zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Değer Önerisi Nedir? Değer Önerisi Yazarken CRM Sisteminizden Nasıl Faydalanabilirsiniz?

03.10.24 01:56 PM By Kardelen

Değer önerisi, temel olarak bir işletmenin sunduğu ürün ya da hizmetten müşterilerin elde edeceği avantajları özetlediği kısa bir açıklama yazısını nitelendirir. İşletmelerin müşteriler için neden en uygun olduklarını anlattıkları bir yazıyı ifade eder. Değer önerisi, marka odaklı bir yapıya sahip olmalıdır. Benzersiz ve şirkete özgü bir değer önerisi, müşterilerin dikkatini çeker, rakiplerden ayrışmayı sağlar ve satışların artmasını destekler. Bu açıklama yazısı, işletmelerin rakiplerinden nasıl farklılaştığını ve müşterilere hangi somut faydaları sunduğunu vurgular. Markanın güçlü yönlerine odaklanan, özgün ve benzersiz bir yapıda olmalıdır. Bununla beraber müşterilere neden işletmeyi tercih etmeleri gerektiğini net bir biçimde anlatmalıdır.


Değer önerisi yazıları yazarken CRM sisteminden faydalanabilirsiniz. CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) sistemleri, müşterilerinizin beklentilerini, ihtiyaçlarını ve davranışlarını anlamanıza olanak tanır. CRM sisteminde topladığınız veriler, müşterilerinizin hangi ürün ve hizmetlere daha çok ilgi gösterdiğini anlamanızı sağlar. Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımları sayesinde müşterilerinizin satın alma kararlarını neyin etkilediğini, hangi problemlerle karşılaştıklarını ve ne tür çözümler aradıklarını öğrenebilirsiniz. Bu veriler, müşterilerinize özel ve etkili bir değer önerisi sunmanıza yardımcı olur. Değer önerisi, işletmenizin müşterilerle kurduğu bağın temelini oluşturur ve aynı zamanda bu yazılar, müşterilerinize verdiğiniz sözün bir taahhüdüdür. Değer önerişinizin net, özgün ve müşteri odaklı olması, müşterilerinizin de işletmenize olan bağınızı artırır.

Değer Önerisi Nedir?

Değer önerisi, müşterilerinize genel olarak sizi neden seçmeleri gerektiğini anlattığınız bir yazıdan oluşur. Sizin müşterilerinizin ihtiyaçlarını neden en iyi şekilde karşılayabileceğinizi özetleyen bir metindir. Bununla beraber değer önerisi özlü ve anlaşılması kolay bir şekilde yapılmalıdır. Başarılı bir metin, sunduğunuz benzersiz avantajları vurgularken aynı zamanda rakiplerinizden neden daha iyi olduğunuzu anlatır. İyi bir değer önerisi yazısı, işletmenizi sektörde farklılaştırır ve müşterileri kendinize çekmenize yardımcı olur. Belirli bir müşterinin belirli ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı anlattığınız bir metin olarak özetlenebilir.

Değer Önerisi ve Slogan Farkı Nedir?

Slogan, bir markanın belirli bir ürünün tanıtımını yapmak için kısa ve akılda kalıcı ifadeler kullandığı kısa bir metni ifade eder. Değer önerisi ise biraz daha farklı bir yapıya sahiptir. Değer önerisi daha spesifik bir yapıya sahipken sloganlar sizin temsil ettiğiniz kavramı ya da düşünceyi ifade edebilir. Örneğin, değer önerisi “Doğal ve organik ürünlerle sağlıklı bir yaşam sunmak.” olabilirken slogan “Doğayla iç içe.” şeklinde daha kısa bir ifadedir. Slogan ve değer önerisi, bir markanın kimliğini oluşturur ve müşteriye sunduğu değeri özetler. Sloganlar, markanın duygusal bağını güçlendirirken değer önerisi, müşterilere işletmeyi tercih etmeleri için rasyonel bir gerekçe sunar. Her ikisi de markanın başarısını doğrudan etkiler. Bundan dolayı ikisinin de birbiriyle tutarlı olması gerekir.

Değer Önerisi Nasıl Yazılır?

Değer önerisi hazırlarken belirli bir yol izlerseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. İyi hazırlanmış bir değer önerisi yazısı müşterilerinizi anlamanıza yardımcı olurken ayrıca onlara sunduğunuz ürün/hizmetin neden daha cazip olduğunu açık bir şekilde gösterir. Bu süreci doğru bir stratejiyle yürütürseniz rakiplerinizden ayrışabilir ve hedef kitlenizin gözünde güçlü bir konum elde edebilirsiniz. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında fikir edinebilirsiniz.

1. Müşterilerinizin Asıl Problemini Belirleyin

Müşteri odaklı olmak için ilk önce müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve sorunlarını iyi bir şekilde anlamanız gerekir. Değer önerisi oluştururken ilk adım, müşterilerinizin gerçekte neye ihtiyaç duyduğunu belirlemek olmalıdır. Böylece ürün ya da hizmetinizin onların hayatını nasıl kolaylaştırabileceğini anlayabilir, rakiplerinizden ayrıştırabilirsiniz.


CRM’in Rolü: Müşteri görüşleri, şikayetler, geri bildirimler ve satın alma davranışları gibi verileri CRM sistemlerinden alabilirsiniz. Bu veriler, müşterilerinizin gerçek ihtiyaçlarını ve sorunlarını anlamanıza yardımcı olur

2. Hedef Kitlenizi Tanımlayın

Değer önerisi hazırlamadan önce hedef kitlenizi tanımlamanız oldukça önemlidir. Kime hitap ettiğinizi bilmek, mesajınızı doğru bir şekilde iletmenize yardımcı olur. Hedef kitlenizin yaş aralığı, demografik özellikleri, ilgi alanları ya da ihtiyaçlarını analiz ederek doğru bir şekilde metni hazırlayabilirsiniz. İyi tanımlanmış bir hedef kitle, değer önerinizi kişiselleştirmenize ve daha güçlü bir etki oluşturmanıza yardımcı olur.


CRM’in Rolü: Müşteri veri tabanını segmentlere ayırarak her segmentin benzersiz ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayabilirsiniz. Demografik bilgiler, satın alma geçmişi ve etkileşim geçmişi gibi veriler, hedef kitlenizin profilini çıkarmanıza imkân tanır.

3. Rakiplerinizi Tanıyın

Rakiplerinizin ne sunduğu hakkında detaylı bilgiye sahip olursanız, sizin onlardan nasıl ayrıştığınızı müşterilerinize daha iyi bir şekilde anlatabilirsiniz. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek sizin sunduğunuz avantajları daha iyi bir şekilde ortaya koyabilir ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına daha iyi bir biçimde yanıt verebilirsiniz. Özellikle büyümeye odaklı bir işletmeyseniz sektörün boşluklarını tespit ederek bu alanları doldurabilecek stratejiler geliştirebilirsiniz.


CRM’in Rolü: Müşterilerinizin rakipleriniz hakkındaki görüşleri CRM sisteminizde kayıtlı olabilir. Bu bilgiler de rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini daha rahat bir biçimde ortaya çıkarmanızı destekleyebilir.

4. Müşterilerinize İhtiyaçlarını Nasıl Karşıladığınızı Anlatın

İlk önce müşterilerinizin ihtiyaçlarını nasıl karşıladığınızı iyi bir şekilde anlamanız gerekir. Vurgulamak istediğiniz alanları belirledikten sonra dilinize daha iyi bir şekilde karar verebilir ve hedefe yönelik bir anlatım kurgulayabilirsiniz. Bununla beraber müşterilerinizin neden size yüksek puanlar verdiğini anlamalı, ürün/hizmetinizin farklılaştığı noktaları anlamalı ve bunu basit bir şekilde kitlenize iletmelisiniz.


CRM’in Rolü: Müşterilerinizden gelen geri bildirimler, ürün/hizmetlerinizin hangi özelliklerinin müşterileriniz tarafından daha çok takdir edildiğini gösterebilir. Bu veriler, ürün ve hizmetinizin faydalarını daha iyi anlamanızı sağlar ve bunları değer önerinizde vurgulamanızı kolaylaştırır.

5. Farklılaşmayı Ölçün

Her ne kadar değer önerisi ile müşterilerinizin gözünde farklılaşmaya çalışmış olsanız da bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini ölçmelisiniz.


CRM’in Rolü: CRM yazılımları sayesinde müşterilerinizin sizi nasıl gördüğünü anlamak için anketler düzenleyebilir, geri bildirim mekanizmaları kurabilir ya da sosyal medya analizlerinden yararlanabilirsiniz. Bu verileri CRM sayesinde kolay bir şekilde toplayarak farklılaşma stratejilerinizin ve hazırladığınız değer önerisinin nasıl bir etki sağladığını ölçebilirsiniz.

Değer Önerisi İpuçları

Her ne kadar değer önerisi hazırlarken bir yol haritasınız olsa da bazı ipuçları ile süreci daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek süreç hakkında daha iyi bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.


·  Değer önerisi yazarken açık ve net olmaya dikkat etmelisiniz. Karmaşık ifadeler yerine müşterilerin hızlı bir şekilde anlayabileceği basit ve etkili bir dil kullanmalısınız. Örneğin, “Ürünümüz zamandan tasarruf sağlamanıza yardım eder.” demek yerine “Ürünümüz, günlük işlerinizi 30 dakika kısaltır.” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.


·  Müşterilerinizle duygusal olarak bağ kurarak değer önerinizin etkisini artırabilirsiniz. Örneğin, bir güzellik markası ürünlerinin sadece cilt bakımına yönelik olduğunu belirtmekle kalmaz, aynı zamanda “Kendi güzelliğinizi kutlayın.” gibi bir mesajla müşterilerin kendilerine de değer vermesini teşvik eder.


·  Ürün ya da hizmetinizin eşsiz özelliklerini vurgulamalısınız. Bu özellikler, müşterilerinizin neden sizi tercih etmelerini gerektiğini ortaya koyar. Örneğin, bir kahve markası “Kaliteli kahve” demek yerine “Bütün çekirdeklerimiz organik yollardan elde edilmiştir.” gibi bir ifade kullanabilir.


·  Bütün pazarlama materyallerinizde tutarlı olmaya özen gösterin. Hem sosyal medya hesaplarınızda hem de internet sitenizde benzer mesajları vermeye odaklanın. Böylece müşterilerinizin kafasında tek bir mesaj oluşmasını sağlayabilirsiniz.


Değer önerisi yazmak potansiyel müşterilerinizle güçlü bir bağ kurmanızı sağlar ve markanızı rakiplerinizden ayırır. Hedeflerinize ulaşmak için ipuçlarını dikkate alabilir ve kendiniz için etkili bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

Değer Önerisi Yazmanın 4 Yöntemi

Değer önerisi yazarken göz önünde bulundurabileceğiniz dört yöntem hem müşteri beklentilerini karşılamanızı sağlar hem de sunduğunuz ürün/hizmeti rakiplerinizden nasıl ayrıştırabileceğinizi daha net bir şekilde ortaya koymanıza yardımcı olur. Yöntemler genel olarak şu şekildedir:

Steve Blank Yöntemi

Girişimcilerin çoğu müşterilere sunduğu değeri net bir şekilde ifade etmekte zorlanır. Eski bir Google çalışanı olan Steve Blank, basit ve etkili formülü ile bu sorunu çözmeye odaklanır. Bu formül, karmaşık fikirleri anlaşılır ve akılda kalıcı bir ifadeye dönüştürmenize yardımcı olur. Bu formül, karmaşık fikirleri anlaşılır ve akılda kalıcı ifadelere dönüştürmenize imkân tanır. Formül şu şekildedir:


·  (X)'in (Y)'yi yapmasına (Z)'yi yaparak yardım ederiz.


Bu formül sizin ne yaptığınızı, kime yardım ettiğinizi ve bunu nasıl başardığınızı net bir şekilde ifade etmenizi sağlar.


Örnek: Kahve tutkunlarına özel olarak harmanlanmış kahveler keşfetmelerine, taze çekilmiş ve özenle hazırlanmış kahvelerimizle yardımcı oluruz.

Geoff Moore Yöntemi

Geoff Moore tarafından ortaya konulan konumlandırma yöntemi, büyük ölçekli şirketler tarafından yaygın olarak kullanılır. Bu şablon, benzersiz özelliklerinizi ortaya çıkarmanızı sağlayan güçlü bir şablon sunar. Geoff Moore’un formülü şu şekildedir:


·  (Hedef müşteri) için (ihtiyaç veya fırsat), (ürün/hizmet adı)mız (ürün kategorisi) olan (fayda)dır.


Örnek:Müşteri ilişkilerini güçlendirmek isteyen işletmeler için Zoho CRM, müşteri etkileşimlerini kolayca yönetmenizi ve satışları artırmanızı sağlayan bir müşteri ilişkileri platformudur.

Harvard Business School Yöntemi

Harvard Business School, sadece üç soruya cevap vererek değer önerisi yazılmasını mümkün hale getirir. Tutarlı bir değer önerisi yazmak için şu sorulara cevap vermelisiniz:


·  İşletmeniz ne sunuyor?

·  Müşterileriniz sizi neden tercih ediyor?

·  Rakipleriniz kimler?

·  İşletmenizi rakiplerinizden ne ayırır?

Yavaş Hikaye Anlatma Yöntemi

2022 yılında yayınlanan bir makalede bu yöntem önerilir. Yöntemin sekiz farklı adımı vardır. Adımlar şu şekildedir:


·  Organizasyonu anlatmak: İşletmenizin kimliğini ortaya koymalı, markanızın hikayesini anlatmalı, şirketinizin vizyonunu paylaşmalı ve işletmenizin değerlerini vurgulamalısınız.


·  Hedef kitlenin yeniden tanımlanması: Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu daha iyi bir şekilde anlamalısınız. Müşterileri merkeze almalı, kitlenizle duygusal bağ kurmalı ve onlara yeni bir perspektif sunmalısınız.


·  Mirası dile getirmek: İşletmenizin geçmişindeki başarılara değinerek bu mirası müşterilerinize aktarabilirsiniz. Böylece güven oluşturabilir ve mirasınızı geleceğe taşıyabilirsiniz.


·  Yolculuğun haritalanması: İşletmenizin bugüne kadar olan yolculuğunu, hangi aşamalardan geçtiğiniz ve gelecekte nereye gitmeyi hedeflediğini gösteren bir yol haritası sunmalısınız.


·  Sürdürülebilirliği vurgulamak: Sürdürülebilirlik vurgusu yaparak gelecek nesillere yatırım yaptığınızı ortaya koyabilirsiniz. Çevreye duyarlı bir şekilde sosyal sorumluluk projeleri geliştirebilir ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için stratejiler geliştirebilirsiniz.


·  Etik değerleri olan müşterileri harekete geçirmek: İşletmenizin değerlerini ve bu değerlerin bu müşterilerin değerleriyle uyumu vurgulamalısınız. Müşterilerinize vizyonunuzu ve misyonunuzu net bir şekilde anlatarak bu bağı kurabilirsiniz.


·  Müşterileri savunucu haline getirmek: Müşterilerinizin sizin hakkınızda olumlu bir şekilde konuşmalarını sağlayarak onları birer savunucuya dönüştürmelisiniz. Böylece onları sürece dahil edebilirsiniz.


·  Müşteri deneyimini zenginleştirmek: Unutulmaz deneyimler sunarak müşteri memnuniyetini artırabilir, onlarla duygusal olarak bağ kurarak sadakati artırabilirsiniz.


Değer önerisi yazmak, hedef kitlenizle güçlü bir şekilde bağ kurmanıza olanak tanır. Bu süreçte müşterilerinizin ihtiyaçlarını anlayabilir ve rekabet ortamında öne çıkabilirsiniz. Zoho CRM, bu süreçte size yardımcı olabilecek güçlü araçlar sunar. Değer önerinizi geliştirmek ve müşterilerinizle farklı bir düzeyde bağ kurmak için Zoho CRM’i ücretsiz bir şekilde deneyebilir, markanızın imajını güçlendirebilirsiniz.

Kardelen