasında bu sorgunun farklı bir tanımı vardır. Sorgudaki “satış takip çizelgesi” aslında “sales pipeline” anlamına gelir. Sales pipeline, bir potansiyel müşterinin satın alma sürecine kadar geçirdiği yolculuğun bir temsilini oluşturur ve bu yolculukta müşteri ilişkilerinin ve satış projelerinin nasıl yönetildiğini gösterir. Temelinde potansiyel müşterinin satın alma sürecini çizelge benzeri bir akışta gösterdiği için satış takip çizelgesi ile karıştırılabilir. Bununla beraber terimin doğrusu satış hatlarıdır ve hatların sunduğu özelliklerden yararlanmak için şirketler genellikle CRM sistemlerinin sunduğu fonksiyonlardan yararlanır.


Sales pipeline, şirketinizin satış bölümünün daha fazla kontrole ve içgörüye sahip olmasını mümkün hale getirir. Potansiyel müşterilerinizi gerçek alıcılara nasıl dönüştüreceğiniz hakkında fikir edinmenizi sağlar. Bununla beraber satış hattını güçlendirerek farklı stratejilere yoğunlaşmanıza olanak tanır. Potansiyel müşteriler genel olarak taleplerine, ürün veya hizmete ilgi düzeylerine ya da satışa konu olan ürün/hizmet üzerine ne kadar araştırma yaptığına göre farklı şekillerde hareket eder. Satış süreçleri de sunulan ürün ya da hizmetin karmaşıklığına bağlı olarak her şirket için farklı olabilir. Bununla beraber satış hatları, sürecin yapısı ne olursa olsun potansiyel müşterilerin alıcı olana kadar geçtiği aşamaları ve işletmelerin uyguladığı stratejileri göstererek şirketlerin daha detaylı bilgiler edinmesine yardımcı olur. Sales pipeline, müşteri hareketleri doğrultusunda stratejilerinizi güçlendirmenizi destekler.

Sales Pipeline (Satış Hatları) Nedir?

Sıklıkla satış takip çizelgesi olarak karıştırılan satış hatları, şirketlerin potansiyel müşterileri gerçek alıcılara dönüştürmelerine yardımcı olur. Şirketler, her temsilcinin kotasını karşılamaya ne kadar yaklaştıklarını da sales pipeline aracılığıyla takip edebilir. Geleceğe dönük tahminlerin yapılmasında önemli bir araç olan satış hattı, isminden de anlaşılabileceği gibi boru hattı şeklinde bir grafik kullanarak müşterilerin yolculuklarını görselleştirir. Hatlarda ilerledikçe (Hatlar, satış aşamalarını simgeler.) potansiyel müşterilerin bir kısmı dönüşüm alanına geçiş yapar ve gerçek müşteri olma yolculuğunda bir adım daha ilerler. Satış hatları, işletmelerin her aşamada hangi stratejileri uygulaması gerektiğini ya da uygulanan stratejilerin başarı oranlarını görmelerini sağlar.

Sales Pipeline Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Satış hatlarının satış takip çizelgesi şeklinde yanlış bilinmesinin temel nedeni süreci bir çizelgeyle benzer bir şekilde görselleştirmesidir. Bununla beraber görselleştirme süreci ve sunduğu bilgiler, hatların güçlü tarafları arasında bulunur. Sales pipeline kullanmanın birçok farklı avantajı vardır ve işletmelerin doğru stratejik kararlar almasını teşvik eder. Araçların sunduğu avantajlar genel olarak aşağıdaki gibidir:


·  Sales pipeline, satış temsilcilerinin her aşamada nasıl davranması gerektiğine dair bilgiler sağlar. Ayrıca hatlar, müşterilerinizin şirketinizden neler beklediğine dair bir önsezi elde etmenize de olanak tanır.


·  Satış hatları, şirketlerin satışları doğru bir biçimde yönlendirmesini mümkün hale getirir. Satış aşamasında olan potansiyel müşteri sayılarını göz önünde bulundurarak kaç tane anlaşmayı kapatabileceğinizi tahmin edebilir, araçlar sayesinde ekiplerinizin kotalarını doldurmaya ne kadar yakın olduğunu analiz edebilirsiniz.


·  Toplam satış hızınızı da araçları kullanarak artırabilirsiniz. Toplam satış hızı, potansiyel bir müşterinin alıcı haline gelmesinde geçen ortalama süreyi belirtir. Müşterilerinizin ortalama dönüşüm süresini bilirseniz kampanyaları daha doğru bir biçimde tamamlayabilirsiniz. Ayrıca ortalama süreler, ekiplerinizin performansını da analiz etmenizi kolaylaştırır.


·  Satış hatlarından elde edilen bilgiler, satış ekiplerinizin anlaşmaları daha rahat bir şekilde tamamlamasına olanak tanır. Potansiyel müşteriler ile ilgili bilgiler, temsilcilerinizin müşterilerin isteklerine ve ilgi alanlarına göre daha kişiselleştirilmiş etkileşimler kurmasına olanak tanır. Böylece satış temsilcileri potansiyel müşterilerle daha doğal bir şekilde iletişim kurabilir ve onların beklentilerini bildiği için hangi hamleleri yapması gerektiğini de bilir.


Satış süreçlerini iyileştirmenizi ve daha fazla müşteri kazanmanızı sağlayan sales pipeline, şirketinizin sektörü ne olursa olsun size pek çok avantaj sunar. Satış hatlarını kullanarak verimlilik seviyelerinizi artırabilir, istediğiniz sonuçları daha hızlı bir şekilde almaya başlayabilirsiniz.

Sales Pipeline Süreci Nasıl Planlanır?

Sanki bir satış takip çizelgesi gibi satış hatları da potansiyel müşterilerinizle yaptığınız anlaşmaların hangi süreçlerden geçtiğini incelemenizi sağlar. Her ne kadar “satış takip çizelgesi” yanlış bir kavram olsa da sürecin bir çizelgeyle benzerlik göstermesi satış hatlarını nitelendirmenin farklı bir yolu olabilir. Bununla beraber araçları verimli bir biçimde kullanmak için öncelikle doğru bir çerçeve çizmeniz gerekir. Satış hatlarını planlamak için aşağıdaki maddelerde yer alanları önceden belirlemelisiniz.


·  İlk olarak hedef kitlenizin kimlerden oluştuğunu belirlemelisiniz. Ardından stratejilerinizi hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak oluşturmaya başlayabilirsiniz.


·  Sonrasında satış sürecinizin ana hatlarını belirlemeniz gerekir. Genel olarak satış süreci, sizinle herhangi bir ilgisi olmayan potansiyel bir müşteriyi alıcı haline getirmeniz için uygulamanız gereken tekrarlanabilir adımlardan meydana gelir. Başlangıçta satış sürecini ve bir müşteri adayını alıcıya dönüştürebilmek için hangi adımların gerekli olduğunu belirlemelisiniz.


·  Belirlediğiniz her adım için pazarlama ve satış faaliyetlerinin ne olacağına karar vermelisiniz. Müşterileriniz bir adımdan diğerine ilerlese de bu ilerleyişi devam ettirmek için yapmanız gereken bazı eylemler vardır. Doğru eylemler, potansiyel müşterilerinizi her hatta ileriye doğru hareket ettirmenizi sağlar. Ücretsiz denemeler, reklamlar, kampanyalar ya da demo kullanımları sunmak gibi çeşitli yöntemler belirleyebilirsiniz.


·  Hatlarda kaç fırsatın devam ettiğini de incelemelisiniz. Potansiyel müşterilerinizin her hatta ne kadar vakit geçirdiğini ya da kaç tanesinin sonraki hatta hangi eyleminiz sonucunda geçtiğini bilmelisiniz. Bu verileri bilirseniz gelir hedeflerinize ulaşmak için ne gibi stratejiler geliştirmeniz gerektiğine de karar verebilirsiniz.


·  Satış hatlarının her adımı için bazı satış aktiviteleri belirlemelisiniz. Örneğin, “fiyat teklifi sunmak” ya da “toplantı oluşturmak” gibi açıkça tanımlanmış satış faaliyetleri tanımlamalısınız.


·  Elde ettiğiniz verileri ölçmeli ve performans analizleri yapmalısınız. İşlem hatlarınızın verimliliğini optimize etmek ve elde ettiğiniz sonuçları sürdürülebilir hale getirmek için KPI gibi göstergelerden yararlanabilirsiniz.


·  Satış hattı döngülerinizin uzunluğunu da belirlemelisiniz. Bununla beraber ürün/hizmetinizin türüne ya da satış temsilcilerinizin performansına göre potansiyel müşterilerinizin alıcı olana kadar geçirdiği süre farklılık gösterebilir.


·  Satış hatlarını kullandıkça stratejilerinizi de iyileştirmelisiniz. Elde ettiğiniz bilgileri dikkate alarak yeni süreçler belirleyebilir ya da farklı stratejiler uygulamayı düşünebilirsiniz. Süreçleri dinamik bir şekilde takip ederek mevcut hat performanslarını iyileştirebilirsiniz.

·  Süreci verimli bir biçimde yönetebilmek için verilerinizi güncel tutmanız gerekir.


·  Bir CRM yazılımı kullanarak satış hattı üzerindeki anlaşmaları ya da müşteri temsilcilerinin süreç içindeki performansını rahatlıkla inceleyebilirsiniz. Her bir anlaşmanın hangi aşamada olduğunu öğrenebilir ve devam etmesi için nasıl stratejiler geliştirmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Ayrıca CRM yazılımları, satış temsilcilerinizin otomatik bir şekilde aramalar yapmasını ya da hatırlatıcılar göndermesini de mümkün kılar. Böylece süreç içinde bir otomasyon elde edebilirsiniz.


Birkaç basit adımı takip ederek şirketler kendi süreçlerine uygun satış hatları geliştirebilir, istediği bilgilere pratik bir şekilde ulaşabilir. Potansiyel müşterilerinizi gerçek alıcılara dönüştürmek ve bu dönüşüm süreci hakkında fikir edinmek istiyorsanız sales pipeline istediğiniz bilgileri elde etmenize yardımcı olabilir.

Sales Pipeline Aşamaları Nelerdir?

Sales pipeline için genel süreci belirledikten sonra aşağıdaki temel 7 adım aracılığıyla sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Prospecting (Araştırma)

Tanıtım faaliyetleri, potansiyel müşterilerinizin sizin varlığınızdan haberdar olmasını sağlar. Belirlediğiniz hedef kitlenin dikkatini çekebilecek reklamlar oluşturarak onların ilgisini kazanabilirsiniz. Bu aşama, müşterilerinizle temas kurduğunuz ilk bölümdür.

Lead Qualification (Müşteri Kalifikasyonu - Yeterliliği)

İlk aşamanın sonucunda potansiyel müşterileriniz şirketinizden haberdar olmuş olsa da satış hattında ilerleme yeterliliklerini bu aşamada belirlersiniz. Müşterileri satış hattında yönlendirmek için şirketinizin ürünleri ya da hizmetleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyip istemediklerini belirlemelisiniz. Bu aşama, genel olarak potansiyel müşterilerden ne kadarının satın almaya hazır olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Meeting/Demo (Toplantı/Demo)

İkinci aşamada satın alma potansiyeli olan müşterileri filtreledikten sonra listelediğiniz potansiyel alıcılar için çeşitli stratejiler belirleyebilirsiniz. Bu aşamada belirlediğiniz potansiyel müşterileriniz için bir demo ya da toplantı planlamanız gerekir. Toplantılar sonrasında potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını analiz ederek sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Proposal (Teklif)

İlk üç aşamada genel olarak potansiyel müşterilerle ilk teması sağlarsınız, ardından müşterinin niteliğini belirlersiniz ve son olarak da müşterilerinizin ihtiyaçlarını analiz edersiniz. Böylece artık potansiyel müşterinizi alıcıya döndürmek için elinizde somut veriler bulunur. Somut verileri kullanarak potansiyel alıcılarınıza çözümlerinizi ve tekliflerinizi bu aşamada sunabilirsiniz.

Negotiations/Commitment (Müzakere/Taahhüt)

Potansiyel müşterileriniz alıcı olmakla ilgilendiğini belirttikten sonra pazarlık aşaması devreye girer. İlk teklif üzerinde bazı değişiklikler yapılması istenebilir. Bu aşamada projenin kapsamını daraltmanız ya da genişletmeniz beklenebilir. Sonrasında fiyatlandırmayı ve koşulları da tekrardan görüşebilirsiniz.

Closing the Deal (Anlaşmayı Kapatmak)

Teklifin olumlu ya da olumsuz bir şekilde sonlandığı aşamadır. Eğer bu aşamada bir teklifi olumlu sonuçlandıramadıysanız süreci tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

Retention (Elde Tutma)

Her ne kadar bir anlaşma kapandığında satış hattı bitmiş gibi gözükse de alıcıya dönüşen müşterinizi elinizde tutmanız da oldukça önemlidir. Müşteri sadakati, satış hattının bu aşamasında belirlenir. Bu aşamada müşterilerinize sunduğunuz farklı hizmetlerden yararlanması için önerilerde bulunabilirsiniz. Ayrıca müşterinizle tutarlı bir şekilde iletişimi sürdürerek onun şirketinize sadık hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Sales Funnel ve Sales Pipeline Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sales pipeline ve sales funnel, satış takip çizelgesi gibi birbiriyle sıklıkla karıştırılan kavramlar arasında yer alır. Her ikisi de satış organizasyonu için oldukça önemli bir yere sahiptir. İki araç arasındaki farklılıklar şu şekilde özetlenebilir:


·  Sales pipeline, genel olarak potansiyel müşteriyi alıcı haline getiren süreçlerin genel bir görüntüsüdür. Aşamalardan oluşur ve her aşama, bir potansiyeli nasıl gerçek bir müşteriye dönüştürdüğünüzü gösterir. Satış sürecini yönetmek ve potansiyel müşterileri gerçek alıcılar haline getirmek için hangi adımların uygulanması gerektiğini bilmek için satış hatları kullanılır. Satış hunilerindeki aşamaları daha ayrıntılı bir şekilde gösterir. Her aşamadaki satış faaliyetlerini nitelendirir.


·  Satış hunileri anlamına gelen sales funnel ise satış hattı aşamalarındaki potansiyel müşterilerin miktarını ve dönüşüm oranlarının bir temsilidir. Örneğin, 100 potansiyel müşteriden kaçının huniler boyunca ilerlediğini görebilirsiniz. Sales funnel, huni şeklinde grafikler kullanarak potansiyel müşterilerin yolculuğunu görsellere döker ve her aşamada kaç kişinin kaybedildiğini ya da kazanıldığını gösterir.


·  Sales funnel potansiyel müşteri havuzunuzun satış hattındaki ilerleyişlerini aşama aşama gösterirken sales pipeline, satış ekibinin belirli bir aşamada potansiyel müşteriyle olan ilişkilerini ve projelerini gösterir. Sales funnel, potansiyel müşteri havuzunu sayısal olarak ifade ederken sales pipeline bu havuzdan nasıl yararlanıldığını, hangi stratejilerin belirlendiğini ya da kapatılan anlaşmaları temsil eder.


·  Her iki araç da şirketlerin satış süreçlerini etkili bir şekilde yönetmelerini mümkün hale getirir ve bir arada kullanılmaları şirketlerin daha detaylı bir strateji planlamalarına olanak tanır. Sales funnel araçlarının temelinde potansiyel müşterilerinin çoğunun alıcıya dönüşmeyeceği varsayımı yatar ve müşteri yolculuğunun her aşamasında bazıları dönüşüm hunilerinden çıkar. Sales pipeline ise daha doğrusaldır, potansiyel müşterilerin bir kısmı kaybedildikten sonra geriye kalanların alıcıya dönüşeceği varsayımına dayanır.


Bütün bu araçları CRM dünyasının sunduğu özellikler sayesinde kolaylıkla kullanabilir, potansiyel müşterilerinizi alıcılara dönüştürerek süreçleri istediğiniz gibi yönetmeye başlayabilirsiniz.

Zoho CRM’de Sales Pipeline

Zoho CRM, satış hattı aşamalarını kolay bir şekilde belirlemenize yardımcı olur. Zoho CRM ile potansiyel müşterilerinizin satış hattınızın her aşamasında ne kadar vakit geçirdiğini ya da nasıl ilerlediğini gözlemleyebilirsiniz. Yazılım, genel olarak satış temsilcilerinin fırsatları etkili bir şekilde yönetmesini ve daha kısa süre içinde istenilen anlaşmaları gerçekleştirmesini sağlar. Zoho CRM sales pipeline özellikleri ve avantajları genel olarak aşağıdaki gibidir:


·  Önceden belirlediğiniz bütün aşamaları yazılım üzerinden rahat bir şekilde tanımlayabilirsiniz. Her işletmenin satış hattı boyunca ilerlemesi gereken aşamalar farklılık gösterdiği için adımları şirketinizin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Ayrıca yazılım üzerinde belirlenen aşamalar, satış temsilcilerinin de nasıl hareket etmeleri gerektiğini bilmelerini sağlar.


·  Zoho CRM üzerinden potansiyel müşterilerle anlaşma noktasında ne durumda olduğunuzu kontrol edebilirsiniz. Raporlar ve göstergeler alanındaki verilerden yararlanarak pazarlama kampanyalarınızın etkinliği ya da ekiplerinizin verimliliği hakkında bilgiler alabilirsiniz.


·  Yazılım içerisinde yer alan gelişmiş filtreler de odaklanmak istediğiniz anlaşmaları belirlemenizi kolaylaştırır. Öncelik vermek istediğiniz anlaşmaları kolaylıkla filtreleyerek öne çıkarabilirsiniz. Ayrıca Zoho CRM’in yapay zekası Zia’dan da hangi anlaşmalara öncelik vermeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Veriler üzerinden yaptığı analizler sonucunda hangi anlaşmaların tamamlanma olasılığının yüksek olduğunu belirleyen Zia, yapay zeka desteği sayesinde adımları daha iyi bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.

satış takip çizelgesi


·  Zoho CRM’de bulunan anlaşmalar modülü, aşamaları kolaylıkla incelemenize olanak tanır. Belirlediğiniz aşamalarda anlaşmaların nasıl ilerlediğini gözlemeyebilir ve sonrasında hangi stratejilerin uygulanması gerektiğini planlayabilirsiniz. Ayrıca bu noktada çoklu satış hattına da ihtiyaç duyabilirsiniz. Çoklu satış hattı, tek bir sürecin işletmenin satışlarını destekleyemediği durumlarda kullanılır. Örneğin, sıfır ve ikinci el araba satışı yapan bir işletmenin satış hattında benzer aşamalar olabileceği gibi sürece özel hatlara da ihtiyaç duyulabilir. Multiple sales pipelines ise bu hatların kolay bir şekilde işleme özel bir biçimde tanımlanmasını sağlar.


·  Multiple sales pipelines olarak da bilinen çoklu satış kanalları, anlaşmanızın farklı pazar ve ürünler arasındaki yolculuğunu analiz etmenize yardımcı olur. Örneğin, anlaşmayı imzalamak için özel bir yaklaşım talep eden bir müşteriniz olabilir ve bu isteği standart süreçlerinize dahil etmek yerine çoklu satış kanalları sayesinde sürecinizi değiştirmeden müşterinize özel hale getirebilirsiniz. Şirketiniz büyüdükçe farklı satış fırsatlarıyla da karşılaşabilirsiniz ve multiple sales pipelines, aynı anda birden fazla satış sürecine odaklanarak fırsatları yakalamanıza olanak tanır.


·  Zoho CRM’de belirli bir süreç tanımladıktan ve aşamaları belirledikten sonra istediğiniz zaman değişiklikler yapabilirsiniz. Süreç ilerledikçe ya da şirketlerin ihtiyaçları değiştikçe yeni stratejiler geliştirilmesi gerekebilir. Zoho CRM, işlem hattında ihtiyaç duyduğunuz değişiklikleri özelleştirme seçenekleri sayesinde kolaylıkla uygulamanıza yardımcı olur.


Zoho CRM sayesinde satış sürecinin önemli bir aracı olan satış hatlarını kolaylıkla kullanabilir, potansiyel müşterilerinizi alıcıya dönüştürmek için gerçekleştirmeniz gereken adımları planlayabilirsiniz. Zoho CRM’i inceleyerek sales pipeline araçlarını nasıl kullanabileceğinize göz atabilirsiniz.

Kardelen