zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Agile Proje Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

11.10.23 07:44 AM By Kardelen

Agile Proje Yönetimi (APM), genel olarak projeleri birden fazla dinamik aşamaya ayıran bir yönetim sistemi şeklinde özetlenebilir. Projenin yaşam döngüsü boyunca meydana gelen değişikliklere odaklanırken ekipleri de verimli bir şekilde yönetmeyi amaçlar. Yinelemeli bir yaklaşım olarak da nitelendirilen sistem, anı ve piyasayı yakalamak isteyen işletmeler tarafından sıklıkla kullanılır. Artık günümüz iş dünyasında değişim hızı sürekli olarak artığı için projelerin de kısa süre içinde tamamlanması gerekir. APM, süreçlerin hız kazanmasını sağlarken aynı zamanda değişen koşullara uyum sağlayabilmeyi de teşvik eder. Böylece istenilen verimlilik seviyelerine ulaşmakta kullanılabilecek etkili bir araç haline gelir. Agile (çevik) Proje Yönetimi önceden belirlenmiş bir eylem planı oluşturmak yerine daha dinamik bir süreç kurgulamaya odaklanır. Agile Proje Yönetiminde temel olarak süreç, projenin ihtiyaçları ve değişen koşullar göz önünde bulundurularak ana hatlarıyla çizilir. Bununla beraber görevler ve süreçler esnek bir yapıya sahip olacak biçimde yapılandırılır. Proje bitimine kadar ise döngü boyunca sürekli olarak ayarlamalar yapılır. Yineleme sistemi sayesinde beklenmedik olaylar yaşandığı zaman süreçler daha kolay bir şekilde değişikliklere adapte olabilir.


Agile Proje Yönetiminin temelinde sürekli olarak fikirlerin üretildiği, ekip çalışmasının teşvik edildiği ve karşılaşılacak sorunlara hızlı bir biçimde yanıt verilebildiği bir sistem yatar. Genellikle agile yöntemleri benimseyen şirketlerde proje çalışmalarını tek bir yöneticinin yönetmesi desteklenmez. Bütün sorumluluğun ve planlamanın tek bir kişi üzerinde toplanmasındansa ekipler sorumluluğu paylaşır. Böylece proje yaşam döngüsü boyunca sık sık kontroller yapılarak sistemin her parçası daha uyumlu hale getirilir. Yapılan planlar sürekli olarak dinamik bir şekilde değerlendirildiği, fikirler süreç içinde devamlı test edildiği ve ihtiyaç durumlarında düzenlemeler yapılabildiği için Agile Proje Yönetimi günümüz dünyasının gerekliliklerine yanıt vermenizi kolaylaştırır. Zoho Sprints gibi Agile Proje Yönetimi metotlarını benimseyen yazılımlardan yardım alabilir, sistemlerinizi daha dinamik olacak biçimde kurgulamaya başlayabilirsiniz.

Agile Proje Yönetimi Nedir?

Agile Proje Yönetimi iş ihtiyaçlarının sürekli olarak değiştiği ya da şirketlerin daha hızlı bir şekilde değer kazanmak istediği durumlarda kullanışlı hale gelir. Genel olarak agile olarak yönetilen projelerde işler küçük parçalara ayrılır ve böylece süreçlerin daha hızlı tamamlanması amaçlanır. Ayrıca her yinelemede kullanıma hazır bir özelliğin/yeniliğin sunulması beklenir. Eğer döngü sonucunda bazı hatalar keşfedilirse sonraki akışta bu sorunlar çeşitli düzenlemeler ile ortadan kaldırılabilir. Agile Proje Yönetimi, genel olarak hataları daha hızlı bir şekilde bulmanızı sağlarken aynı zamanda sistemlerinizin de değişen koşullara adapte olma yeteneğini artırır.


Agile Proje Yönetimi, geliştirme süreçlerinin son aşamalarında olunsa bile değişimi benimseyebilmeyi sağlar. Gerçek zamanlı veriler ve bilgiler üzerinden bir sistem kurgulayarak projelerin zaman, maliyet ve kapsamının verimli bir biçimde yönetilmesini mümkün kılar. Geleneksel proje yönetimi sistemlerinde genellikle bütün projenin yükü yöneticide olurken çevik sistemlerde çalışanlar da sorumluluk alır. Herkesin dahil olduğu bir süreç kurgulayan Agile Proje Yönetimi, projenin çalışanlar tarafından benimsenmesini sağlayarak onları motive etmeyi başarır. Agile Proje Yönetimi ile sistemlerinizi geliştirmek ve piyasa şartlarına daha hızlı uyum sağlayabilecek süreçler inşa etmek istiyorsanız Zoho Sprints ile bu amacınızı hayata geçirebilirsiniz.

Agile Proje Yönetimi ve Geleneksel Proje Yönetiminin Karşılaştırılması

Proje yönetimi kavramı genel olarak çalışanların da dahil olduğu kaynakların planlanmasını, organize edilmesini ve yönetilmesini içerir. Temelde projenin kapsamını, zamanını, maliyetini, kalitesini, kaynaklarını ve önemli parametreleri bir arada dengelemeyi amaçlar. Geleneksel Proje Yönetimi de Agile Proje Yönetimi de bu süreçleri farklı şekillerde ele alır. Her iki yöntemin temel farklılıkları ve birleştiği noktalar genel olarak aşağıdaki gibidir:


·  Agile sistemlerde esneklik öne çıkar ve sistemleri yenilikçi bir şekilde uyarlayabilmenin önemi vurgulanır. Geleneksel sistemler ise öngörülebilirliği vurgulayarak daha kapsamlı bir planlama yapılması gerektiğinden bahseder.


·  Agile Proje Yönetiminde yüz yüze iletişim önemlidir ve çalışanların iş birliği içinde olması gerektiği belirtilir. Geleneksel Proje Yönetimi sistemlerinde ise süreçler daha resmi kanallar aracılığıyla ilerler.


·  Agile projelerde genellikle müşteri memnuniyeti ve çalışanların fikirleri öne çıkar. Geleneksel projelerde ise bir plan ortaya atıldıktan sonra ona uyulması ve proje gereksinimlerinin karşılanması önemlidir.


·  Çevik proje yönetimi sistemlerinde süreçler sprint/döngüler aracılığıyla planlanır ve proje boyunca değişiklikler ya da çeşitli ayarlamalar yapılabilir. Geleneksel sistemlerde ise planlama uzun bir süreci kapsar ve değiştirilmesine izin verilmeyen katı kurallar bulunur.


·  Agile sistemlerin kendi kendini organize etmesi beklenirken geleneksel planlamada hiyerarşik bir düzen vardır.


·  Her iki sistemde de işi denetleyecek proje yöneticilerine ihtiyaç vardır. Ayrıca kalite yönetimi her iki sistemin de önemli bir parçasını oluşur. Zaman ve bütçe sınırlarının aşılmaması, iki yöntemin de benzerlik gösterdiği noktalar arasında bulunur.


Hangi proje yönetimi sisteminin sizin için uygun olduğunu elinizdeki projeyi göz önünde bulundurarak tercih etmelisiniz. Örneğin, Agile Proje Yönetimi yazılım geliştirme projeleri gibi belirsizliğin yüksek düzeyde olduğu ve değişimin bir zorunluluk haline geldiği projelerde gereklidir. Kanban ya da Yalın metotlar agile sistemlerde önem kazanır. Bununla beraber Geleneksel Proje Yönetiminin de işlevsel hale geldiği uygulamalar mevcuttur. Örneğin, inşaat projelerinde ya da belirli bir mevzuatın veya yasanın takip edilmesi gerektiği projelerde iyi tanımlanmış projeler önem kazanır. Her iki yönetim sisteminin de öneminin farkında olan Zoho, şirketlerin süreçleri daha verimli bir biçimde yönetmesi için farklı uygulamalar sunar. Geleneksel bir süreç planlamak istiyorsanız yenilikçi araçlar içeren Zoho Projects size bu konuda yardımcı olabilir. Agile süreçler içinse Zoho Sprints’ten yardım alabilirsiniz.

Agile Proje Yönetimi Adımları Nelerdir?

Agile Proje Yönetiminin şirketlerde nasıl uygulanacağı hakkında bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Kapsam

Agile Proje Yönetimindeki ilk aşama, müşterilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, iş hedeflerinin tanımlanması ve istenilen sonuçların genel hatlarıyla saptanması ile ilgilenir. Proje yöneticisi doğru ekipleri belirleyerek genel bir çerçeve çizer. Genel olarak bu aşamada geleneksel proje yönetimi modern gereksinimlerle harmanlanır. Bununla beraber agile projelerde kapsamın değişmez olarak görülmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Planlama

Bu tür projelerde genellikle iki hedef vardır. Bunlardan ilki, projeyi kilometre taşlarına bölerek küçük parçalara ayırmaktır. İkincisi de bir zaman çizelgesi belirlemektir. Projeyi kilometre taşlarına ya da parçalara bölmek sürecin daha çevik hale gelmesinde etkili olarak rol oynar. Planlama aşamasında genel olarak değişikliklere daha hızlıca uyum sağlayacak bir uygulama planı oluşturulur.


Agile Proje Yönetimindeki kısa döngülere “sprint” ismi verilir. Projeleri döngülere ayırdıktan sonra ilk sprint/döngü için bir plan oluşturmalısınız. Sprint’i planlarken hangi bileşenlerin, işlevlerin ya da özelliklerin yer alması gerektiğine karar vermelisiniz. Genellikle agile sistemlerde döngüler için 2 ile 4 hafta arasında bir süre belirlenir. Planlama aşamasını tam olarak gerçekleştirmek için “scrum” ve “kanban” kavramlarını da bilmeniz gerekir.


Scrum, genel olarak bir yönetim çerçevesi olarak nitelendirilebilir. Şeffaflık, gözlem, adaptasyon, bağlılık, cesaret, odaklanma ve açık iletişim bu yönetimin temelini oluşturur. Scrum, ekiplerin çalışmalarını bir dizi prensip, değer ve uygulama vasıtasıyla yönetmesine yardımcı olan agile bir yönetim çerçevesidir. Scrum ekibi ise sprint/döngüleri gerçekleştirmek için üç role ihtiyaç duyar. Bu roller Ürün Sahibi, Scrum Lideri ve Scrum Geliştirme Ekibi olarak nitelendirilir. Ürün Sahibi, herkesin işi anladığından ve benimsediğinden emin olur. Scrum Lideri, ekiplere koçluk yapar. Scrum Geliştirme Ekibi ise her sprint için planı yürütür.


Kanban ise temel olarak süreçleri görselleştirerek herkesin durum hakkında bilgi edinmesine imkân tanır. Kanban kartları aracılığıyla iş yükleri eşit bir biçimde dağıtılır ve verimliliğin artırılması sağlanır. Ayrıca her iki yöntemi bir araya getiren Scrumban da agile projelerde sıklıkla kullanılan bir metottur. Üç yöntem de kendi içinde bazı avantajlar sağladığı için döngülere başlamadan önce hangi yöntemi kullanacağınıza karar vermelisiniz.

İlk Döngü/Sprint

Planlama aşamasında oluşturduğunuz ilk sprint’i gerçekleştirmelisiniz. Ürünün türüne bağlı olarak bu döngü yürütme, üretim ya da tasarım gibi bileşenleri içerebilir. Sprint sırasında sorunları çözmek için genellikle ekipler günlük olarak toplantılar yapar. Geri bildirimin alınabilmesi ve değişikliklerin hızlı bir biçimde onaylanabilmesi için de gerekli olduğu durumlarda müşteriler de toplantılara dahil edilir.

Keşif/İnceleme

Her projede olduğu gibi agile süreçlerde de zaman ve bütçe kısıtlamaları vardır. Keşif aşamasında ise bu kısıtlar göz önünde bulundurularak projenin gereksinimlerini karşılamak için yeni yollar keşfedilmelidir. Keşif aşamasında süreçler yenilenir, test edilir ve geliştirilir.  Burada ekipler, önceki döngülerde yaşadıklarından dersler çıkararak yeni yöntemler ortaya çıkarmaya çalışır. Toplantılar düzenleyerek ve çalışanların fikirlerini de sürece dahil ederek döngünüzdeki sorunları ya da iyileştirilebilir yönleri tartışmanız gerekir. İnceleme toplantıları ve çalışanlar arasındaki güçlü iletişim, agile süreçlerin yönetilmesinde önemli bir yere sahiptir.

Adaptasyon/Yeni Döngü

Burada Keşif aşamasında elde edilen sonuçlar değerlendirilir. Her sprint/döngü bitiminde ekiplerle toplantılar yapılır. Eğer döngüler sonunda müşterilerinize bir ürün sunacaksanız bu toplantılara onları da dahil etmeniz gerekir. Projeye dahil olan herkesle açık bir biçimde iletişim kurarak durum analizleri yapılmalıdır. Bu toplantılar yüz yüze olabileceği gibi video konferanslar şeklinde de gerçekleştirilebilir.


Ardından aşağıdaki soruların cevaplarına ulaşarak yeni döngünüzü nasıl geliştirebileceğiniz hakkında fikirler oluşturabilirsiniz:

·  Sprint sırasında neler iyi gitti?

·  Döngüde neler iyileştirilebilirdi?

·  Görev yükü herkese eşit olarak dağıtılmış mıydı? Yanlış ya da fazla yapılmış atamalar var mıydı?

·  Sprint vasıtasıyla neler başarılabildi?

Agile Proje Yönetimi Hakkında Bilinmesi Gereken Kavramlar

Agile bir sistem kurulmaya başlanmadan önce aşağıdaki kavramlar iyi bir şekilde anlaşılmalıdır.


·  Esneklik: Döngüler sonucunda ortaya çıkabilecek yeni gereksinimlere göre belirlenen çerçevelerin kapsamı değişebilir. Esneklik, bu değişimi benimseyebilme yeteneğini nitelendirir.


·  İş dağılımı: Projeler küçük döngülerden oluştuğu gibi bu döngülerde yer alan çalışanlara iş eşit bir biçimde dağıtılmalıdır.


·  Ekip çalışanlarının değeri: Projede çalışanlar işin kapsamı hakkında bilgiye sahip olmalıdır. Bununla beraber projenin vizyonunu benimseyerek kendilerini sürecin bir parçası gibi hissetmelidirler.


·  Tekrarlanan iyileştirmeler: Sprint/döngüler sırasında sürekli olarak değerlendirmeler yapılmalı ve küçük iyileştirmelerle süreçler geliştirmelidir. Tekrarlanan süreçlerdeki bu küçük iyileştirmeler, Yalın Üretimde anlamı “sürekli iyileştirme” olan “kaizen” felsefesiyle benzerlik gösterir.


·  Müşteri iş birliği: Sektöre göre değişmekle beraber çalışanların yanı sıra müşterileri de agile sürece dahil etmeniz önemlidir. Böylece müşterilerin değişen beklentileri ve istekleri hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Agile Proje Yönetimi Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?

Agile Proje Yönetimi sistemlerinde maliyet ya da zaman gibi bir projenin önemli bir unsurunu oluşturan parametreler sürekli olarak değerlendirilebilir. Hızlı geri bildirimler ve sürekli iyileştirmeler aracılığıyla daha kaliteli çıktılar ortaya çıkarılabilir. Sistemin genel olarak avantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir:


·  Müşterilerle sıkça gerçekleştirilen toplantılar sonucunda daha yakın bir ilişki kurulacağı için müşterilerin özel ihtiyaçlarına odaklanılabilir.

·  Sürekli olarak bir değerlendirme yapılacağı için israfın/gereksiz işlemlerin azaltılması mümkün hale gelir.

·  Projelerdeki esneklik payı sayesinde ekipler beklenmedik olaylara ya da yeni taleplere daha kolay bir şekilde uyum sağlayabilir.

·  Projelerin her aşaması değerlendirildiği ve test edildiği için daha iyi bir kontrol mekanizması kurulabilir.

·  Üretim sistemlerinde ürünlerin kusurları ya da hataları daha rahat tespit edilebilir.

Zoho Sprints: Süreçleri Dinamikleştiren Agile Proje Yönetimi Uygulaması

Agile Proje Yönetiminde süreçleri döngülere ayırarak risk faktörünü azaltabilirsiniz. Sürecin başından itibaren sürekli olarak ürünü geliştirmeye ve hatalarını bulmaya odaklanarak ortaya çıkabilecek beklenmedik sorunları minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca projeleri bölümlere ayırarak zaman çizelgelerini, kaynak tahsisini ya da maliyetleri daha tutarlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan bütün bilgileri kapsayan Zoho Sprints ile süreçleri istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Zoho Sprints’in sundukları hakkında fikir edinmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

zoho-sprints-agile-proje-yonetimi-uygulamasi

·  Zoho Sprints ilk olarak agile sistemlerde önemli bir yere sahip olan ekipler arasındaki iletişimin kolaylıkla kurulmasını sağlar. Herhangi bir cihaz aracılığıyla ekiplerinizin birbiriyle iletişim kurmasını ve durum hakkında birbirlerini bilgilendirmesini mümkün hale getirir.


·  Yazılım sayesinde projede bulunan herkes sürecin ilerleyişini anlık olarak takip edebilir. Böylece darboğazlar ya da ortaya çıkabilecek problemler daha rahat bir şekilde tespit edilebilir. Ayrıca projenin ilerleme durumunu da yazılımın tahminleriyle görebilirsiniz. Gerçek zamanlı verileri önceden belirlenen zaman çizelgeleriyle karşılaştıran Zoho Sprints, projenin ortalama ilerleme hızını göz önünde bulundurarak size öngörülen bir çizelge sunar.


·  Agile sistemlerde sonraki sprint’e geçmeden önce ilk döngüdeki çıktıların iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Zoho Sprints, son döngüdeki geri bildirimleri rahatlıkla incelemenize olanak tanır.


·  Zoho Sprints’te agile sistemlerde sıklıkla tercih edilen Scrum metodolojisi kullanılır. Böylece karmaşık sistemleri yazılım aracılığıyla kolaylıkla parçalara ayırabilir, planlayabilir, yürütebilir ve durumlarını analiz edebilirsiniz. Kullanıcı dostu pano sayesinde projelerinizi tanımlayabilir ve ihtiyacınıza göre çeşitli özelleştirmeler yapabilirsiniz.


·  Yazılımda projenizi oluşturduktan ve kullanıcıları ekledikten sonra proje ayarlarını rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Sürükle bırak yöntemiyle atamaları zorlanmadan gerçekleştirebilir, işleri bölümlere ayırarak verimlilik seviyelerini artırabilirsiniz.


·  Sprint’leri belirledikten sonra işlerin ilerleyişini rahatlıkla görselleştirebilirsiniz. Örneğin, hangi işlerin tamamlandığını ya da hangilerinin yapılmakta olduğunu herkese açık olarak paylaşabilirsiniz. Agile sistemlerde şeffaflığın önemli olduğunun farkında olan Zoho, süreci bütün ekibin doğru veriler üzerinden takip etmesini mümkün kılar.


·  Grafik ve raporlar özelliği sayesinde sprint/döngüleri izleyebilirsiniz. Ayrıca ekipte bulunan üyelerinizin performansını da rahat bir biçimde takip edebilirsiniz.


·  Agile sistemlerin önemli bir parçasını oluşturan toplantıları yazılım sayesinde kolaylıkla planlayabilirsiniz. Ekiplerinizin hedefini ve birikimlerini değerlendirmek için Genel, Sprint Planı ya da Sprint Değerlendirmesi gibi toplantı başlıkları belirleyerek ekiplerinizi kolaylıkla bir araya getirebilirsiniz.


·  Zoho Sprints de Zoho Project gibi projede harcanan süreyi izlemenizi ve ekiplerin performansı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmanızı sağlar. Zaman çizelgeleri sunan yazılım, doğru planlamalar yapmanızı kolaylaştırır.


Zoho Sprints Agile Proje Yönetimi söz konusu olduğunda pratik kullanımı, özelleştirilebilir yapısı, görseller aracılığıyla kolay bir şekilde takip edilebilmesi ve dinamik sistemler kurulmasını kolaylaştırmasıyla birçok işletmenin ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunar. İş süreçlerinizi çevik hale getirmek istiyorsanız Zoho Sprints’in sunduğu özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Kardelen