zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

LinkedIn Üzerinden Pazarlama Nasıl Yapılır?

09.11.18 12:57 PM By Denizhan

Sosyal medya günümüzün en değerli kitle iletişim aracı olarak, birçok işletme açısından oldukça büyük bir önem taşıyor. Dijital pazarlamanın en önemli adımı olan sosyal medya yönetimi noktasında firmalar başarıyı sağlamak adına doğru strateji ve doğru araçları kullanmak istiyor. Özellikle iş dünyasını ciddi anlamda etkileyen LinkedIn, her ölçekten organizasyonun başarı sağlamak istediği platformların başında geliyor. Bu blog yazımızda, kendine has yapısıyla diğer platformlardan ayrılan LinkedIn’de pazarlama açısından başarılı ve etkin bir yapı kazanmanıza yardımcı olacak ipuçları vereceğiz.

 

LinkedIn® Gerçekte Nedir?

 

Zaman zaman gündeme gelen bu soruyu genellikle profesyoneller için bir sosyal medya sitesi mi? sorusu takip eder.

 

Peki, gerçekten LinkedIn nedir? İş arayanlar ve işverenlerin buluşması için bir platform mu?

 

Yaşıtlarımızın ne üzerinde çalıştığı konusunda bizleri haberdar eden bir yer mi?

 

İlgi alanlarımız konusunda en son haberleri ve görüşleri bulabileceğimiz bir yer mi?

 

Ya da kaliteli müşteri adayları ile karşılaşabileceğimiz bir platform mu?

 

Tüm bu soruların yanıtı; hepsini kapsayan bir EVET!

 

Büyüleyici değil mi? Aslında, web sitesinin sadece profesyonel bir platformdan öteye geçtiğini anı LinkedIn örneği ile görebiliriz.

 

LinkedIn elit bir grup kurarak, profesyonelleri, liderleri, C-suite yöneticileri platformlarında yayın yapmaya davet ettiğinde yıl 2013’tü. İlk yazarlar grubu Bill Gates ve Richard Branson’un da içerisinde olduğu bir topluluktan oluşuyordu. Birkaç yıl içerisinde, profesyonellerden ilham almak, haber almak, işe alımlar ve hatta yeni iş fırsatları aramayı alışkanlık haline getirmeyi planlayan platform, şu an bu hedefine ulaştı.

 

LinkedIn bugün 500 milyondan fazla kullanıcısıyla içerik paylaşmak ve işlerle bağlantı kurmak için internet ortamında, en iyi yer haline gelmiş durumda. 

Elbette bu tarih, LinkedIn’in bir platform olarak nasıl geliştiği ve nihayetinde Microsoft tarafından nasıl edinildiğinin tarihi değil.

 

Bu blog yazısında anlatmak istediğimiz, LinkedIn’in B2B işini nasıl geliştirebileceği ve marka yaratarak kaliteli müşteri adayları oluşturmanıza yardımcı olabilecek bir platform olarak, nasıl kullanılabileceğini açıklamak. 

 

Bu yazımızda aşağıdakileri anlatacağız:

 

·  İlgili trafiği çeken eksiksiz bir LinkedIn profili ve işletme sayfaları oluşturun

 

·  Topluluklarla etkin şekilde etkileşime geçin

 

·  Alanınızda duyulacak bir fikir lideri ve ses olun

 

·  Etkili hedefleme ile kaliteli müşteri adayları oluşturun

 

Gezegendeki en hızlı büyüyen profesyonel platform hakkında hala ikna olmamışsanız, kalmanızı tavsiye ederiz, çünkü şimdi anlatacaklarımız kesinlikle faydalı olacak!

 

 

Sosyal Medya Pazarlaması

 

LinkedIn’i bir platform olarak anlayabilmek için sosyal medya pazarlamasının dijital pazarlama içerisinde nerede durduğunu anlatmakla başlayalım.

 

Sosyal medya pazarlaması, dijital pazarlamanın en görünür ve en önemli alanlarından biridir. Bu görünürlük iyi rakamlarla desteklenmektedir: yakın tarihli bir çalışmaya göre, işletmeler arası (B2B) alıcıların en az %75’i satın alma kararlarını desteklemek amacıyla sosyal medyayı kullanıyor ve bu yüzde içerisinde C seviyesindeki yöneticilerin de bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Sosyal medya, aynı zamanda işletme ve tüketici arasında mükemmel bir ara yüzdür. Müşterilerin neyi sevip neyi sevmediğini anlama konusunda ekiplere yardımcı olmasının yanında, müşteri hizmeti için bir kanal görevi görerek, geri bildirimde bulunur. Bu etkileşimler dijital dünyada pazarlamayı büyüleyici kılar.

 

Bu sosyal medya platformlarında trafik, katılım ve reklam harcaması gibi çeşitli parametreleri ölçmek için araçlar bulunur. Aynı zamanda pazarlama kanalınızı hızlandırmak için daha da güçlü özelliklere sahip olan birçok üçüncü taraf sosyal medya izleme aracı da bulunmaktadır.

 

 

LinkedIn'de Neyin Pazarlamasını Yapabilirim?

 

Çoğu okuyucu, LinkedIn’in sunduğu ana özellikleri bilir fakat sosyal medya pazarlaması konusunda yeni olanlar için bir checklistimiz var ve bu platformda yapabileceklerimizin birçoğu da ücretsiz. Harika değil mi? Hadi başlayalım!

Tam bir işletme profili ile başlayın

 

Basit değil mi?

Dijital dünyadaki en iyi web sitesinin, ziyaretçinin daha yakından incelemesine olanak veren çekici bir vitrine benzediği söylenir. Bu sözler, firmanızın LinkedIn sayfalarında da çok iyi bir şekilde uygulanabilir.

 

Tüm bilgilerin doldurulduğu bir LinkedIn şirket sayfası, %30’dan daha fazla görünüm alabilme potansiyeline sahiptir.

Organizasyonunuzun sayfasının resmi ve sıkıcı olması gerekmez. Sayfa başlığı görüntüsünden başlayarak, keşfetmek için birçok alan vardır. Sayfanızdaki açıklama bölümü sadece şirketinizin değerini iletmenin kısa bir yolu değil aynı zamanda potansiyel müşterilerinizin de arayabileceği alakalı arama terimlerini eklemek için doğru bir alandır.

 

Vitrin Sayfaları

Vitrin sayfaları, LinkedIn’de bulunan özel bir alt kümedir ve buradaki sır; birçok işletmenin bu alanı kullanmadığıdır. Ana işletme sayfanıza bir uzantı olarak düşünebileceğiniz bu sayfayı, markalar çoğunlukla bir alt marka ya da hizmeti göstermek için kullanırlar.

Herhangi bir zamanda, 10 vitrin sayfası oluşturabiliriz. (Olasılıkları düşünün!)

Örneğin, bu sayfalardan birini Zoho hizmet tekliflerinizi görüntüleyebileceğiniz bir sayfa olarak tasarlayabilirsiniz. Ayrıca, bir vitrin sayfası oluşturabilmeniz için öncelikle bir şirket sayfası oluşturmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

 

Work ikona tıkla> şirket sayfası oluştur> vitrin sayfası yarat

 

LinkedIn Profilleri

LinkedIn içerisinde bulunduğumuz kişisel markalaşma çağında, yalnızca işletme sayfanızla etki yaratmakla ilgili bir platform değildir.

 

Çoğu zaman, potansiyel müşteriler sizin ya da çalışanlarınızın kişisel sayfalarına da bakar. Bu nedenle, en alakalı bilgileri sunan, tamamlanmış bir kişisel LinkedIn profiline sahip olmanız faydalı olacaktır.

 

İyi bir LinkedIn profili aşağıdakileri içermelidir;

 

·  İlgi çekici bir başlık- başlık kısa ve okuyucuların ilgisini çeken bir biçime sahip olmalıdır. Ayrıca uzmanlıklarınız konusunda ziyaretçileri bilgilendirmelisiniz.

 

·  Kariyer Özeti- Müşterilerinizin işletmenizi bulmasını sağlayacak alakalı anahtar kelimeleri eklemelisiniz.

 

·  Zengin medya ve kariyer hikayenizi anlatan bağlantılar.

Topluluklarla daha iyi iletişim kurun

 

Bir ürün ya da hizmeti ölçeklendirmek için ağ etkileri tanımlanmıştır. LinkedIn’in bu belirlenen ağ etkilerinin temellerini de içeren yerleşik topluluk ve grupları vardır.

 

Özellikle B2B alanında, öngörülen her ihtiyaca yönelik gruplar bulabilirsiniz. Bulunduğunuz yerdeki Perakende Birlikleri gibi özel bir şey aradığınızda bile bunun için bir LinkedIn grubu neredeyse zorunludur. Bu gruplar, siz ve şirket çalışanlarınızın potansiyel müşterilere ulaşması ve mevcut ihtiyaç ve isteklerin neler olduğunu anlaması için mükemmel bir zemin yaratır.

LinkedIn’de en iyi grupları nasıl bulur ve katılırsınız?

 

·  Beklentinizi daraltın. (Hangi sektörde oldukları ve daha da önemlisi hangi endüstride hizmet verdiklerine dair biraz analiz yapın)

 

·  Analizinizin ardından anahtar kelimeleri LinkedIn Grupları dizininde arayın

 

·  Her grubun kendi kuralları vardır ve bir üye olarak onlara uymanız gerekir.

 

·  Reklam vermemek ve güven inşa etmeye odaklanmak her zaman en iyisidir.

 

LinkedIn gruplarındaki iletişiminizde nasıl harika bir izlenim yaratırsınız?

 

·  Dinleyin: Seçtiğiniz gruplarda zaten halihazırda konuşmalar yapılıyor olma ihtimali oldukça yüksektir.  Bu konuşmalarda uzmanlığınızla fark yaratabileceğiniz fırsatları arayın.

 

·  Trendleri (yerel ve küresel) ve grup içinde paylaşılan sorunların çeşitliliğini gözlemleyin.

 

·  Doğru soruları sorun

 

·  İfade edilen bir ihtiyacın çözümüne sahipseniz iletişim kurun

Fikir lideri olun

 

 

LinkedIn, bir bloglama ve bilgi paylaşım platformu olarak değerlendirilmektedir.  İşletmelerin internette büyümesi adına çoğu yöneticinin yazı yazması ya da bir tür içerik üretmesi neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir.

 

Danışmanlık kariyerinizden, bir SaaS işletmesi yürütmenin en yüksek ve en düşük seviyelerinden, ticari fuarlardaki sergileme deneyimlerinizden bahsederek başlayabilirsiniz.

 

Düşünce liderliği konusu tekil olarak elde edilebilecek bir yapıda değildir. Ancak, özellikle gün geçtikçe artan gürültülü dijital ortamda bilgili bir okuyucu tarafından fark edilecektir.

 

Sürdürülebilir yazı ve paylaşımlar, okuyucu kitlesi oluşturmanın bir yoludur. LinkedIn yayınlarınız için zaman ve kaynak ayıramayacak durumda iseniz, mevcut şirket bloğunuzdaki ve referanslarınızdaki içeriği yeniden bu platformda yayınlayabilirsiniz.

 

LinkedIn’in ayırt edici özelliklerinden birisi de platformdaki belgeleri ve slaytları paylaşabilmenizdir.

 

Organizasyonunuzun halka açık olarak sınıflandırdığı çalışmaları, Infografikleri, sunumları ve diğer bilgilendirici içerikleri paylaşabilirsiniz. Paylaşmaya başlayın ve yayınlarınızla aktif olarak ilgilenenlere göz atın!

 

Oluşturması kolay reklamlar aracılığıyla potansiyel müşterilere ulaşın

 

LinkedIn, büyüyen firmalar için kendi pazarlama platformuna sahiptir. Profesyonel bir platform olarak, karar vericileri hedeflemek amacıyla kullanılabilir. Yeni başlayanlar için LinkedIn araması, potansiyel müşterilerinizi daraltmanıza yardımcı olan ve birden fazla filtre sunan güçlü bir araçtır.

LinkedIn üzerinde keşfedebileceğiniz imkanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

 

·  İçeriğinizi sponsorlu içerik olarak hedef kitlenize tanıtabilirsiniz

·  Sponsorlu InMail özelliği ile LinkedIn kullanıcılarına kişiselleştirilmiş mesajlar gönderebilirsiniz.

·  Metin reklamları aracılığıyla potansiyel müşteriler oluşturabilirsiniz.

·  Müşteri adaylarınızı özelleştirebilir ve müşteri adayları formaları ile dönüştürebilirsiniz.

 

LinkedIn’de iş profilinizi oluşturduğunuzda, reklam çözümlerini seçebilir ve CPC (tıklama başı maliyet) ve CPM (LinkedIn’in reklamınızı 1000 kişi gördüğünde sizi ücretlendirmesi) arasında tercih yapabilirsiniz.

Ayrıca, kullanıcılar reklamlarını birden çok filtreyle hedefleyebilirler:

 

·  Görev tanımı

 

·  İş ismi

 

·  Şirket Adı

 

·  Coğrafya

 

·  Beceri

 

 Ve daha fazlası. LinkedIn, takımınızdaki B2B pazarlamacıları için, farklı reklam kümeleriyle deneme yapmak için en üst düzeyde bir alan sunar.

 

LinkedIn ve diğer sosyal medya kanallarında başarılı ve etkin bir yönetim sağlamak adına oluşturduğunuz stratejiyi destekleyecek doğru aracı arıyorsanız, Zoho ürünlerini inceleyebilirsiniz. Zoho’nun Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşarak, daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Denizhan