zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Zoho CRM ile Günlük Satış Rutinlerini Otomatikleştirmenin 5 Kolay Yolu

21.06.18 01:04 PM By Can

 İşinizi büyütüyorsanız, muhtemelen iki ana konuda eksiğiniz vardır: kaynaklar ve zaman. Daha azıyla daha fazlasını yapmaya ihtiyacınız var, ancak nereden başlayacaksınız? Zoho CRM ile satış sürecinizin en çok tekrar eden kısımlarını otomatikleştirebileceğiniz 5 kolay yöntemden bahsedeceğiz. Bu sayede değerli zamanınızı daha önemli işlere harcayabilirsiniz.


1. Sizin müşteri adaylarınız, sizin kurallarınız. [Müşteri Adayı Dağılımı (Leads)]

   Otomasyon olmadan, elde ettiğiniz her yeni müşteri adayını belirli bir satış temsilcisine el ile atamanız gerekir. Her gün 100 müşteri adayı gelse, aynı işlemi 100 kez yapacaksınız demektir!
   Bunun yerine, potansiyel müşterileri atama sürecinizi bir kerede otomatikleştirin. Müşteri adaylarınızı belirli bir kaynağa, şehire vb. dayalı olarak segmentlere ayırmak için Zoho CRM'deki atama kurallarını kullanın. Ya da, potansiyel müşterilerinizin eşit olarak dağıtılmasını istiyorsanız, round robin yöntemini tercih edin: siz belirli satış temsilcilerini, kullanıcıları veya grupları seçin, Zoho CRM müşteri adayı dağıtımını otomatik olarak yapsın.


2. Tekrarlı rutinleri bırakıp çalışmaya başlayın. [E-postalar]

   Her yeni müşteri adayına gönderilecek 100 adet "hoş geldiniz" e-postası, 100 e-postanın taslak haline getirilmesi anlamına geliyor. Eğer aynı içeriği kopyalayıp yapıştırıyorsanız ve değişen şey sadece alıcının adıysa, aynı şeyi neden 100 kez yapasınız? Tabiki de tekrarlama, yedekleme ve içerik klonlamada hiçbir katma değer yoktur.
   Zoho CRM düşünmeksizin, tekrarlı ve yoğun işler yapmanızı engelliyor. Süreci hızlandırmak için e-posta şablonları oluşturun, böylece kendinizi 100 kez tekrarlamayarak yerine 100 yeni olasılığa vakit yaratmış olun. Verimliliğinizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, iş akışlarının sizin yerinize karşılama e-postası işleminizi otomatik hale getirmesine izin verin: Müşteri Adayları (Leads) modülünüz için bir iş akışı kuralı oluşturun; böylece yeni bir müşteri adayı CRM'inize düşünce, kendisine otomatik olarak bir "hoş geldiniz" e-postası gitsin.


3. İpuçlarını kaçırmayın. [Takip Sistemi (Follow-ups)]

   Küçük ve orta ölçekli işletmeler için, müşteri adayı izlemek, yeni bir ürün üretmek kadar önemlidir. Eğer müşteri adayı bulmada başarılıysanız, fakat bu adayları yeteri kadar hızlı takip edemiyorsanız hiçbir satış gerçekleştiremezsiniz. Araştırmalar, alıcıların %78'inin ihtiyaçlarına anında cevap veren tedarikçiyi seçtiğini göstermektedir.
   Öte yandan, yalnızca takip etmeye odaklanırsanız ve yeni müşteri adayı oluşturmazsanız, müşteriniz tükenmeye başlar. İşiniz büyüyor ve kaynaklarınız sınırlıysa ne yapmalısınız? Hem müşteri adaylarını bulup hem de bunları nasıl takip etmeye odaklanabilirsiniz?
   Zoho CRM'in müşteri adayı takip etme sürecinizi hızlandırmasına izin verin. Bu ay tamamlanacak fırsatlardan takip e-postası veya araması bulunmayanları görmek ya da kendileriyle ilgili hiçbir not girilmemiş müşterileri adaylarını bulmak için görünümleri ve gelişmiş filtreleri kullanın. Hatta daha iyisi, makro kullanın: CRM, günlük rutinin büyük bir bölümünün e-posta gönderme, alanları güncelleme ve görev yaratma gibi olduğunu gördüğünde, bir makro çalıştırmayı önerecektir. Normalde gönderdiğiniz kısa takip mesajlarınızı otomatik olarak oluşturmak için bunu kullanabildiğinizden, zamandan kazanırsınız. Hatta gün için yapacağınız görüşmeleri ve toplantıları hatırlatacağı için programınızdaki hiçbir şeyi atlamazsınız.


4. Daha fazla fırsat, daha az zaman. [Onay Talepleri (Approvals)]

   Bir indirim veya satınalma talimatı için onay taleplerinizi otomatik hale getirmiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede yöneticinize sunmadığınız için anlaşmayı kapatmakta gecikebilirsiniz. Bu durumda halledilmesi gereken 3 basamaklı bir işlem var: Talebi taslağa koymak, yöneticinize göndermek ve size cevabını verene kadar beklemek. Biraz uzun değil mi?
   Tek seferlik onay kurallarını belirleyin ve onay sürecinizi başlatın! Onay süreci kendiliğinden işlesin, siz de daha az zamanda daha fazla fırsat kapın.


5. Proaktif olun. [Önem Derecesi (Escalations)]

   Teorik olarak, sorun çözme süreniz arttıkça müşterilerin sorunlarının da artmasını bekleyebilirsiniz. Ama pratikte böyle bir beklentiye girmezsiniz: Çoğu müşteri rakiplerinizi araştırmaya başlar.
   Zoho CRM'de "önem derecesi" kurallarını ayarlayabilirsiniz. Böylece hangi müşteriye öncelik vermeniz gerektiğine göre programınızı organize edebilirsiniz. Ayrıca müşterileri herhangi bir gecikme hakkında proaktif olarak bilgilendirebilir, doğru zamanda doğru kişilerin dikkatini çekersiniz.


   Zoho CRM hakkında daha fazla bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.

   Sorularınız varsa yanıtlayalım.

Can