zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nedir? Teknisyenler Tarafından Nasıl Kullanılır?

31.01.24 10:18 AM By Kardelen

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality - AR), dijital dünyayı gerçek dünya ile harmanlayarak yepyeni bir deneyim sunan ve giderek popülerliği artan önemli bir teknolojidir. Görüntü ve ses gibi duyusal uyarıcılar kullanarak gerçek dünyayı zenginleştiren AR, birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahiptir. AR’nin temel amacı, fiziksel dünyanın belirli özelliklerini vurgulayarak bir ekran üzerinden daha anlaşılabilir hale gelmesini sağlamaktır. Artırılmış Gerçeklik, bu yönüyle gerçek dünya uygulamalarına adapte olabilecek akıllı ve erişilebilir bilgiler elde edilmesini kolaylaştırır. Temelinde AR, dijital dünya ile fiziksel dünyanın sınırlarını ortadan kaldırarak daha etkileşimli bir sistem kurulmasına yardımcı olur.


Bilgi toplama ve analizinin giderek önem kazandığı günümüzde AR’nin öncelikli hedeflerinden biri, fiziksel dünyanın özelliklerini vurgulayarak bu özellikler aracılığıyla akıllı ve erişilebilir bilgiler elde etmektir. Şirketler, AR teknolojisini kullanarak müşterilerine daha iyi bir deneyim sunabilir. Benzer şekilde uzaktan çalışanlar, bu yenilikçi sayesinde birbiriyle daha verimli iş ilişkileri kurabilir. İşbirliklerini, deneyimleri ve daha birçok unsuru iyileştiren AR, her ne kadar genellikle oyun bağlamında değerlendirilse de iş dünyasında da çığır atan etkileri beraberinde getirir. AR, dijital dünya ile fiziksel dünya arasındaki sınırları ortadan kaldırarak daha etkileşimli bir deneyim sunar ve bu deneyim, bilgiye erişimi farklı bir boyuta taşır.

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Artırılmış Gerçeklik (AR), sanal nesneleri gerçek dünya ile entegre ederek gerçekçi ve etkileşimli bir deneyim sunar. Gerçek dünyayı temel alır. Bazı durumlarda kullanıcılar sanal nesneler ile gerçek zamanlı olarak etkileşime girebilir. Görsel ve işitsel bir şölen sunan artırılmış gerçeklik (AR), sanal nesneleri ve bilgileri gerçek dünyayla kusursuz bir şekilde entegre ederek tıptan eğitime, teknik bakımdan üretime kadar birçok farklı alanda işlevsellik kazanır. Artırılmış Gerçeklik (AR), bilgiyi daha kolay ve herkes tarafından ulaşılabilir hale getirir. İş süreçlerini optimize ederek işletmelere birçok fayda sunar. AR teknolojisi hem iş dünyasında hem de günlük hayatta kullanıcılarına daha kapsamlı ve gelişmiş bir perspektif sunar.

Artırılmış Gerçeklik (AR) Teknolojisinin İş Dünyasındaki Temel Avantajları Nelerdir?

Artırılmış Gerçeklik (AR), iş dünyasında birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahiptir ve her geçen gün daha fazla işlemi pratikleştirmeyi başarır. AR’nin temel avantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir:


·  Fiziksel ve dijital dünya arasındaki boşluğu doldurması sayesinde AR ile üretkenlik ve verimlilik artırılabilir. Karmaşık gibi gözüken talimatlar görselleştirilerek süreçler daha iyi yönetilebilir. Böylece hata payı ve öğrenme süresi azaltılır.


·  Teknik elemanlar, destek ekibi ya da uzmanlar, uzaktan çözümler sunarak sahadaki müdahale süresini kısaltabilir.


·  Verilerin ya da bilgilerin görselleştirilmesi sayesinde karmaşık kavramların daha kolay bir biçimde anlaşılmasını, daha hızlı kararlar verilmesini ve özellikle müşteri ile şirketler arasında daha etkileşimli bir ilişki kurulmasını sağlar.


·  Müşteri hizmetlerinin uzaktan daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlayarak müşteri memnuniyetini artırır ve müşterilerle işletmeler arasında daha güçlü bağlar kurulmasına yardımcı olur.


·  Uzakta olan ekiplerin birbirleriyle daha iyi etkileşim kurmasını sağlar, ekiplerin koordinasyonunu artırır.


AR, genel olarak süreçlerin optimize edilmesini, verimlilik seviyelerinin artırılmasını, çalışanlar arasındaki koordinasyonunun iyileştirilmesini ve süreçlerin daha iyi yönetilmesini sağlar. Özellikle teknik alanda çalışanlar için Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi birçok farklı avantaj sunar.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ile Kolaylaşan Bakım ve Onarım Süreçleri

Artırılmış gerçeklik teknolojisi teknisyenlerin işlemlerini daha kolay ve doğru bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. AR teknolojisinin teknisyenlerin işlemlerini nasıl daha kolay hale getirdiğini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.


·  AR teknolojisi günlük iş akışlarını optimize ederek daha üretken çalışmalar yapılmasına olanak tanır. Bu yenilikçi teknolojiler, teknisyenlerin müşteriyle direkt olarak iletişime geçmeden onların ihtiyaçlarını uzaktan rahatlıkla gidermesini mümkün hale getirir.


·  AR teknolojisi teknisyenler arasında da iletişimi güçlendirerek iş birliğini artırır. Örneğin, bir teknisyen bir arabanın motoru üzerinde çalışırken sorunu çözemediğinde yardım almak için başka bir teknisyenle iletişime geçebilir. Böylece motor üzerinde çalışan kişi, sorunu o anda çözümleyemese bile iş arkadaşlarından yardım alarak problemlerin üstesinden gelebilir.


·  Artırılmış Gerçeklik teknolojisi, uzaktan destek imkânını herkes için genişletir. Hem müşterilerle hem de alanında uzman olan kişilerle daha rahat bir şekilde iletişim kurarak uzaktan süreçleri yönetebilir. Böylece şirketler için maliyet açısından verimli sistemler geliştirilebilir.


·  Dijital bir ortamda fiziki araçların her ayrıntısıyla görünebilir hale gelmesini sağlayan AR sistemleri, işe yeni başlayan teknisyenlerin de daha rahat bir şekilde eğitim almasını sağlar. Sanal olarak gerçek ortamı deneyimleyen teknisyenler, uygulamalara daha kolay hazırlanabilir.


·  AR gözlükleri, arızalı parçaların ya da bileşenlerin daha kolay bir şekilde teşhis edilmesini sağlar. Teknisyenler, detaylı bir şekilde parçaları inceleyerek arızanın kaynağını kolaylıkla bulabilir. Böylece gerekli onarımları gerçekleştirerek süreçlerin verimliliğini artırır.


·  Üç boyutlu objeler üzerinde işlem yapılmasını kolaylaştıran ve sistemlerin detaylı bir şekilde görülmesini mümkün hale getiren AR, çalışma prosedürlerini ve talimatları görselleştirerek iş güvenliğini sağlayabilir ve istenilen performansın elde edilmesini kolaylaştırabilir.


Genel olarak Artırılmış Gerçeklik teknolojileri teknisyenler için süreçleri kolaylaştırır, problemlerin çözümünü hızlandırır, teknisyenlerin müşteri ya da uzmanlarla uzaktan iletişim kurmasını mümkün hale getirir ve böylece müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar. Zoho Lens gibi araçları kullanarak AR teknolojisinin gücünden yararlanabilir, teknisyenlerin süreçleri daha iyi bir şekilde yönetmesini sağlayabilirsiniz.

Zoho Lens’in AR Teknolojisiyle Teknisyenler için Devrimci Çözümler

Zoho’nun Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisine sahip olan yazılımı Zoho Lens, uzaktan bütün bakım ve onarım süreçlerini kolay bir şekilde yönetmenizi mümkün hale getirir. Zoho Lens’in sunduğu devrimci çözümler hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi almak isterseniz aşağıdaki maddelere göz atabilir, yazılımın sunduğu özelliklerle iş süreçlerinizi nasıl iyileştirebileceğiniz hakkında fikir edinebilirsiniz.


·  Zoho Lens, teknisyenlerin Artırılmış Gerçeklik teknolojisini kullanarak telefon kamerası ya da akıllı gözlük vasıtasıyla uzaktaki bir müşterileri ile gerçek zamanlı bir şekilde etkileşim kurmasını sağlayan bulut tabanlı bir yazılımdır. Böylece teknisyenlerin bir problemi çözmesi için her zaman sorunun kaynağına gitmesini gereksiz hale getirir. Uzaktan erişim imkânı, seyahat masraflarını azaltarak şirketinizin bazı kalemlerinde iyileştirmeler yapmanızı mümkün kılar.


·  Zoho Lens, Realwear ve Epson gibi markaların akıllı gözlüklerini destekler. Böylece iki eliniz serbest bir şekilde süreçleri yönetebilir, daha kolay çalışabilirsiniz.

·  Zoho Lens, 3D nesneler üzerinde çeşitli alanları vurgulamanıza olanak tanır. Örneğin, bir müşteri ile canlı bir seans yaparken belirli bir alanın vurgulanmasını istiyorsanız kolay bir şekilde ekran üzerinde çizim yapabilirsiniz. Böylece sorunları daha hızlı bir şekilde tespit edebilir ve çözümlerini kısa süre içinde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca çizim yaparak müşterilerinizin de çözüm yollarını daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz.

·  Zoho Lens, Android ya da iOS fark etmeksizin her türlü telefon üzerinden de rahatlıkla işlem yapılmasını sağlar. Böylece müşterinizin cihazı ne olursa olsun onunla rahat bir şekilde etkileşime girmenize imkân tanır. Ayrıca uzaktan oturumu başlatmak için herhangi bir uygulama indirilmesine gerek yoktur. Bilgisayar ya da telefonunuzun tarayıcısı üzerinden işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Böylece müşteriler, ekstra bir uygulama indirmeleri gerekmediğinde kendilerini daha güvende hissedebilir.


·  Yazılımın sunduğu özelliklerden daha iyi bir şekilde yararlanmak istiyorsanız Google Play ya da AppStore üzerinden özel uygulamayı da indirebilirsiniz. Uygulama, teknisyenlere daha fazla hareket alanı sağlar.

·  Bulut tabanlı yazılım sayesinde bir motor parçasının ya da sistem elemanlarının bütün bölümlerini üç boyutlu bir şekilde sadece ekran üzerinden takip edebilirsiniz. Böylece uzaktan sistem kontrolleri yapabilir, sorunları daha rahat bir şekilde çözebilirsiniz.

·  Müşterilerin yanı sıra Zoho Lens, teknisyenlerin uzmanlarla da kolaylıkla iletişime geçmesini sağlar. Örneğin, bir teknisyen sorunun kaynağını bulamadığı zaman başka bir teknisyenle ya da konunun uzmanıyla kolaylıkla iletişime geçebilir. Gerçek zamanlı bir şekilde görüntüyü karşıya aktararak karşısındaki kişiyle durumu tartışabilir ve sorunun kaynağını daha kolay tespit edebilir.


·  Uzaktan yardım oturumlarında herhangi bir süre kısıtlaması olmaması da Zoho Lens’in öne çıktığı yönleri arasında bulunur. Böylece ister müşterinizle isterseniz de iş arkadaşınızla problemi detaylı bir şekilde inceleyebilir, ihtiyaç duyduğunuz süreyi rahatlıkla kullanabilirsiniz.


·  Zoho Lens, teknisyenlerin yaptığı bütün oturumları da incelemenize olanak tanır. Yöneticilere özel raporlar sunar ve performans analizleri yapılmasını kolaylaştırır. Örneğin, Zoho Lens aracılığıyla yapılan oturumları türüne, süresine ya da teknisyene göre filtreleyerek işletmenizin performansı hakkında fikir edinebilirsiniz.

·  Teknisyenler Zoho Lens’in sohbet bölümünde karşısındaki müşteriye dosya aktarımı da yapabilir. Böylece konuyla ilgili dosyalar aracılığıyla süreç daha rahat bir şekilde yönetilebilir. Teknisyenler görüntülere açıklama ekleyebilir, belirli alanları vurgulayabilir, adım adım talimatlar verebilir ve süreci daha hızlı yönetebilir.


·  Yazılım, günlük iş akışlarını optimize ederek teknisyenlerin daha üretken bir şekilde çalışmalarını mümkün hale getirir. Teknisyenler, görevlerini daha hızlı yerine getirdiğinde verimlilik seviyeleri yükselebilir.


Zoho Lens, bir sorunun uzaktan rahat bir şekilde çözülmesini mümkün hale getirerek AR teknolojisini teknisyenlerin kullanımına sunar. Sorunların uzaktan dijital bir ortamda kolay bir şekilde tanımlanmasını mümkün hale getirerek süreçlerin yönetimini kolaylaştırır. Ayrıca kolay bir kullanıma sahip olması da yazılımın avantajları arasında yer alır.

Zoho Lens’i Teknisyenler Nasıl Kullanabilir?

Zoho Lens, işlevselliğinin yanı sıra pratik kullanımıyla da öne çıkar. Bulut tabanlı yazılımın nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyerek genel olarak fikir edinebilirsiniz.


·  Kurulum yapmak için sisteme girdikten sonra Ayarlar’a ve ardından Kullanıcı Yönetimi’ne girmeniz gerekir. Davet Et bölümünden uygulamayı kullanacak teknisyenleri seçtikten sonra işlemi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz teknisyenleri/çalışanları departmanlara ayırarak da ekleyebilirsiniz.

·  Zoho Lens yazılımında dilerseniz kendi markanızın logosunu kullanabilirsiniz. Yeniden markalamaya izin veren yazılım, özelleştirme sırasında kendi şirketinizin logosunu Zoho Lens’e yerleştirmenize imkân tanır. Böylece müşterilerinizle iletişim kurarken kendi logonuzla görüşmeleri gerçekleştirebilirsiniz.

·  Zoho CRM’deki kişileri de pratik bir şekilde içeri aktarabilir, manuel bir şekilde teknisyen eklemeden istediğiniz kişileri sisteme dahil edebilirsiniz.

·  Zoho Lens ile uzaktan oturum başlatmak istiyorsanız bu işlemi telefon ya da bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Telefon ya da bilgisayarınızdan uygulamaya girdikten sonra diğer teknisyenlerin ya da müşterilerin telefon kameraları aracılığıyla bağlantınızı kurabilirsiniz. Müşteri ya da teknisyenlere e-posta ya da SMS daveti göndererek oturumu başlayabilirsiniz.

·  Zoho Lens ile teknisyenler ileriye dönük planlamalar da kolaylıkla yapabilir. O anda müşteriniz müsait değilse ya da problemin üstesinden gelemediyseniz ileriye dönük görüşmeler planlayabilirsiniz. Bunu yapmak için Zoho Lens’e girdikten sonra Planla bölümüne tıklayıp müşterinizin e-posta adresini ya da telefon numarasını girmelisiniz. Ardından belirlediğiniz saati ve tarihi girerek planlama yapabilirsiniz. Böylece zamanınızı daha iyi yönetebilir ve görüşme zamanı geldiğinde sistemin müşterinize e-posta atmasını sağlayabilirsiniz.

·  Zoho Lens, QR barkod tarama desteğine sahip olmasıyla da teknisyenlerin günlük hayatına işlevsellik katar. Müşterinizin ya da diğer teknisyenin kamerasıyla taranan QR kodunu siz de kendi ekranınızda tarayabilir, süreci hızlı bir biçimde yönetebilirsiniz.

·  Zoho Lens’te müşterinin kamerasını görüntülemek, dahili olarak gelen bir özelliktir. Bununla beraber aynı zamanda teknisyenler de kendi kamera akışlarını müşterilere gönderebilir. Teknisyen konsolunda bulunan Video bölümüne tıkladıktan ve Paylaş öğesini seçtikten sonra siz de kendi kameranızı müşterinizle ya da başka bir teknisyenle kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Ayrıca görüntü üzerine ek açıklamalar da ekleyebilirsiniz.

·  Teknisyen konsolunda ise birçok farklı alan bulunur. Konsolun üst bölümünde yazılı sohbet, notlar, anlık fotoğraf, 3D açıklama, 2D açıklama, görüntüyü dondurma, sessize alma ya da yakınlaştırma gibi seçenekler yer alır. Özellikle 2D ve 3D açıklama bölümleri, teknisyenlerin mevcut durumu müşterilerine daha rahat bir şekilde aktarmasını ve böylece sorunların üstesinden kısa sürede gelmesini sağlar.

Zoho Lens, Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi sayesinde teknisyenlerin uzaktaki müşterilerle gerçek zamanlı iletişim kurmasını, sorunları hızlıca tespit etmesini ve çözümleri anında hayata geçirmesini mümkün hale getirir. Kolay kullanımı ve esnekliğiyle öne çıkan yazılım, teknisyenlerin işlerini daha verimli bir biçimde yapmalarına olanak tanır. Zoho Lens’i inceleyerek siz de iş süreçlerinizi optimize edebilir, geleceğin teknolojisini bakım süreçlerinize dahil edebilirsiniz.

Kardelen