zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

KPI Panolarını Kullanarak Güçlü Bir Bilgi Ekosistemi Oluşturun!

02.10.20 01:55 PM By Denizhan

Yazımıza ilginç bir bilgi ile başlayalım; IBM, bir zamanlar dünya çapında her gün 2,5 kentilyon bayt veri oluşturulduğunu bildirmişti. Ancak, bu yapılandırılmış verilerin %90’ı analiz edilmeden kalıyor ve karanlık veri olarak adlandırılıyor. 

Kpı panoları

Şimdi, bu bilgiden sonra işinize geçelim. İşletmenizde her gün büyük miktarda veri akışı olur. Peki, analitik altyapınız bu verilerin gücünden yararlanmanızı sağlıyor mu yoksa bu veriler karanlık mı kalıyor?

Karanlık veri yüzdesindeki marjinal bir düşüş bile işletme açısından güçlü iç görüler ortaya çıkarabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için işletmelerin güçlü bir bilgi ekosistemine sahip olmaları hayati önem taşır.

Dambıl modeli, bir bilgi ekosisteminin temel özelliklerini tanımlayan basit bir çerçeve sunar;

kpı panoları

Dambıl modeli beş bileşenden oluşur ve bu yazımızda, güçlü bir bilgi ekosistemi oluşturmak için bu 5 bileşeni oluşturma konusunda, KPI panolarının nasıl etki yarattığını Zoho Analytics kullanarak, aktaracağız.

 

Adaptasyon

İşletmelerin veriye dayalı kararlara duyduğu ihtiyaç, çoğu zaman teknolojiden anlamayan kullanıcılar arasında iş zekasını zorunlu kılıyor. İş zekâsı ve analitik, artık sadece üst yönetim kadrosunun kullandığı kavramlar değil.

Bununla birlikte, bazı analitik altyapılar için gerekli olan teknik bilgi birikimi, verileri analiz etmek için oldukça fazla insan bağımlılığı oluşturarak, silolar halinde analiz edilmesine neden olur. Öyleyse, teknik olmayan kullanıcıların veri ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl bilgi ekosistemleri kurulabilir?

zoho ile adaptasyon

Cevap kodun olmadığı bir yapıdır. İş kullanıcılarına, tek bir kod satırı yazmak zorunda kalmadan, kendi panolarını oluşturabilecekleri bir platform verin. Örneğin, Zoho Analytics’teki sürükle- bırak özelliği, kullanıcıların gereken tüm raporları kolaylıkla bir pano oluşturucuya sürükleyip bırakmalarını sağlar. Onlara istedikleri kadar rapor ekleme ve bu raporları istedikleri gibi yeniden boyutlandırarak, yeniden konumlandırma ve hizalama özgürlüğü verir. Bu kullanıcı dostu pano oluşturucu, iş kullanıcılarının ekosistemlerini tam olarak istedikleri şekilde oluşturmalarına yardımcı olabilir.


Gerçeğin Bir Versiyonu

Kuruluşlar tarafından birden fazla iş uygulamasının benimsenmesi, işlevler arası analiz ihtiyacını artırmaktadır. Uçtan uca iş görülerinin artan önemi ile birlikte, işletmeler açısından etkili karar vermek için bir bakış açısı kazanmak, bu analitik makine üzerindeki baskının da artmasına neden oluyor. 

Bununla birlikte, birden çok bağlantısız kaynak, kullanıcıları verileri analiz etmek için geçici uygulamalar kullanmaya zorluyor. Bu durum, potansiyel olarak iş için harcanan eforun yerelleştirilmesine ve ekipler arasında senkronize olmayan eylemlere yol açıyor. İşletmeler, bilinçli karar alma süreçleri için bilgi ekosistemlerinde nasıl bir bakış açısı oluşturabilirler?

  

Bu sorunun yanıtı ise verilerin birleştirilmesinde yatıyor. Platform, bir değişkenin diğerine etkisini anlamak için kullanıcıların birden çok değişkeni tek bir bakış açısından görsel olarak, analiz etmesine olanak sağlar. 

Örneğin, bir yardım masası uygulamasından gelen müşteri memnuniyeti oranına karşılık, bir abonelik uygulamasından yapılan iptalleri bir pano içinde analiz ederek, işletmeler bir metriğin diğerine olan etkisini görebilirler. Benzer şekilde, herhangi bir veriden bağımsız platform, daha iyi kararlar almak ve bir pano içinde bakış açısı oluşturmak için birden çok veri kaynağından veri almanıza yardımcı olabilir.


İç Görüler

Ekipler, onları ilgili iç görülerle beslediği sürece bir bilgi ekosistemini yönetmenin değerini anlayabilirler. Ekosistem, daha hızlı kararlar için hızlı ve kesin iç görüler elde etmeye yardımcı olmalıdır.

Ancak, verileri analiz etmeye yönelik tek boyutlu bir yaklaşım, güçlü bir bilgi ekosisteminin çeşitli ve güçlü iç görüler sağlama yeteneğini önemsiz gösterir. Bazı günlük uygulamalar, iç görülerin bir organizasyon içindeki ekipler arasında dağılmasına neden olabilir. Öyleyse, işletmeler bir bilgi ekosistemini bir iç görü hazinesine nasıl dönüştürebilir?

İşletmeler bir pano oluştururken, en iyi uygulamaları benimseyebilirlerse bu soru mümkün bir hale gelebilir. Örneğin, görev açısından kritik metriklerinizi panonuzun üstüne yerleştirilmiş widget’lar şeklinde analiz ettirmelisiniz. Bu, kullanıcıların tüm panoda gezinmek zorunda kalmadan işleri anında anlamasını sağlayabilir.

  

Wigdet’lardaki KPI’larla ilgili en önemli rapor kümesiyle başlayın. Pano daha sonra işleminizi tamamlayan diğer raporları içerebilir ve işleminizi daha kolay anlaşılabilir hale getiren temalar uygulayarak, daha da özelleştirebilirsiniz.

  

Buradaki ana fikir, aynı ekip içinde farklı kullanıcılar için farklı panolara sahip olmaktır. Örneğin, bir ülkenin satış müdürü, bir bölgenin satış yöneticisinin yakından izlemek isteyeceği tüm KPI’ları takip edemeyebilir. İç görülerinizin canlı ve akışkan olmasını sağlamak adına ayrı panolara sahip olmak iyidir.


İş Birliği

Ortak bir hedefe ulaşmak için iş birliği halinde olmak önemlidir. Gerçek zamanlı iş birliği, ekiplerin daha hızlı kararlar almasına yardımcı olabilir. Ve kararlar daha hızlı alınabilse de tek bir adımda değil, bir dizi eylem sonucu gerçekleşirler. Karar vermenin her aşamasında bağlamsak iç görüler sağlamak çok önemlidir. Ayrıca, metriklerinizi isteğe bağlı olarak kullanıma sunmak, bir ekibin başarısında önemli bir faktördür.

  

Ancak, uzun ve sonuca bağlanmayan toplantılar, cevapsız e-postalar ve çok daha fazlası, kararları geciktirebilir. İletişimdeki bu gecikme, etkisi olmayan kararlar alınmasına neden olur. İşletmeler bir bilgi ekosisteminde nasıl iş birliği sağlayabilir?

  

Bir panodaki gelişmiş iş birliği özellikleri bunu mümkün kılabilir. Örneğin, panolar bireyler ya da ekiplerle anında paylaşılabilir ve ayrıntılı erişim kontrolleri, kuruluşlar içinde yüksek düzeyde veri yönetimi sağlar. Bağlamsal yorum, ekiplerin hızlı ve gerçek zamanlı olarak iş birliği yapmalarını sağlar. Bu durum, işletmelerin bir organizasyonda ekip çalışması kültürünü oluşturmasına yardımcı olabilir.


İzlenebilirlik

İşletme liderlerinin ekipler içinde, veri destekli izlenilebilir bir yapı sağlaması önemli olduğu için bir bilgi ekosisteminin de izlenilebilir bir yapıya sahip olması gerekir.

Bununla birlikte, öznellik unsuru kuruluşlar içinde hesap verilebilirliğin oluşturulmasında çok önemli rol oynar. Bazı ekipler, izlenilebilirlik oluşturmak adına mantık oluşturmak için zaman harcayacaklardır. Ancak bu, uzun vadede işletmelerin performansına potansiyel olarak zarar verebilir. Öyleyse, bir bilgi ekosistemi, kuruluşlar içinde izlenilebilirliği nasıl sağlayabilir?

Güçlü bir bilgi ekosisteminin tüm özelliklerini birleştirebilirsek, liderler izlenilebilirlik oluşturmak için ihtiyaç duyacakları her şeye sahip olurlar. Veriye dayalı panolar, veri destekli izlenilebilirliği sağlamak için liderleri gereken iç görülerle destekleyebilir.

 

Günümüzün veriye dayalı dünyasında, KPI panoları, işletmelerin güçlü bilgi ekosistemleri oluşturmalarına yardımcı olarak, vazgeçilmez bir iş sağlayıcıya dönüşüyor. İş liderleri olarak, böyle bir sistemi oluşturmaya yardımcı olabilecek bir platform seçmek için bu özelliklere dikkat etmek, işletmelerin geleceği açısından hayati önem taşıyor.


Zoho Analytics uygulamasını daha detaylı incelemek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Denizhan