zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

CRM Üzerinde Veri Analizi Nasıl Yapılır?

12.01.24 02:45 PM By Kardelen

CRM veri analizi, sistemde bulunan verileri işleme ve onları istenilen bilgileri sunacak şekilde filtreleme sürecini kapsar. Genel olarak satış, pazarlama ve ürün verilerini analiz ederek kolay bir şekilde inceleyebileceğiniz bir forma dönüştürür. Böylece CRM veri analizi sayesinde şirketiniz için daha iyi stratejiler geliştirebilir ve gelecekte daha müşteri odaklı kararlar alabilirsiniz. Verilere dayalı müşteri ilişkileri yönetimi, işletmenizle olan etkileşimleri analiz etmenizle ilgilidir. CRM üzerinden veri analizi yaparak müşteri hizmetlerinizin performansını, tüketici verilerinizin doğruluğunu, müşterilerinizin demografik yapısını ya da gelecek vaat eden potansiyel müşterilerinizi analiz ederek işletmeniz için birçok fayda elde edebilirsiniz.


Her ne kadar CRM veri analizi yapmak zorlu bir süreç gibi gözükse de yazılımlar bu konuda kullanıcılara birçok kolaylık sunar. CRM veri analizi yapmak için istatistik uzmanı ya da mühendis olmaya gerek yoktur. Doğru adımları uygulayan herkes istediği incelemeleri yapabilir. Bununla beraber CRM veri analizinin sunduğu avantajlardan yararlanabilmek için süreci doğru bir şekilde yapılandırmalısınız. CRM üzerinde nasıl veri analizi yapabileceğinizi yazının devamını okuyarak öğrenebilir, siz de sistemin sunduğu fırsatlardan yararlanmaya başlayabilirsiniz. Aşağıdaki 5 adımı inceleyerek veri analizi hakkında ipuçları alabilirsiniz.

CRM Veri Analizi 1. Adım: Veri Haritası Çıkarın

CRM veri analizini doğru bir şekilde yapabilmek için ilk önce sisteminizin derinliklerine inmelisiniz. Verilerin nereden gelip nereye gittiğini, hangi formatta olduğunu ya da neleri nitelendirdiğini keşfetmelisiniz. Veri tablolarının kurulumunu gözden geçirmeli ve satış ya da pazarlama ekiplerinizin veriyi nasıl kullandığını öğrenmelisiniz. Kullanılabilir veri türlerini, kaynakları, formatları ve veriyi hangi yollardan elde ettiğinizi/edeceğinizi anlamalısınız. Ayrıca verileri incelerken dataların doğasını da anlamanız gerekir. Verilerin bir kısmı çalışanlar ya da müşteri hizmetleri ekipleri tarafından manuel bir şekilde girildiği için özellikle büyük veri setlerinde çeşitli hatalar ve sorunlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı bu verileri de doğru bir şekilde yapılandırdığınızdan emin olmalısınız. Verilerin doğasını anladığınızda onları doğru bir biçimde sınıflandırmanız da kolaylaşır.

2. Adım: Verileri Bir Araya Getirin

Temizlenmiş ve düzenlenmiş verileri tek bir yerde toplamak, veri analizi yapmayı kolaylaştırır. Bu aşamada verileri standartlaştırmaya ve eksik bilgileri tamamlamaya özen göstermelisiniz. Verileri birleştirmek, onları tek bir yerde toplamak anlamına gelir. Farklı kaynaklardan topladığınız verileri aynı formata dönüştürerek tutarlı hale getirmelisiniz. Verilerin temizlenmesi ise hatalı ya da eksik bilgilerin veri setlerinden kaldırılmasıdır. Hatalı bilgileri tespit ettikten sonra düzenlemeli, standardize etmeli ve eksik bilgileri doldurabiliyorsanız tamamlamalısınız. Verileri birleştirdikten ve temizleme işlemini gerçekleştirdikten sonra analiz yapabilirsiniz.


Analiz işlemine geçmeden önce ilk olarak analiz birimlerinizin ne olduğunu tanımlamalısınız. Analiz birimi olarak potansiyel müşterileri, fırsatları, destek taleplerini ya da faaliyetleri belirleyebilirsiniz. Verilerinizi, ihtiyaçlarınıza uygun analiz birimlerine ayırarak sizin için doğru olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

Müşteri segmentinizi ya da ideal müşteri profilinizi tanımladıktan sonra keşifsel analizler yapabilirsiniz. Genel olarak keşifsel analiz, veriler hakkında genel bir anlayış geliştirmenize yardımcı olur. Verilerin özetlerini oluşturmak içi görselleştirme araçlarından yararlanabilir ya da farklı datalar arasındaki ilişkiyi anlamak için çeşitli yazılımlardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca keşif yapmak için veri analizi yaparak sisteme eklemeniz gereken veri türlerini ya da hedeflerinizi/işletmenizi ilgilendirmeyen dataları da rahat bir şekilde görebilirsiniz.

3. Adım: CRM Veri Analizi Stratejileri Belirleyin

CRM veri analizinin genel amacı işlemeniz için değerli bilgileri bir araya getirmektir. Bundan dolayı analiz stratejinizi belirlerken şirketinizin hedeflerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu aşamaya kadar genel olarak verilerinizi farklı kaynaklardan toplayıp bir araya getirdikten sonra filtreleyip düzenlediniz. Bundan sonra verilerinizi nasıl analiz edeceğinize karar vermelisiniz. Stratejinizi belirlerken hedeflerinizi net bir şekilde tanımlamalısınız. Analizinizin kapsamını ve derinliğini belirlemelisiniz. Ayrıca CRM veri analizi sonuçlarını nasıl kullanacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin, satış performansını iyileştirmek, yeni pazar fırsatlarını bulmak ya da müşteri sadakatini artırmak isteyebilirsiniz. Hedeflerinizi doğru bir şekilde tanımladıktan sonra bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak analiz stratejileri belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek önceki aşamalar ve veri analizi stratejileri hakkında genel olarak fikir edinebilirsiniz.

 Alan/Konu Analiz Birimi Gerekli Veriler Potansiyel Çıktılar/Sonuçlar 
 Müşteri Churn Analizi Hesaplar, müşteri faaliyetleri Hesap geçmişi,
faaliyet geçmişi, churn verileri
Bir müşterinin sizi terk etmesine neden olan faktörlerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması 
 Hedef PazarlamaPotansiyel müşteriler  Potansiyel müşterilerin demografik verileri, satın alma geçmişleri, kullanım verileri, etkileşimleriHedef pazarlama kampanyaları yapmak için en uygun potansiyel müşteri kitlesinin belirlenmesi 
Müşteri Hizmetleri  PerformansıDestek talepleri Destek talepleri/biletlerin verileri Destek taleplerine neden olan problemler ve problemlerin nasıl çözüleceğinin anlaşılması 
 Müşteri Bağlılığı AnaliziHesaplar, kişiler, faaliyetler Etkileşim verileri, kullanım verileri, müşteri memnuniyet anketleri  Müşteri bağlılık seviyelerinin belirlenmesi ve bağlılığı arttırabilecek stratejilerin geliştirilmesi

Yukarıdaki tablodan da görebileceğiniz gibi CRM veri analizi yaparken amacınızı, ulaşmak istediğiniz sonuçları ve bu sonuçlara ulaşırken hangi verileri kullanmanız gerektiğini doğru bir şekilde belirlemelisiniz. Bütün veri yapılandırmalarını gerçekleştirdikten sonra iş süreçlerinizi dilediğiniz gibi iyileştirmeye başlayabilirsiniz.

4. Adım: Verileri Kazmaya Başlayın

Hedeflerinizi belirledikten ve nasıl analiz yapmak istediğinizi planladıktan sonra verilerinizi derinlemesine incelemeye başlayabilirsiniz. Veri işleme kodları ya da istatistiksel modeller kullanarak analiz işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber sonrasında yeni veriler eklediğinizde sıfırdan bütün sistemi yapılandırmamak için bu aşamada şablonlar ve otomasyon adımları kullanmanız tavsiye edilir. Veri analizi yaparken verilerinizin kalitesini kontrol etmelisiniz ve analizlerinizin doğruluğunu/tutarlılığını incelemelisiniz. Adımlarınızı almak istediğiniz cevapları verecek şekilde optimize ederek doğru sonuçlara odaklanabilirsiniz.

Veri Analizi için Son Adım: Sonuçları Görselleştirin

Önceki adımlar neticesinde veri analizi yaptıktan sonra bilgileri görselleştirmeniz önerilir. Elde ettiğiniz bilgilerle gerçek bir etki yaratmak istiyorsanız dağınık sonuçları bütüncül bir yaklaşımla bir araya getirerek ortaya tutarlı bir anlatı çıkarmanız gerekir. Ayrıca analiz sonuçlarınızı birilerine sunacaksanız ilk önce hedef kitlenizi tanımalısınız. Sunum yapacağınız kitlenin kimlerden oluştuğunu göz önünde bulundurarak açıklayıcı, eğitici ya da uygun olan farklı bir anlatım tonunu seçebilir ve analizlerinizi herkes tarafından anlaşılabilir hale getirebilirsiniz.

Zoho CRM ile Veri Analizi

Zoho CRM, iş ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmak için verilerinizi özel grafiklerle görüntülemenize ve analiz etmenize imkân tanır. Analitik bileşenleri özel kontrol panellerinden oluşturabilir, ana ekranınıza ekleyebilir ve tek bakışta sizin için önemli olan bilgilere dair genel bir bakış açısı elde edebilirsiniz. Veri analizi araçlarını kullanarak müşteri segmentasyonunu iyileştirebilir, pazarlama kampanyalarınızı daha etkili bir şekilde yönetebilir ya da doğru satış tahminleri yaparak şirketinizin stratejilerini belirleyebilirsiniz. Ayrıca Zoho CRM aracılığıyla müşteri davranışlarında ilk bakışta fark edilmesi zor kalıp ve eğilimleri rahatlıkla belirleyebilirsiniz.

Zoho CRM, basit bir kullanıma sahip olmasıyla öne çıkar ve sürükle bırak tekniğiyle herkesin analizleri istediği şekilde yapılandırmasına olanak tanır. Yukarıdaki görselden de görebileceğiniz gibi veri analizi çalışmalarında kullanmak istediğiniz modülleri kolaylıkla seçebilir, raporunuzun istediğiniz alanına ekleyebilir ve gerçek zamanlı ön izlemeler ile sonuçlarınızın testini gerçekleştirebilirsiniz. Zoho CRM veri analizi ile aradığınız bilgilere zorlanmadan ulaşabilir, datalar aracılığıyla gerçek zamanlı olarak istediğiniz incelemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Zoho CRM Veri Analizi Neler Sunar?

Zoho, CRM verilerinizi görsel olarak analiz etmenizi ve böylece detayları daha rahat bir şekilde görmenizi sağlar. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek Zoho CRM ile veri analizi yapmanın neler sunduğu hakkında bilgi alabilirsiniz.


·  Zoho CRM veri analitiği müşteri analizinden anlaşma tahminlerine, e-posta analizinden satış döngülerinizin verimliliğine kadar birçok farklı konu hakkında raporlar almanıza olanak tanır. Farklı konularda analizler elde edilmesini sağlamasıyla her işletmenin kararlarında etkili bir şekilde rol oynayabilir. Şirketinizdeki her çalışanın veriler doğrultusunda gerçeğe dayalı bir şekilde karar almasını ve yönetimden satış temsilcilerinize kadar herkesin sağlam dayanaklara sahip olmasını sağlayabilirsiniz.


·  Zoho CRM, raporlarınızı dilediğiniz gibi özelleştirmenize yardımcı olur. İsterseniz sizin için önceden oluşturulan standart raporlardan yardım alabilir ya da raporları özelleştirerek ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz. Gelişmiş filtreler uygulayarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki görselde sales pipeline aşamaları için özelleştirilmiş alanları görebilirsiniz.

·  Zoho CRM veri analizi ile elde ettiğiniz sonuçları görsellere dökerek detayları daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. Verilerle boğuşmak istemiyorsanız Zoho CRM’in sizin yerinize elde ettiği sonuçları anlaşılabilir grafiklere çevirmesini sağlayabilirsiniz.

·  Kohort analiziyle satış süreçlerinizi ve müşterilerinizin eğilimlerini izleyebilirsiniz. Kohort analizi genel olarak müşterilerinizin davranışlarını takip etmek ve anlamak için onları ortak özelliklerine göre gruplara ayırma işleminden oluşur. Bu analiz aracılığıyla satış verilerinizi gruplandırarak performansınızı inceleyebilirsiniz.


·  CRM veri analiziyle satış temsilcilerinizin performansını dataları incelemeden tek bir bakışta görüntüleyebilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki örnek görselde ilk andan itibaren en iyi satış temsilcisinin ve daha düşük performansa sahip olanların kimler olduğu rahatlıkla görülebilir. Zoho CRM, sizin yerinize kapatılan anlaşmalardaki verileri bir araya getirerek analiz işlemini gerçekleştirdikten sonra elde ettiği bilgileri görselleştirir. Böylece vakit kaybetmeden aradığınız bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

·  Zoho CRM ile satış ekiplerinizin önceki seneye göre nasıl bir performans gösterdiklerini inceleyebilir, satış hunileri aracılığıyla süreç içindeki darboğazları tespit edebilir ya da birçok farklı alanda istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Google Workspace, Office 365, LinkedIN ya da diğer kullandığınız uygulamalarla Zoho CRM’i entegre ederek veri akışını farklı noktalardan da alabilir, bütüncül bir sistem oluşturabilirsiniz.

Zoho CRM Veri Analizi Raporlama Seçenekleri Nelerdir?

Zoho CRM veri analizi araçlarıyla kullanıcılarına birçok değerli bilgi sunar. Bununla beraber sunduğu rapor çeşitliliğiyle bilgileri de dilediğiniz gibi düzenlemenize olanak tanır. Zoho CRM’deki rapor türleri hakkında genel olarak bilgi almak için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.


·  Zoho CRM’in sunduğu raporlar, iş sağlığınızı analiz ederken aynı zamanda önemli kararlar vermek için ihtiyaç duyduğunuz bilgilere ulaşmanızı da kolaylaştırır. Raporlama araçları sayesinde modülleri genel olarak görüntüleyebilir ve sonrasında detaylarına geçiş yapabilirsiniz. Zoho CRM, gizli olanakları görselleştirerek kullanıcılarına nokta atışı bilgiler sunmayı başarır.

·  Zoho CRM’de üretilen raporları bir araya getirerek birbirlerini nasıl etkilediklerini daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Müşteri hizmetleri raporlarınızı satış raporlarınızla birleştirerek müşteri hizmetlerinin satışları nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Örneğin, bu iki raporun entegrasyonuyla müşterilerden gelen olumlu geri dönüşlerin gelecekteki satışları artırma olasılığı olduğunu fark edebilirsiniz. Böylece iş süreçlerinizi optimize edebilir, farklı departmanların birbirini nasıl destekleyebileceğini öğrenebilirsiniz.

·  Zoho CRM, çok fazla rapor oluşturma imkânı sunmasına rağmen bütün raporlara kolay bir şekilde ulaşmanızı da sağlar. Filtreleme özelliği sayesinde oluşturduğunuz raporlara anında erişebilirsiniz. Bununla beraber sizin için önemli raporlar varsa onları Sık Kullanılanlar klasörünüze ekleyerek tek bir tıklamayla nerede olduğunu bulabilirsiniz.

·  Zoho CRM üzerinden hazırlanan raporları aynı zamanda istediğiniz grafiklere dönüştürerek inceleyebilirsiniz. Dahili olarak sistemde bulunan farklı görselleştirme araçlarıyla raporlarınızı daha kolay bir şekilde analiz edebileceğiniz bir yapıya çevirebilirsiniz. Aşağıdaki görseli inceleyerek raporlarınızı nasıl grafiklere dönüştürebileceğiniz hakkında fikir edinebilirsiniz.

·  Raporlarınızı filtreledikten, grafiklere çevirdikten ya da istediğiniz bilgileri içerecek şekilde yapılandırdıktan sonra onları sistem üzerinden istediğiniz kişilere kolaylıkla gönderebilirsiniz. Çalışma arkadaşlarınızla hazırladığınız raporları paylaşarak onların da fikirlerini alabilir, daha kolektif bir şekilde stratejiler oluşturmaya başlayabilirsiniz.

·  Zoho CRM’de dahili raporlama modülünün yanı sıra aynı zamanda gelişmiş seçenekler sunan Zoho Analytics de bulunur. Dahili raporlama modülünden farklı olarak Zoho Analytics’te CRM üzerinden gelen verileri Zoho Books ve Zoho Invoice verileriyle otomatik olarak bağlayabilir, daha fazla özelleştirme yapabilir ve daha gelişmiş raporlar oluşturabilirsiniz.


Zoho CRM veri analizi yapma araçları sayesinde istediğiniz raporları oluşturabilir, onları görsellere dönüştürebilir, çalışma arkadaşlarınızla paylaşabilir ve şirketiniz için daha iyi stratejiler geliştirebilirsiniz. Zoho CRM’in sunduğu veri analizleri ve raporlar sayesinde hedef kitlenizi daha iyi anlayarak onlara uygun pazarlama kampanyaları geliştirebilir, potansiyel müşterileriniz için kişiselleştirilmiş etkileşimler oluşturabilir, müşteri memnuniyetini ölçebilir ve daha sorunsuz operasyonlar için satış ve pazarlama verilerinizi kolaylıkla analiz edebilirsiniz.

Kardelen