zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Low-Code Pazarı ve Zoho Creator Hakkında Bilmeniz Gerekenler

18.11.19 11:46 AM By Denizhan

Low-code pazarı diğer teknoloji trendleri ile birlikte yükselmeye devam ediyor. Forrester Research’ün yaptığı son araştırmaya göre; kategorideki toplam harcamaların 2022’de 21,2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve bu da yıllık olarak, ortalama %40 oranında bir büyümeye işaret ediyor. 

low-code pazarı ve zoho creator

Low-code, sürükle-bırak ara yüzü ve entegrasyonlar gibi uygulama geliştirmesini daha hızlı ve kolay hale getirmeye odaklanıyor. Low-code kullanım durumlarına genel olarak baktığımızda;

 

·  Dahili Uygulamalar; şirketlerin İK, satış/pazarlama ve finansal raporlama gibi temel işlevlerini geliştirmeye yardımcı olurlar.

 

·  Müşteri ile Bire Bir İletişim Uygulamaları; zengin kullanıcı deneyimleri, güvenlik ve mobil yetenekler gibi oldukça sofistike çözümler sunabilirler.

 

·  Eski Uygulamanın Değiştirilmesi; Birçok kuruluşta eski koda dair bölümler yer alır. Low-code ile şirketler bu alanları daha modern hale getirebilirler.

 

Low-code platformları geliştiricilere birçok avantaj sunar. Özellikle bu postumuzun konusu olan Zoho Creator ile bir uygulamanın tüm döngüsünü (fikir, geliştirme ve yerleştirmeden yönetime kadar) birden fazla araca gerek duymadan yönetebilirsiniz!

 

Bulut tabanlı grafik sürükle-bırak uygulama geliştiricisi Zoho Creator, geliştiricilerin altyapıyı, veri tabanını ve diğer zorlayıcı implementasyonları atlayarak doğrudan uygulama mantığına erişebilmesi için soyut ama güçlü bir ortam sunar.

 

Low-code etkili bir araç olmasına rağmen henüz birçok geliştirici tarafından potansiyeli tam manasıyla anlaşılmış değil. Bu yazımızda Zoho Creator’un gerçek kullanım durumlarına ve geliştirmenin her aşamasında nasıl hız kazandırarak, süreci kolaylaştırdığına hep birlikte tanık olacağız.

 

Kullanım Örnekleri ile Zoho Creator’un Avantajlarını Keşfedin!

 

Low-code, uygulama yaratımının hayati bir parçasıdır, ancak günümüzde sadece küçük ölçekli geliştirmeler için tasarlandığına dair bir yanılgı vardır. Low-code bir platformun işinin, karmaşının boyutu ne kadar olursa olsun, kurumsal sınıf uygulamaları sunma noktasındaki çalışmalarını basitleştirmektir. Forrester’ın da belirttiği gibi low-code platformlarla geleneksel olanları kıyasladığınızda, low-code platform ile 10 kat daha hızlı bir şekilde yazılım geliştirebilirsiniz.

 

Peki, Zoho Creator ile ne oluşturabilirsiniz? Müşterilerimiz, basit arama kayıtlarından tutun da kritik ERP sistemlerine dek çeşitli birçok uygulama geliştirdi. Nasıl mı? Şimdi bir örnek ile bu sorunun yanıtını vermeye çalışalım;

 

Filipinli bir şirket olan Aboitiz Equity Ventures (AEV), Zoho Creator’u kullanarak, üç hafta içinde bir proje yönetimi uygulaması başlattı. AEV’in geniş pazarına uygun binden fazla iş akışına sahip olan uygulama, manuel bir müdahaleye gerek duymadan, şirketin ihtiyaçlarına göre dinamik olarak ölçeklendi. AEV, Zoho Creator’da departman ihtiyaçları için 40’tan fazla uygulama geliştirdi ve bunlar arasında çevrimiçi park sistemi, envanter, fiyatlandırma onayı, müşteri geri bildirim uygulamaları gibi kompleks yapıda olanlar da var.

 

Bazı organizasyonlar, temel uygulamalar oluşturmak için yüksek güvenlik ve 24 saat kesintisiz çalışma sunan low-code platformları seçiyorlar. Online bir kamyon pazarı olan Blackbuck, 500 farklı şehirdeki faaliyetlerine uygun yapıda ERP yazılımı geliştirmek için Zoho Cretor’u seçti. İki hafta içinde uygulama hazırdı ve şirket verimlilik noktasında büyük bir ilerleme yaşadı.

 

 

Zoho Creator Geliştirmeyi Nasıl Hızlandırır?

 

Altyapı için harcadığınız zamanı bir kenara bırakabilirsiniz. Çünkü artık sunucular noktasında endişelenmeden uygulamalar oluşturabilir, çalıştırabilir ya da test edebilirsiniz. Evet, Zoho Creator, sunucusuz bir back-end ile birlikte geliyor.  Görsel araçları ve geleneksel bir kodlama ortamını birleştirerek, Zoho Creator gibi low-code platformlar aracılığıyla sıkıcı kodlamayı ilginç hale getirebilirsiniz. 

zoho creator
zoho creator

Birçok low-code platformu hem front-end hem de back-end görsel oluşturucu sunar. Bu oluşturucuları kullanarak, formlar, sayfalar ve gösterge panoları gibi ortak kullanıcı ara yüzü öğeleri yaratabilir, sanal bir lego seti gibi birkaç tıklama ile kolay bir şekilde entegrasyonlar, işi akışları ya da müşteri portallarını yapılandırabilirsiniz.

  

Zoho Creator Geliştirici Araç Seti

  

En iyi low-code platformları, daha yüksek bir kişiselleştirme derecesi sunarlar. Zoho Creator’da IDE, yazdığınız kodun her satırını doğrulayarak, sorunları saptamanıza ve düzeltmenize yardımcı olur. Ayrıca Zoho Creator web ve mobil SDK’ları, widget’ları ve uzantıları destekler. Javacript’i ve React, Angular ve Dojo gibi herhangi bir JavaScript kütüphanesini widget kullanarak genişletebilirsiniz.

  

Bir uygulama için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlayan Zoho Creator’un sunduğu araçlardan birkaçını inceleyecek olursak;

  

·    Sandbox: Sandbox, ön testler için bir platform gibi işlev gören uygulamanın bir kopyasını oluşturur. Uygulamalarınızı çalıştırırken bile düzenlemenize olanak tanıyan sandbox ile yayına almadan önce tüm değişiklikleri test edebilirsiniz.

  

·    Sürüm Kontrolü: Bu özellik, kod üzerinde yapılan her değişikliği kaydederek, daha sonraki sürümleri hatırlamanızı sağlar. İstenmeyen bir değişiklik durumunda, sorunu gidermek adına kodun önceki sürümlerine bakabilirsiniz.

·    Veri Konektörleri: Daha önce test edilmiş olan konektörlere dokunarak, daha hızlı entegrasyonları mümkün kılabilirsiniz.

·    Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme: Zoho Creator SAML, LDAP, OAuth2 ve daha birçok gerekli protokolü destekler.Ayrıca erişim yönetimi için iyi ayarlanmış kontroller de sunar. Artık kullanıcıları tek tek yönetmek yerine merkezi bir grafik RBAC modeli ile yönetebilirsiniz.

·    Uygulama Şablonları: Pek çok platform, belirli endüstrilere göre uyarlanmış şablonlar sunsa da Zoho Creator, özelleştirilebilir, kullanıma hazır şablonlar sunarak bir adım daha ileriye gidiyor!

·    API’ler ve SDK’lar: Zoho Creator, bitiş noktaları oluşturmadan doğru şekilde kullanabileceğiniz REST, RPC ve SOAP API’leri sağlar. Ayrıca mobil uygulamalarınızın kullanıcı ara yüzünü Zoho Creator’ın SDK’larını kullanarak, Xcode ve Android Studio’da özelleştirebilirsiniz.

  

  

Zoho Creator’un Avantajları Nelerdir?

  

Zoho Creator’un sunduğu avantajlarla siz de stresten kurtulun! İşte Zoho Creator’un avantajlarından bazıları;

  

Tek tıklamayla Yerleştirme; En karmaşık değişiklikleri bile tek bir tıklamayla hayata geçirebilirsiniz.

  

Çapraz-Platform Uyumu; Web uygulamanız, mobil özellikler ve çevrimdışı özellikleri tüm cihazlarınızda otomatik olarak kullanabilirsiniz.

  

Otomatik Ölçeklendirme; Bir ekibin çalışması için düzenlenen uygulama, herhangi bir değişiklik yapılmadan tüm organizasyon için çalışabilecek şekilde ölçeklendirilebilir.

  

Yüksek Kullanım ve Güvenlik; Zoho Creator sertifikalı güvenlik bilgileriyle birlikte gelir ve %99’un üzerinde çalışma sağlar. Aynı zamanda uyumluluk ve olağanüstü durum kurtarma işlemlerinde de oldukça başarılıdır.

  

Zoho Creator ile Gelecek Sizi Korkutmasın!

  

Zoho Creator, gelecekteki teknolojik gelişmelerden etkilenmeyecek şekilde tasarlanmıştır.

Dolayısıyla platform sürekli güncellendiği için uygulamalarınız asla eskimez. Örneğin, 2006 yılında Zoho Creator’da oluşturulan masaüstü yazılımı, iPhone’lar piyasaya girdiğinde otomatik olarak bir iOS uygulamasına sahipti. 

  

Zoho Creator’un sunduğu avantajlar hakkında daha fazlasını öğrenerek, iş süreçlerinize dahil etmek istiyorsanız, Zoho ürünlerinin Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşabilirsiniz. 

Denizhan