Bir işletme sahibi olarak sektör fark etmeksizin işletmenizin iş akışını en iyi şekilde düzenlemek temel amaçlarınızdan biridir. İşletmeniz için satış süreçlerini, müşteri ilişkilerini, bütçeyi, departmanlar arasındaki ilişkiyi en şekilde düzenlenmek işletmenizin akışının eksiksiz ilerlemesine katkı sağlayıp gelişime aracılık eder. Gelişim, KOBİ veya büyük çaplı bir işletme sahibi olmanız fark etmeksizin her daim temel hedefinizdir. Bu doğrultuda iş verimliliğinizi artıracak düzenlemelere ilişkin çeşitli sistemlerden yararlanmanız gelişim sürecinde işinizi oldukça kolaylaştırır. Dijital olanaklarının arttığı teknoloji çağında iş akışınızı çeşitli yönlerden düzenlemenize olanak tanıyan iki temel sistem ön plana çıkar: CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlama). Ortak hedef olarak işletmenizin gelişim sürecine katkı sunmayı amaçlayan CRM ve ERP yazılımları, sundukları katkılar açısından birbirinden farklılık gösterir. Bu yazıda yazılımların temel kapsamlarına, farklarına dair detayları bulabilirsiniz.
CRM ve ERP Sistemlerinin Kapsamları
İşletmenizin iş akışına katkı sağlayan temel sistemlerden biri olan CRM, temel olarak satış ve müşteri ilişkilerinizi yönetmeyi temel alır. İşletmenizin gelişiminde ürünlerin talep görmesinin belirleyici olduğu düşünüldüğünde ilişkilerin yönetilerek stratejilerle memnuniyet oranının artırılması sürece katkı sağlar. Bu kapsamda kullanışlı bir yönetim programı satış ve pazarlama, müşterilerle doğru kanallardan iletişim, analiz, güvenlik gibi alanlarda size katkı sağlamayı amaçlar. Bu doğrultuda yapay zekâ ve otomasyonu etkin kılarak çok kanallı iletişim seçeneklerini size sunmayı amaçlar. Bu hizmetler sizlere farklı firmalar tarafından sağlanan programlarda sunulabilir. Satış, pazarlama, müşteri ilişkileri gibi alanlarda sektörlere has olarak sunduğu avantajlarla Zoho CRM, sizlere ekip içinde, potansiyel ve mevcut müşteri adaylarında geçerli olan tam teşekkülü bir yönetim hizmeti sunar. İş akışınızı kolaylaştıran bir diğer sistem olan ERP, işletmenizin kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasını kapsamına alır. Bu doğrultuda finans, tedarik zinciri, operasyon, üretim, ticaret, insan kaynakları süreçlerine dahil olur. Bu süreçlerin her birini iyileştirmek için sistemlerin takibini ayrı ayrı yapmak çoğu zaman mümkün olmaz veya uzun vadede sonuç vermez. ERP, bunların her birine dair çözümleri bir arada sunarak geniş kapsamlı hizmet vadeder. Bu noktada ERP-CRM iş çözümleri içerik açısından temel olarak birbirinden ayrılsa da ele aldıkları kapsamları sunma açısından benzerlik gösterir. İşletmenizi verilerinden yola çıkarak hareket eden Zoho ERP, tüm iş süreçlerinizi bir araya getirerek birbiriyle bağlantılı operasyonlar gerçekleştirmenizi uzun vadede mümkün kılar. Bu çerçevede gelecekte operasyonların daha nitelikli olabilmesi için çözüm önerileri almanıza olanak tanır. Ayrıca kurum çalışanlarınızın departmanlarına göre görevlerinin üstesinde daha iyi gelebilmeleri, aksamalara göre reaksiyon alabilmeleri, ERP sistemi kapsamında çok daha pratik hale gelir. ERP ve CRM programları içerik olarak birbirinden ayrılsalar da temel olarak dijital olanaklarla süreçleri kolaylaştırmaya odaklanır. Bu süreçte sundukları katkılar açısından birtakım farklılıklar gösterirler.
CRM ve ERP Nedir?
CRM, müşteri ilişki yönetimi sürecini; ERP, kurumsal kaynak planlama sürecini ifade eder. Farklı kapsamları ele alan iki sistem de işletmenizin kâr odaklı gelişim strateji izlemesini dijital olanaklarla kolaylaştırır.
ERP ve CRM Yazılımları Ne İşe Yarar?
ERP ve CRM yazılımları odak nokta olarak işletmenizi başarıya ulaştırmayı hedefler. Bu doğrultuda ERP yazılımı; tedarik zinciri, stok yönetimi, finans gibi alanlarda işletme yönetimini kolaylaştırırken CRM yazılımı; ağırlıklı olarak satış, pazarlama, çok kanallı iletişim gibi alanlara yönetimde pratiklik sağlar.
CRM ve ERP Sistemlerini Birbirinden Ayıran Temel Farklılıklar
CRM ve ERP üzerinden işlem yapılırken sistemlerin birçok konuda birbirinden ayrılan temel noktalar barındırdığı görülebilir. Kolaylaştırdığı süreçler, etki alanları gibi açılardan birçok farklılık barındıran sistemlerin temel ayrımlarını başlıkları altında incelemek mümkündür:
Süreç Yönetimi
Temel olarak ortaya çıkan ERP-CRM farkı etki alanları kapsamında kolaylaştırdıkları süreçler değerlendirilir. CRM, satış ve pazarlamaya yönelik ilişkileri iyileştirmeyi temel olarak benimserken ERP, en doğru şekilde ürün ve hizmetlerinizi müşterilere ulaştırmayı hedefleyen tedarik zinciri sürecini kolaylaştırır. Bu bağlamda CRM temel olarak müşterilerinin gereksinimlerini karşılayarak onları memnun kılacak fırsatlarla satış ve pazarlama olanaklarınızı artırmaya aracılık eder. ERP sistemi ise artan talep doğrultusunda kaynakları en verimli şekilde kullanarak müşterilerin taleplerini karşılama sürecine katkıda bulunur.
Hitap Kitlesi
CRM sistemi temel hedef doğrultusunda doğrudan müşteri memnuniyetini hedefler. Bu doğrultuda müşteri hizmetlerini otomasyona bağlayarak mevcut ve potansiyel adaylara işletmenizi, hizmetlerinizi en iyi şekilde tanıtmanıza aracılık eder. ERP sistemi temel olarak departmanlarına odaklanarak işletmenizin kaynaklarını en verimli kullanmanıza araçlık eder. Bu çerçevede projelerinizin daha iyi planlanmasına aracılık ederek çalışanlarınızın iş akışında uygulaması gerektiği işlemler için kolaylaştırıcı etkide bulunur.
Öncelik ve Yönetim
CRM sistemi öncelik olarak ilişkilerin yönetimi sağlayarak ürün satışlarınızın boyutuna göre haftalık, aylık ve yıllık satış oranlarını analiz etmenize olarak tanıyarak işletmenizin gelişimine dair ipucu sunar. ERP sisteminin ise yönetimde öncelik verdiği mali ve finansal durumla ilgilidir. Bu alanda size ipucu sunarak iş ihtiyacınızın ne düzeyde olduğuna dair fikir edinmenize aracılık eder.
Zaman
Sundukları hizmetler çerçevesinde ele aldıkları zaman, bir diğer CRM ve ERP arasındaki fark olarak ortaya çıkar. CRM yazılımı ağırlıklı olarak işletmenizi için geleceğe yönelik planlamalar ve tahminler yapmanıza olanak tanır. Mevcut verilerinizde yola çıkarak tercihinize göre aylık ve yıllık planlamalara imza atmanız onun sayesinde mümkündür. ERP yazılımı ise içinde bulunduğunuz durumda kaynağın en verimli şekilde kullanılarak tedarik zinciri aşamalarını tamamlamanıza olanak tanır. Kaynak planlaması açısından dolaylı olarak geleceğe de hitap ederek işletmeniz için daha güçlü finansal adımlar atmanıza olanak tanır.
Kullanım Yolu
CRM sistemini satış, pazarlama, iletişim odaklı olarak tek başına olarak işletmeniz kullanmanız uzun vadede verimli sonuç almanıza aracılık edebilir. ERP sistemi ise işletmenizin gelişim sürecinde tek başına kullanıldığında işletmeniz için verimli sonuç ifade etmez. İçinde bir CRM programı barındırdığı takdirde işletmeniz için çok yönlü olarak verimli şekilde çalışabilir. Bu doğrultuda Zoho CRM sistemi ile ERP sistemlerini entegre etmek uzun vadede sizin için başarının anahtarı olabilir.
Zoho CRM ve ERP Entegrasyonun Sağladığı Faydalar
Özelleştirme ve dış sistemlere oldukça açık bir yapıya sahip olan Zoho CRM, birçok sistem ve uygulamayla entegre olma potansiyeline sahiptir. Zoho CRM ve ERP ilişkisi kapsamında işletmenizdeki departmanların yönetimine katkı sağlayan SAP, Microsoft AX, Logo Tiger ERP entegrasyonları sizinle buluşur.

Bunların yanı sıra, Zoho CRM ayrıcalığıyla farklı ERP sistemleriyle entegrasyon kurarak işletmeniz için şu temel faydaları geçerli kılabilirsiniz:
● Entegrasyon vasıtasıyla veri girişi için ekstra zaman harcamaya son vermeniz mümkündür. Entegrasyon sayesinde kullanıcı ve ürün bilgilerinin sistemlere otomatik yansımasını sağlayabilirsiniz.
● Entegrasyon açısından Zoho CRM ve ERP faydaları arasında veri paylaşımının kolaylaşması da yer alır. Doğru zamanda doğru paylaşımla satış ekibinizin verimliliği artabilir.
● Entegrasyon sayesinde Zoho CRM üzerinde ortaya çıkan gerçek siparişi ERP’ye yansıtarak tedarik sürecini hızlandırabilirsiniz.
● Bulut tabanlı olarak çalışan sistemleri entegre ederek tek bir sistem için ödeme yaparak maliyeti düşürebilirsiniz. Tek sisteme entegre etmek aynı zaman çalışanlarınızın eğitim sürecini de kolaylaştırabilir.
● İki sistemin entegrasyonu sayesinde satış departmanlarınızın siparişi tüm boyutlarıyla takip etmelerini kolaylaştırabilirsiniz.
● Entegrasyon vasıtasıyla iki sistemi mobil cihaz aracılığıyla birkaç dokunuşla yönlendirmeniz kolaylaşır.
● İki sistemi birleştirerek sistemleri tek ekrandan izleyip, ekinizin daha hızlı hareket etmesine olanak tanıyarak işletmenizin büyüme hızını artırabilirsiniz.
Zoho CRM ve ERP sistemleri, sağladıkları çok yönlü katkılardan işletmenizin gelişim hızını artırabilir. 2 sistemi entegre ederek sistemlerin sağladıkları katkıları katlayarak uzun vadede işletmenizin sektörünüzde daha öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.