zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Zoho'nun Para Kazanmak, Harcamak ve Kârlılık Hakkındaki Vizyonu

23.10.23 08:47 AM By Kardelen

Para esas hedefiniz haline gelirse asıl amacınız o kadar bulanıklaşır ki bir süre sonra kendinizi havada nereye doğru süzüldüğünü bilmeyen bir toz parçası gibi hissetmeye başlarsınız. Eğer insanlar ya da şirketler, para kazanmak için asıl amacınız veya vizyonunuzdan taviz vermeye istekli olduğunuzu görürlerse bir süre sonra sizi ciddiye almakta zorlanırlar. Ana amaç “para” olduğunda şirketinizin temel değerlerini şekillendiremezsiniz. Eğer para kazanmayı ve harcamayı birinci göreviniz haline getirirseniz vizyonunuz zayıflar ve eninde sonunda varmak istediğiniz noktadan uzaklaştığınızı görürsünüz. Bununla beraber Zoho, para kazanmak üzerine yoğunlaşmaktan ziyade amaç ve ilkelerin her sağlıklı organizasyonun temeli olduğunu düşünür. Zoho’ya göre şirketinizi doğru bir şekilde konumlandırmak için uzun vadede neleri savunacağınızı ve uymaya karar vereceğiniz değerleri belirlemeniz gerekir. Değerleriniz ve bu değerleri canlı tutmak için oluşturduğunuz stratejiler, aslında sizin varlık amacınızı oluşturur. Varlık amacınızı canlı tutmak ve kendinizi sürekli geliştirmek de sonunda kazancınızı artırmanızı sağlar. Ama kazanç ya da para, çıktı olarak değerlendirilmelidir. Burada söz konusu girdiler şirketin vizyonu, değeri ve temsil ettikleridir.


Para kazanmak elbette ki iş sağlığı söz konusu olduğunda hayati bir öneme sahiptir. Nakit akışını kontrol etmek ve doğru kanallara aktarmak, rekabet avantajı elde edilmesini mümkün hale getirir. Bununla beraber asıl R&D (Research and Development - AR-GE) çalışmalarının işletmenizin değerini artırdığını ve rakipleriniz arasından sıyrılmanızı sağladığını unutmamanız gerekir. AR-GE’ye yapılan yatırımlar teknolojik ilerleme, yenilikçilik ve rekabet gücü gibi belirli faydalar sunar. Kendinizi ve ürününüzü piyasanın ihtiyaçlarına uygun bir biçimde geliştirmeye odaklanırsanız, bu ilerleyişin doğal bir sonucu olarak kazançlarınızda da artış olmaya başladığını fark edersiniz. Bununla beraber sadece para kazanmak için bir eylem planlarsanız hem onu sürdürmekte zorlanırsınız hem de müşterilerinizin beklentilerini karşılamakta yetersiz kaldığınız için onları kaybedebilirsiniz. Oysa müşteriler, bir şirketin en önemli değerleridir ve onları küçük kazançlar için kaybetmek uzun vadede işletmenizin çok fazla yara almasına neden olur.


Zoho, şirketlere özgü zorlukları derinlemesine anlamaya çalışırken onları yeni iş modelleriyle iyileştirmeye konsantre olur. Gizli iş fırsatlarını ortaya çıkarmak için yeni alanlar keşfederek kendini sürekli olarak geliştirmeyi amaçlar. Zoho, temel olarak tüm iş sorunlarını çözmeye odaklanan yazılımlar yaratmayı amaçlar. Bununla beraber satış ve pazarlama üzerine yoğunlaşmaktan ziyade ürünlerini ve müşteri desteğini geliştirmeye konsantre olur. İyi yazılımları sanat eserleri olarak nitelendirir ve her sanatçı gibi ortaya çıkardığı çalışmayı para kazanmak için yapmaz. Zoho için yazılım bir zanaat, bir tutku ve sürekli devam eden bir geliştirme sürecidir. Teknolojik ilerlemeleri ve atılımları yönlendirmeyi görev edinen Zoho, müşterilerine de en son ürünleri ve hizmetleri sunmayı amaçlar. Yani şirket, para kazanmaktan ziyade değer yaratmakla ilgilenir.

Zoho’nun Temel İş Stratejisi

Zoho’nun başarılı iş modelinin arkasında yalnızca ürünlerinin kalitesi yatmaktadır. Marka, kullanıcıların uygulamalarını herhangi bir başlangıç maliyeti olmadan kullanmalarına olanak tanır ve ardından Premium yükseltmeler için belirli ücretlendirmeler sunar. Bu şekilde aslında kullanıcılarına sistemi öğrenmeleri ve kendi CRM dünyalarını keşfetmeleri için süre verir. İlk bakışta bu strateji, geleneksel ve kalıplaşmış iş modellerinden farklı ve belki de hatalı bir yaklaşım gibi gözükse de gerçekte markanın zenginliğini oluşturur. Zoho’nun müşteri portföyünü geliştirmek ve herkese ulaşmak için yürüttüğü bu strateji, markanın gelişmesi için sürekli bir fırsat sunar. Ücretsiz ya da her bütçeye uygun yazılımlar sunarken uzun vadeli kullanıcıları hedef alarak sadık müşteriler oluşturmayı amaç edinir.


Başlangıçta kazancının bir kısmından feragat ediyor gibi gözükse de aslında Zoho’nun iş stratejisinin temel dayanağı ürünlerine duyduğu güvendir. Marka, ücretsiz ya da uygun fiyatlı paketlerini alan müşterilerin sistemi inceledikten ve ayrıntılarına vakıf olduktan sonra daha fazlası için geri döneceklerini bilir. Zoho, kazancının müşterilere bağlı olduğunun farkındadır. Çünkü mutlu müşteriler, şirket adına pazarlamayı kendiliğinden gerçekleştirir. Şirket kazandığı paranın çoğunu pazarlama kanallarına aktararak bir “beklenti” oluşturmaktansa elindeki müşterilere sunduğu hizmetle tanınmayı ve müşterilerinin kendisi yerine “pazarlama”yı üstlenmesini tercih eder. Zoho’ya göre yazılım gibi sürekli gelişen bir sektörde bulunan bir şirkette pazarlama ve satış yapmak için ayrılan bütçenin AR-GE için ayrılan bütçeyi aşmaması gerekir. Bunun için de Zoho, gelirinin yaklaşık %60’ını araştırma ve geliştirme çalışmaları için ayırır. Şirket kazandığı parayı yeni müşterileri çekmek için bol keseden pazarlama kanallarına harcayarak büyümektense inovatif ürünler geliştirmenin bir sonucu olarak yeni müşterilerin kendiliğinden geleceğine inanır.


Özetle Zoho, müşterilerini memnun etmek için ürünlerini sürekli olarak geliştirmeye konsantre olur, müşteri hizmetlerini iyileştirir ve orijinal bir bakış açısıyla yazılımlarını yapılandırır. Son 25 yıl içinde Zoho 55’ten fazla ürünü piyasaya sunmuştur ve hepsinde belirli bir başarı yakalamıştır. Bu başarı ise şans eseri ortaya çıkmamıştır. Şirketin başarısı genel olarak araştırma ve geliştirmeye verdiği önemden, müşteriye sunduğu değerlerden ve çalışanlarına iyi bir çalışma ortamı sağlamak konusundaki özverisinden kaynaklanır.

Zoho’ya Göre AR-GE (R&D) Neden Önemlidir?

Sadece para kazanmanın sürdürülebilir bir amaç olmadığının farkında olan Zoho, AR-GE’nin ve müşteri hizmetlerinin şirkete asıl katkıda bulunan alanlar olduğunun bilincindedir. Şirketin AR-GE çalışmalarıyla başarmayı amaçladıkları ise genel olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir:


·  Teknolojik ilerleme: Zoho, her zaman çağın ilerisinde olmayı tercih eden bir şirkettir. Teknolojik ilerlemeleri ve atılımları yönlendirerek müşterilerine değerli ürünler sunmayı amaçlar. Yeni yazılımlar, algoritmalar ya da çerçeveler geliştirerek müşterilerinin ihtiyaç duyabileceği her çözümü sunmayı dener ve bunun için de geliştirme çalışmalarına büyük yatırımlar yapar.


·  Rekabet üstünlüğü: Her şirket gibi Zoho da rekabetin öneminin farkındadır; ama bu rekabet avantajını “kazanç” ile bağıntılı bir kavram olarak görmez. Yeni teknolojiler, hizmetler ya da ürünler geliştirerek yenilikçi çözümler arayan müşterilere odaklanır. Sektördeki aksaklıkları inceleyerek müşterilerine yüksek değerli çözümler sunar.


·  Müşteri ihtiyaçları: Müşteri odaklı bir şirket olan Zoho, değişen ihtiyaçlara hızlı bir şekilde uyum sağlayarak yeni ürün ve hizmetler ortaya koymayı amaçlar. Müşterilerin taleplerine uygun etkili ürünler ortaya çıkarmasıyla her sektörün özel ihtiyaçlarını karşılamayı başarır. Bu kapsamlı ürünlere de AR-GE çalışmalarına yaptığı yatırımlar ve piyasaların sorunlarına hâkim olması sayesinde ulaşır.


·  Herkes için süreç optimizasyonu: Zoho, sadece belirli bir sektörle sınırlı kalmayarak her alan için çeşitli çözümler geliştirmeye odaklanır. Çünkü şirket, hangi sektör olursa olsun her alanda iş akışlarını kolaylaştırmayı ve tekrarlanan görevleri otomatikleştirmeyi mümkün kılmayı amaçlar. Böylece müşterilerinin kendi süreçlerini daha verimli bir şekilde yönetmesini ve maliyetlerini azaltmasını hedefler. Bunun için de tek bir sektörle sınırlı kalmayan geniş kapsamlı araştırmalar yapar.


·  Güvenlik çözümleri: Herhangi bir üçüncü tarafla ilişkisi olmadığı için Zoho müşterilerinin memnuniyetinin yanı sıra onların güvenliğini de garanti altına almaya yoğunlaşır. Bunun için de sürekli çalışmalar yaparak güvenlik çözümleri geliştirir ve hassas bilgilerin korunması için yeni yöntemler ortaya koyar. Yapılan çalışmalar neticesinde güvenlik açıklarını belirleyerek şifreleme teknikleri geliştirir, güvenli altyapılar oluşturur ve müşterilerine kendi verilerini diledikleri gibi kullanma imkânı sunar.


Zoho, ucuz pazarlama taktiklerine yüksek meblağlar harcamaktansa kendini sürekli olarak geliştirerek müşterilerine gerçekten ihtiyaç duyabilecekleri değerler sunmaya odaklanır. Sürekli olarak gelişime odaklanmanın doğal bir sonucu olarak da şirketin kârı müşterilerine sunduğu harika çözümlerden gelir. Zoho, piyasa analizlerine ya da araştırma geliştirme çalışmalarına pazarlama kanallarına aktardığından daha fazla bütçe ayırdığı için müşterilerine harika ürünler sunmayı başarır. CRM, Satış ve Pazarlama, Proje Yönetimi ya da Uzaktan Çalışma Uygulamaları gibi farklı ürünler arasından herkes kendi şirketinin eksiklerini kolay bir şekilde tamamlayabilir. Eğer bir eksiğiniz varsa, Zoho’nun büyük ve kapsamlı dünyasında onun çözümünü mutlaka bulabilirsiniz.

Zoho’nun Bağımsızlığı ve Gizliliğe Verdiği Önem

Müşterileri bir kâr kapısı görmektense onlar için yenilikçi çözümler üretmeye odaklanan Zoho, platformunu yatırımcılarla büyütmektense kendi başına inşa etmeyi tercih eder. Her şirket gibi satış ve pazarlamaya belirli bir bütçe ayırsa da şirketin asıl giderlerini ürün geliştirme çalışmaları oluşturur. Müşterilere değer sunmanın herhangi bir pazarlama stratejisinden daha önemli olduğunun farkında olan şirket, herhangi bir yatırımcıya bağımlı olmadığı için de AR-GE çalışmalarını istediği gibi yürütebilir. Zoho’nun bağımlı olduğu tek kaynak müşterileri olduğu için bütün süreci onların menfaatlerini göz önünde bulundurarak kurgular. Bundan dolayı Zoho’da müşterilerin bilgilerini üçüncü taraflara satarak ek gelir elde etmek gibi küçük oyunlarla karşılaşamazsınız. Sadece hızlı para kazanmak için müşterilerinin gizliliğini riske atmakla ilgilenmeyen şirket, herkesin kendi verileri üzerinde tam kontrole sahip olması gerektiği düşüncesine sahiptir. Ayrıca ücretsiz sürümlerde bile reklam göstermeyen marka, bu sayede hem müşterilerinin takdirini kazanır hem de piyasadaki birçok markadan sıyrılmayı başarır. Reklamlar, her ne kadar şirketlere gelir sağlasa da müşteri deneyimini olumsuz bir şekilde etkilediği için şirketin uygulamalarında kesinlikle sunulmaz.


Yatırımcılardan para almadığı için Zoho, her zaman müşteri odaklı bir vizyon geliştirmeyi başarmıştır. Normal şartlarda bir kuruluşa yatırımcılar dahil olduğunda kısa vadede yatırdıkları sermayeyi geri almak ve üzerine kâr elde etmek istedikleri için şirketler çeşitli taktiklerle kısa vadeli kazançlara yönelir. Bununla beraber Zoho, tam bağımsızlığa sahip bir şirket olduğu için kısa dönemli düşük değerli kârlara yoğunlaşmaktansa problemleri dikkatli bir şekilde ele alarak uzun dönemli çözümler sunmaya konsantre olur. Yani, sunulan çözümler gerçek değerlere sahiptir ve şirketlerin eksikliklerini tamamlamaya odaklıdır. 55’ten fazla ve farklı uygulamalarla entegre yazılımlar sunan Zoho, her iş ihtiyacına uyum sağlayacak çözümleriyle hemen hemen her sektöre hitap etmeyi başarır. Zoho’yu tercih ederseniz iş ihtiyaçlarınızın karşılanacağından ve şirketinizin daha verimli bir şekilde işlemlerini gerçekleştirmeye başlayacağından emin olabilirsiniz.

Kardelen