zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Müşteri Deneyimi Süreçleri Nelerdir ve Nasıl Tasarlanmalıdır?

02.04.24 11:18 AM By Kardelen

Müşteri deneyimi (CX), genel anlamıyla bir işletmenin müşterilere öncelik vermek, yolculuklarını yönetmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı bütün eylemleri kapsar. Temelinde işletmenizin müşterilere üstün bir deneyim ve değer sunmak için yaptığı her şeyi içerir. Bununla beraber müşteri deneyimi süreçleri sadece bir dizi eylemden ibaret değildir. Müşteri deneyimi süreçleri duygulara odaklanarak müşterilerle işletmeler arasında bir bağ kurulmasını hedefler. CX ile her temas noktasında müşterilerinizin sizin hakkınızdaki hislerini iyileştirebilir, onları alıcı haline getirmek için stratejiler geliştirebilirsiniz.

Müşteri deneyimi süreçleri kurgulanırken her temas noktasında verilmesi gereken önemli kararlar vardır ve bu kararlar, işletmenizin günün sonunda ne kadar başarılı olacağını etkiler. Siz de müşteri deneyimi süreçlerini doğru bir şekilde kurgulayarak potansiyel müşterilerinizi alıcıya çevirebilir, temas noktalarında gerçek bir duygusal bağ kurarak markanızın insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi güçlendirebilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz sadece bir ürün ya da hizmet almakla kalmaz, aynı zamanda unutulmaz bir deneyim yaşayarak işletmenizle duygusal bir bağ kurar ve sizi her zaman olumlu bir şekilde hatırlar.

Müşteri Deneyimi (CX) Nedir?

Müşteri deneyimi (CX) müşterilerin bir markanın ürün ya da hizmetleriyle etkileşimlerinden kaynaklanan algı ve duyguların toplamını ifade eder. CX, bir markayla ilişki kurmanın başlangıcından itibaren satın alma işlemine kadar süregelen, ardından aktif kullanım, yenileme ya da tekrar satın alma ile devam eden süreçleri içerir. Üstün bir deneyim, müşterilerinizi memnun eder ve sadık alıcılara dönüştürerek işletmenizin itibarını artırır. Aynı zamanda kulaktan kulağa pazarlamaya neden olur ve sonucunda işletmenizin gelirleri artmaya başlar.


Müşteri deneyimi süreçleri, müşterinizin markanızla olan etkileşimlerinin her aşamasında belirginleşir. Müşteri deneyimi sürecindeki her eyleminiz, müşterilerinizin algısını şekillendirir ve gelecekte sizinle tekrar etkileşim kurup kurmama kararlarını etkiler. Bu nedenle olağanüstü bir müşteri deneyimi sunmak, başarının temelini oluşturur. Bununla beraber bu deneyim, sadece ürün ya da hizmetin kalitesiyle sınırlı değildir. Aynı zamanda sunduğunuz hizmet, iletişim şekliniz ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımınız da deneyimin bir parçasını oluşturur. Her eyleminiz müşterilerinizin algısını şekillendirir ve gelecekte size tekrar gelip gelmeyeceklerini etkiler. Bu nedenle olağanüstü bir müşteri deneyimi, başarının temelini oluşturur.

Müşteri Hizmetleri ile Müşteri Deneyimi Süreçleri Arasındaki Fark Nedir?

Müşteri hizmetleri ile müşteri deneyimi birbiriyle sıklıkla karıştırılan kavramlar arasında yer alır. Bununla beraber her ikisi de farklı anlamlar ifade eder. Aşağıdaki listeyi inceleyerek müşteri hizmetleri ve müşteri deneyimi arasındaki farklılıklar hakkında fikir edinebilirsiniz.


·  Müşteri hizmetleri, müşteri deneyimi süreçlerinin bir parçasını oluştururken müşteri deneyimi, daha geniş kapsamlı bir kavramı temsil eder. Müşteri hizmetleri, genellikle müşteriye doğrudan destek sağlama, sorunları çözme ya da taleplere cevap verme gibi adımları içerir. Bununla beraber müşteri deneyimi süreçleri müşterinin markayla olan bütün etkileşimini ve deneyimini kapsar.


·  Müşteri hizmetleri doğası gereği tepkisel bir yapıya sahiptir, müşteriye sorunlarını çözme noktasında rehber olmayı amaçlar. Bununla beraber müşteri deneyimi, proaktif bir yapıya sahiptir, sorunları ortaya çıkmadan önce çözmeyi amaçlar ve müşterilerin ihtiyaçlarını öngörerek onlara daha iyi bir deneyim sunmayı hedefler. CX, müşterilerin beklentilerini anlamak ve karşılamak için sürekli olarak geliştirilir. Müşteri hizmetlerinden daha geniş bir perspektif sunar ve müşteri memnuniyetini artırmak için daha kapsamlı bir yaklaşım gerektirir.


·  İşletmenizin müşteri hizmetleri konusunda daha fazla kontrolü vardır. Her ne kadar müşteri deneyimini şekillendirebilseniz de müşteri hizmetleri ile karşılaştırıldığında CX üzerindeki kontrolünüz daha sınırlıdır. Müşterilerin bir marka ya da şirket hakkındaki algısını etkileyen pek çok faktör vardır ve bu faktörleri çözmeniz müşteri hizmetleri kadar kolay olmayabilir.


·  Her ikisi de farklı metrikler ile ölçülür. Müşteri memnuniyeti puanı (CSAT) ve Net Tavsiye Puanı (NPS), müşteri hizmetleri ekiplerinin kalitesini ölçmek için kullanılan metrikler arasında yer alır. Her ne kadar bu metrikler CX kalitesini ölçmek için kullanılabilse de daha farklı metriklerle şirketinizin performansını ölçebilirsiniz. Müşteri Yaşam Boyu Değeri (CLV), Kayıp Müşteri Oranı (Churn Rate) ya da Müşteri Çaba Puanı (CES), CX ölçümleri için kullanabileceğiniz diğer metrikler arasında yer alır.


·  Müşteri hizmetleri öncelikle destek ekibinin sorumluluğundadır. Bununla beraber müşteri deneyimi süreçlerinden bütün şirket sorumludur. Pazarlama ekibinden satış ekibine kadar işletmedeki herkes, müşterilere tüm temas noktalarında en iyi deneyimi sunmaya odaklanır ve bu, bütün şirketin ortak bir çabasıdır.


Müşteri hizmetleri de müşteri deneyimi de işletmenizin başarısı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Farklı olmalarına rağmen müşteri hizmetleri, müşteri deneyimi süreçleri çatısı altında değerlendirilir. Sorunlar ortaya çıktığında müşterilerinize yardım etme şekliniz, memnuniyet düzeylerine katkıda bulunur. Müşterilerinize bir çözüm sunmakta ne kadar hızlı olursanız olumlu bir tecrübe edinmelerini sağlayarak müşteri deneyimlerini iyileştirebilirsiniz.

Müşteri Deneyimi Süreçleri Önemli midir?

Müşteri deneyimi süreçlerinin doğru bir şekilde kurgulanması, herhangi bir işletmenin başarısında önemli bir rol oynar. Sunduğunuz ürün ya da hizmet ne olursa olsun müşterilerinizin gözündeki değeriniz, başarınızın sürdürülebilir olup olmayacağını belirler. Müşteri deneyimi süreçleri iyi bir şekilde yapılandırıldığında yeni müşteriler edinmeniz daha az maliyetli hale gelir, mevcut müşterilerinizin tekrar size gelme olasılığı artar ve müşterileriniz markanızın savunucusu haline gelebilir. Müşterilerinizin sizi nasıl gördüğü, rakipler arasında öne çıkmanıza da yardımcı olur.


Günümüzde internetin yükselişiyle beraber güç, satıcıların elinden alıcılara geçmiştir. Artık müşterilerin aralarından seçim yapabileceği birçok farklı seçenek vardır ve onlara ulaşım da kolaydır. Rakipleriniz arasından sıyrılmak için müşterilerinizin dikkatini çekebilmeli, müşteri bağlılığını güçlendirmeli ve müşteri katılımını teşvik etmelisiniz. Bu noktada da müşteri deneyimi öne çıkar. Müşteri deneyimi süreçlerine yatırım yapmak, işletmenizin geleceği için stratejik bir adımdır. Bundan dolayı müşteri deneyimi odaklı bir yaklaşım benimsemek, rekabet avantajı elde etmek için kritik bir adımdır ve işletmenizin büyümesine katkıda bulunur.

Sunduğu Avantajlarla Müşteri Deneyimi Süreçleri

Müşteri deneyimi süreçleri yapısı ne olursa olsun bütün işletmelere bazı avantajlar sunar. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek müşteri deneyimi süreçleri avantajları ve işletmelere katkıları hakkında bilgi edinebilirsiniz.


·  Müşteri kaybının azaltılmasını sağlar: Yeni müşteriler kazanmak, onları elde tutmaktan daha maliyetlidir. İyi bir müşteri deneyimi süreci kurgulamak ise eldeki müşterilerin kaybının azalmasına neden olur. E-postalar, müşteri memnuniyet anketleri ya da periyodik olarak yapılan çeşitli eylemler, bir işletmenin müşterinin aklında üst sıralarda kalmasına yardımcı olur. Böylece başka bir satın alma zamanı geldiğinde müşterilerin sizi seçmesi daha olası hale gelir.


·  Marka değerinin artmasına yardımcı olur: Müşteri deneyimi süreçleri markanızın değerinin iyileşmesine de yardımcı olur. Markanın değeri, kısaca müşterilerinizin gözündeki değerinizi nitelendirir, tüketicilerin işletmeniz hakkında hissettikleri markanızın değerini oluştur. Vaatleri yerine getirmek, yüksek kaliteli ürün/hizmet sunmak, duyarlı olmak ve CX stratejilerini uygulamak, pozitif marka değeri oluşturmanın yolları arasında bulunur. Hayal kırıklığı yaratan etkileşimler ise marka değerini olumsuz etkiler.


·  Müşteri sadakatinin artmasını destekler: CX’in doğru bir şekilde yapılandırılması müşteri sadakatinin temelini oluşturur ve müşteri elde tutma oranını artırır. Müşteri deneyimi süreçlerinin etkili bir şekilde yapılandırılması, müşterilere değerli ve tatmin edici deneyimler sunarak onların sadakatini kazanmanızı sağlar.


·  Müşteri edinme maliyetini azaltır: Müşteri Edinme Maliyeti (CAC), bir işletmenin yeni bir müşteri edinmek için katlandığı reklam ve pazarlama giderleri, satış komisyonları ve diğer masraflardan oluşur. Bununla beraber müşteri deneyimi süreçleri ile yapılandırılan teklifler, indirimler ya da diğer teşvikler mevcut müşterilerin alışveriş yapmaya devam etmesini sağlayarak bu maliyetlerin azalmasına yardımcı olabilir.


·  Hizmet ve pazarlama maliyetlerinin azalmasına imkân tanır: CX ile güçlü bir marka imajına sahip olabilirsiniz. Marka imajının güçlü olması da şirketlerin hizmet ve pazarlama maliyetlerinin azalmasına olanak tanır. İşletmelerin kendilerini tanıtmak ya da müşteri desteği sağlamak için çok fazla para harcamasına gerek kalmaz; çünkü müşteriler şirkete ve ürünlere zaten aşinadır. Ek olarak müşteri deneyimi süreçleri sayesinde müşterilerin kendileri de şirketin savunucusu haline gelebilir, başkalarıyla şirket hakkındaki olumlu deneyimlerini paylaşabilir ve markayı organik bir şekilde daha geniş bir kitleye tanıtabilir.


·  İşletmelerin kârını artırır: İşletmeler, müşteri ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlayarak karşılık görme olasılığı daha yüksek olan özel teklifler ve promosyonlar oluşturabilir. Ayrıca müşteri deneyimi süreçleri, işletmelerin ürün/hizmetlerini daha etkili bir şekilde tanıtmalarını ve farklı kitlelere daha kolay erişmelerini sağlar.


·  Çalışanların motivasyonunu artırır: Müşteri deneyimi süreçleri aynı zamanda şirket içinde de olumlu etkilere neden olur. Müşterilerden gelen olumlu geri bildirimler, çalışanların üretkenliğini ve motivasyonunu artırabilir.


·  Rekabet avantajı sağlar: Doğru bir şekilde yapılandırılmış müşteri deneyimi süreçleri, işletmelerin rakiplerinden daha iyi bir müşteri deneyimi sunmasına yardımcı olur. Bu da müşterilerin işletmeyi tercih etme olasılığını artırır ve işletmelerin rakipleri arasından sıyrılarak müşterilerin gözünde farklı bir değer kazanmasını sağlar.


Müşteri deneyimi süreçleri genel olarak işletmelerin rekabetçi kalmasına, müşteri sadakatini artırmasına, maliyetleri azaltmasına ve kârlılığı artırmasına olanak tanır. Doğru bir şekilde yapılandırıldığında müşteri deneyimi süreçleri sadece müşteri memnuniyetini artırmaz, aynı zamanda işletmelerin uzun vadeli başarısını da güçlendirir.

Müşteri Deneyimi Süreç Adımları Nelerdir?

Müşteri deneyimi süreçleri genel olarak müşterilerin yolculukları boyunca şirketle etkileşimlerini ve yaşadığı çeşitli adımları ifade eder. Bu süreçler satın alma için ilk iletişimden pazarlama kampanyalarına, teslimattan satın alma sonrası desteğe kadar çeşitli adımları içerir. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek müşteri deneyimi süreçlerinin neler olduğu hakkında fikir edinebilir, siz de kendi işletmenizde süreçleri kurgulayabilirsiniz.

AşamaAçıklamaÖnemli Faaliyetler
 Müşteri
Müşterilerin kim olduğunu ve ne istediğini anlamak amaçlanır.Hedef kitleyi tanımlama

Sosyal medya analizleri yapma

VoC gibi araçlar kullanma
 SözMüşteriler için bir CX vizyonu oluşturmak ve yol haritası belirlemek hedeflenir.Hedefler belirleme

CX vizyonu oluşturma

Müşteri yolculuk haritaları oluşturma
 YolculukMüşterilerin ürün/hizmetle etkileşime girdiği her adımın optimize edilmesi amaçlanır.Müşteri temas noktalarını optimize etme

Kullanıcı dostu arayüzler tasarlama

Prototip oluşturma ve test etme

Yeni ürün/hizmet geliştirme

ÖlçümMüşteri deneyimi süreçlerinin performansının ölçülebilmesi için gerekli metrikler belirlenir ve izlenir.Müşteri geri bildirimlerini toplama

Müşteri deneyimi performansını ölçme

Metriklerin neler olacağını belirleme
Analiz Veriler analiz edilerek müşteri deneyimi süreçlerinde hangi alanlarda iyileştirmeler yapılabileceği belirlenir.Verileri analiz etme

Trendleri belirleme

CX programını/hedeflerini gözden geçirme
Geliştirme Analizler sonucunda belirlenen iyileştirmeler yapılır ve CX programı sürekli olarak gözden geçirilir. Yeni özellikler ekleme

Mevcut özellikleri optimize etme

Süreçleri iyileştirme

Müşteri deneyimi süreçleri genellikle döngüseldir. Müşteri geri bildirimlerini ve verileri analiz ederek gerekli düzenlemeleri yapmalı, CX’i sürekli olarak geliştirmelisiniz. Ayrıca müşteri deneyimi süreçlerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için tüm departmanların ve çalışanların katılımı gerekir.

Müşteri Deneyimi Süreçleri için Strateji Nasıl Belirlenir?

Müşteri deneyimi stratejisi markanızın her temas noktasında müşteri memnuniyetini ve etkileşimini geliştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir plandır. Bu plan, genel olarak olumlu ve akılda kalıcı müşteri deneyimleri sunmayı hedefler. Müşteri deneyimi stratejisi, müşterilerinizin işletmenizle olan her etkileşimini (internet sitenize ilk girişten son satın alma ve sonrasına kadar) şekillendirmeye yönelik uzun vadeli ve veriye dayalı bir plandır. İyi bir müşteri deneyimi stratejisi, her temas noktasında müşteri beklentilerinin üzerine çıkmayı hedefler. Böylece sadık müşterilerin yanı sıra sizi arkadaşlarına ve ailelerine anlatan müşteriler de yaratabilirsiniz. Bununla beraber süreçleri doğru bir şekilde belirleyebilmek için müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamanız gerekir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek müşteri deneyimi süreçleri için nasıl strateji geliştirebileceğinize dair fikir edinebilirsiniz.


·  Müşterilerinizi ve hedef kitlenizi tanıyın: Müşterilerinizin kim olduğunu, neleri önemsediğini ya da ne tür bir deneyim beklediklerini derinlemesine analiz etmeniz gerekir. Potansiyel alıcılarınız hakkında temel bir anlayışa sahip olmak için cinsiyet, yaş, konum ve gelir düzeyi gibi bilgileri toplayarak yolculuğa başlayabilirsiniz. Bununla beraber bu bilgiler sadece başlangıç noktasını oluşturur. Aynı zamanda alıcılarınızın motivasyonlarını, alışkanlıklarını ve beklentilerini de araştırmanız gerekir.


·  Müşterilerinizin beklentilerini anlayın: CX’in başarısı, müşterilerinizin beklentilerini anlamanıza ve bu beklentileri karşılamak için uygun stratejiler geliştirmenize bağlıdır. Bunun için Zoho’nun yapay zeka asistanı Zia ile entegre bir şekilde çalışan Zoho CRM içindeki VoC’den (Voice of Customer) yararlanabilirsiniz. Zia, duygu ve niyet analizleri, anahtar kelime çıkarma, duygu ve kök neden analizi ile müşteri trendlerini inceleyerek sizin için tahminler yapar. Böylece müşterinizin sesini gerçekten keşfedebilir, ne istediklerini anlayabilirsiniz.


·  Rakipleri ve sektörü analiz edin: Müşteri kitleniz hakkında detaylı bir anlayışa sahip olduktan sonra rakiplerinizi ve onların sundukları deneyimi bilmek önemlidir. İç ve dış kaynakları kullanarak genel bir bakış açısı elde edebilir ve pazar tehditlerini değerlendirebilirsiniz. Bu araştırma, mevcut konumunuz ile rakipleriniz arasındaki boşlukları tanımlamanızı ve müşteri deneyimi süreçlerini somutlaştıracak bilgiler elde etmenize yardımcı olur.


·  Müşteri deneyimini haritalandırın: Müşterileriniz hakkında tam bir içgörüye sahip olduğunuzda müşteri yolculuğunu haritalandırmaya başlayabilirsiniz. Bunun için Zoho CRM’in içinde bulunan Pathfinder’ı kullanabilirsiniz. Pathfinder, müşterilerinizin her temas noktasını yapılandırmanızı ve gerçek zamanlı olarak takip etmenizi sağlar. Ayrıca Zoho CRM’de bulunan Journey Builder da bu konuda size yardımcı olabilir. Journey Builder, karmaşık yolculukları kolaylıkla oluşturmanıza ve farklı durumlara göre otomatik iş akışları oluşturmanıza imkân tanır.


·  Gelecekteki deneyimi tasarlayın: Future State Experience (FSE), gelecekte müşterilerinizin ürün/hizmetinizle etkileşim kurarken nasıl düşünmelerini/hissetmelerini istediğinizi belirleme sürecidir. FSE, Customer Journey Mapping’den farklı olarak geleceğe odaklıdır ve idealleri tanımlar. Müşteri odaklı bir bakış açısıyla ideal bir deneyim tasarlamayı ve bu deneyime ulaşmak için gerekli adımları atmayı sağlar. Bunun için beyin fırtınası yaparak yeni fikirler üretebilir, çeşitli senaryoları farz ederek onlar için çözümler geliştirebilir ya da kötü senaryolar düşünerek yapmamanız gerekenleri belirleyebilirsiniz.


·  Hedefleri, standartları ve eylemleri planlayın: Bütün araştırmalarınızı tamamladıktan sonra hedeflerinizi daha net bir şekilde ortaya koymalısınız. FSE ile beraber tanımladığınız hedefleri önceliklendirerek başlayabilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizden elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda kendi stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. Bir yol haritası oluşturarak müşteri etkileşimlerini artıracak ve sonuç elde etmenize yardımcı olacak taktikler geliştirmelisiniz.


·  Başarı ölçütlerini tanımlayın: Başarı ölçütleri, müşteri deneyimi süreçlerini ne kadar iyi kurguladığınızı anlamanıza yardımcı olur. Metriklerinizi belirledikten sonra Zoho CRM’de bulunan Analytics durum analizleri yapmanızı kolaylaştırır. Analytics’te çok boyutlu raporlar alabilir, verileri görselleştirerek daha rahat bir şekilde inceleyebilir ve raporları özelleştirerek istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Müşteri Memnuniyeti Puanı (CSAT), Churn oranı, Müşteri Yaşam Boyu Değeri (CLV) ya da Müşteri Çaba Puanı (CES) gibi KPI’lar ile durumunuzu takip edebilirsiniz.


·  Sürekli iyileştirmeye odaklanın: Müşteri deneyimi (CX), statik değil dinamik bir yapıya sahip olmalıdır. Tüm stratejilerinizi belirledikten, uyguladıktan ve veriler elde etmeye başladıktan sonra başarı ölçütlerinizi düzenli olarak izlemeli ve performans değerlendirmeleri yapmalısınız. Müşteri geri bildirimlerini dikkate alarak stratejilerinizi değiştirebilir, süreçleri güncelleyebilirsiniz.


Müşteri deneyimi süreçleri müşterilerinizin işletmenize olan bağlılıklarını artırmak için kritik bir önem taşır. Yukarıdaki adımları takip ederek müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayan, her temas noktasında olağanüstü deneyimler sunan ve sürekli iyileştirmeye odaklanan bir strateji oluşturabilirsiniz. Bütün bunları ve daha fazlasını Zoho CRM Plus’ın sunduğu araçlar sayesinde kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Müşterilerinizi derinlemesine anlamanıza, müşteri yolculuklarını haritalandırmanıza ve başarı ölçütlerini takip etmenize imkân tanıyan Zoho CRM Plus, müşterileriniz için unutulmaz deneyimler sunmanıza yardımcı olur.

Zoho CRM Plus ile Müşteri Deneyimi Süreçleri

Müşteri deneyimi süreçlerini doğru bir şekilde kurgulayarak işletmenizin başarısını sürdürülebilir hale getirmek istiyorsanız Zoho CRM Plus sahip olduğu araçlarla bu konuda size yardımcı olur. Sistem, bütün ekipleri tek bir platformda birleştirerek sinerjiyi ve verimliliği artırır. Zoho CRM Plus sayesinde satış, pazarlama, müşteri hizmetleri ve diğer departmanlar, müşteri verilerini paylaşarak ve ortak bir bakış açısıyla çalışarak her müşteriye olağanüstü bir deneyim sunabilir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek Zoho CRM Plus’ın müşteri deneyimi süreçleri noktasında sundukları hakkında bilgi alabilir, yazılımın araçları sayesinde süreçleri daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz.


·  Zoho CRM Plus, işletmelere müşteri yaşam döngüsünün tüm aşamalarını yönetme becerisi kazandıran kusursuz bir şekilde entegre edilmiş sekiz uygulamadan oluşur. Customer Surveys, SalesIQ, Campaigns, Social, Projects, Analytics, Survey ve Desk sayesinde müşteri deneyimi süreçlerinizi etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.


·  Zoho CRM, platformun temelini oluşturur. SalesIQ, satış ekibinize birçok yetenek kazandırır. Campaigns, e-posta pazarlama kampanyaları hazırlamanızı ve otomatikleştirmenizi mümkün kılar. Social, tüm sosyal medya etkileşimlerini tek bir yerde yönetmenize olanak tanır. Projects, görev yönetimini verimli bir biçimde gerçekleştirmenizi sağlar. Analytics, müşteri davranışları hakkında bilgiler edinmenizi destekler. Desk, destek ekibinizin becerilerini artırır. Survey, anketler aracılığıyla müşterilerden geri bildirimler toplamanıza yardımcı olur. Bütün bu uygulamalar bir araya geldiğinde müşteri deneyimi süreçleri rahat bir şekilde yönetilebilir hale gelir.

·  Müşteri deneyimi süreçlerini yönetmek söz konusu olduğunda veriler oldukça önemlidir. Zoho CRM Plus ile SalesIQ’yu entegre ederek müşteri deneyimi süreç yönetiminizi geliştirebilirsiniz. İnternet sitenizi ziyaret edenleri SalesIQ ile takip ederken elde ettiğiniz verileri Zoho CRM Plus’a aktarabilir, potansiyel müşterilerinizi rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.


·  Tüm ekibiniz aynı arayüzü kullandığında bilgi paylaşımı kolaylaşır. Bununla beraber ekibinizin ulaşabileceği verileri kısıtlamak isteyebilirsiniz. Zoho CRM Plus ile ekibinizdeki kişilerin hangi verilere ve uygulamalara ulaşabileceklerini kontrol edebilir, bilgi erişimini dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Zoho CRM Plus ile kullanıcıların yetkilendirmelerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

·  Zoho CRM Plus, her müşterinin özel ihtiyaçlarını karşılamak için satış, pazarlama ve destek ekiplerini bir araya getirir. Böylece işletmelerin müşteri ilişkilerini daha verimli bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Bu birleşik platform, müşteri kayıtlarını tutar ve farklı departmanlar arasındaki iletişimi güçlendirerek işletmelerin müşterilere daha iyi bir biçimde odaklanmasını sağlar.


·  Zoho CRM Plus ile müşterilerinizi gerçekten tanıyabilirsiniz. Müşterilerin internet sitenizde hangi sayfaları ziyaret ettiğini, ne kadar zaman harcadığını, etkileşim bilgilerini, telefon görüşmelerini, anket geçmişlerini ve daha birçok bilgiyi Zoho CRM Plus sayesinde tek bir noktadan görüntüleyebilirsiniz.

·  Social, sosyal medyadaki varlığınızı tek bir platformdan yönetmenizi sağlar. Facebook, Twitter ya da Instagram gibi platformlarda gönderilerinizi önceden planlayabilir ve takipçilerinizle kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca sizin hakkında yapılan her yorumu gözleyen ve müşterilerinizin işletmenizden bahsettiği gönderileri size haber veren bir izleme paneli oluşturabilirsiniz. Böylece potansiyel ve mevcut müşterileriniz hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

·  Yapay zeka asistanı Zia’nın desteği sayesinde üretkenliği artırabilirsiniz. Zia, müşteri eğilimlerini inceleyerek size önemli içgörüler sunabilir. Ayrıca müşterilerle iletişim kurmak için en iyi zamanları önerebilir, müşterilerinizin geçmiş alışveriş alışkanlıklarını değerlendirerek yeni satış fırsatları tanımlayabilir ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilir.

·  Zoho CRM Plus, bütün müşteri etkileşimlerini tek bir yerden yönetmenize imkân tanır. E-posta, telefon, canlı sohbet, sosyal medya ya da anketler gibi çeşitli kanallardan gelen bütün etkileşimleri sistem üzerinden inceleyebilirsiniz. Ayrıca e-posta kampanyaları oluşturabilir ya da sosyal medya platformlarında hedef kitlenizle etkileşime geçebilirsiniz. Ek olarak anketlerle müşteri geri bildirimleri toplayabilir ve iş performansınızı iyileştirebilirsiniz.

·  Her müşteri deneyimi sürecinde çeşitli aşamalar/ekip üyeleri bulunur ve her aşamanın düzenli bir şekilde yürütülmesi, müşteri memnuniyetini artırma noktasında kritik bir öneme sahiptir. Zoho CRM Plus’taki Blueprint özelliği, bütün süreçleri görselleştirmenizi ve müşteri odaklı bir yaklaşımla yönetmenizi destekler. 

·  Zoho CRM Plus’ın CommandCenter özelliği, müşteri deneyimi süreçlerini otomatikleştirmenize yardımcı olur. CommandCenter sayesinde her müşterinizin satın alma öncesi ve sonrası etkileşimlerini yönetebilirsiniz. Örneğin, bir potansiyel müşteri başlangıçta ürün/hizmetinize ilgi gösterse de ilgisi zamanla azalabilir. Bununla beraber belirli bir süre sonra sizinle tekrar etkileşime geçebilir. CommandCenter’ın Journey Builder özelliği, bu tür yolculukları otomatikleştirmenize olanak tanır. Araç sayesinde müşterinizden birkaç gün yanıt alamazsanız ona otomatik bir şekilde follow-up mail gönderebilirsiniz. Böylece müşterinizin ilgisini canlı tutabilir, onu satın almaya yönlendirebilirsiniz.

·  Zoho CRM Plus’ın pazarlama otomasyonu özellikleri sayesinde doğru zamanda doğru e-postalar gönderebilirsiniz. Müşteri adaylarını beslemek, müşterilerin doğrum günlerini kutlamak ya da aboneliklerini hatırlatmak için otomatik e-posta iş akışları oluşturabilirsiniz. Sosyal medya bahsedilmelerini ve trendleri takip ederek pazarlama çalışmalarınızı kitlenizle uyumlu hale getirebilirsiniz.

·  Zoho’nun yapay zeka asistanı Zia, müşterilerinizin eğilimlerini tahmin ederek onlarla iletişim kurmak için size en iyi zamanları önerir. E-posta ve bildirimlerdeki duyguları belirleyerek ekiplerinize rehberlik eder. Böylece Zia’nın yapay zeka yeteneklerini müşteri deneyimini kişiselleştirmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanabilirsiniz.

·  Zoho CRM Plus, müşteriyle doğrudan temas halinde olan ekiplerin müşteri yolculuklarını verimli bir biçimde yönetmelerine yardımcı olması için 360 derecelik bir müşteri görünümü sunar. Örneğin, bir müşteri biletinin üzerinde çalışan kişi, müşterinin satış bilgilerinin yanı sıra geçmiş bilet bilgilerine de ulaşabilir. Böylece müşteri hakkında daha geniş bir bakış açısı elde edebilir.


·  Platformun hangi bölümünde olursanız olun müşteri yolculuğunuzun her aşaması için anlık bildirimler alabilirsiniz. Bir müşteri e-postanızı okuduysa, destek talebi gönderdiyse, sosyal medya sayfanızı beğendiyse ya da anketinizi tamamladıysa Zoho CRM Plus’ta bulunan SalesSignals her müşteri etkileşimini anında sizinle paylaşır. Böylece müşteri deneyimi süreçlerini daha iyi bir şekilde yönetebilir, anlık olarak bilgi alabilirsiniz.

Zoho CRM Plus, müşteri deneyim süreçlerini optimize etmek ve her etkileşimi kusursuz hale getirmek için birçok farklı araç içerir. Bu araçlar sayesinde müşteri deneyimi süreçlerini başarılı bir şekilde yönetebilir, işletmenizin rekabet gücünü artırabilir ve her adımda müşterilerinizle sağlam ilişkiler kurmaya başlayabilirsiniz.

Kardelen