Chatbot, müşteri hizmetlerinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Gerçek zamanlı, etkili ve kişiselleştirilmiş etkileşim sağlama gereksinimini karşılayan chatbot’lar, işletmelerin süreçleri daha etkili bir şekilde yürütmesine yardımcı olur. İşletmeler, chatbot’ları kullanarak müşteri memnuniyetini artırabilir, maliyetleri düşürebilir ve rekabet avantajı elde edecek bir müşteri deneyimi (CX) kurgulayabilir. Chatbot ya da sohbet kutusu, genellikle internet sitelerinde bulunan dijital bir araç/özelliktir. Kullanıcıların canlı bir şekilde bir kullanıcı ya da yapay zeka (AI) robotuyla etkileşime girmesine olanak tanır.
Chatbot, genel olarak kullanıcıların etkileşim kurabileceği bir arayüzle beraber gelir. Kullanıcılar, akıllarındaki soruları buraya sorgu olarak girerek karşı taraftan cevap alır. Çoğunlukla kullanıcıların mesaj yazması için bir metin giriş alanı bulunur ve bir robot ile sohbet başlatılır. Chatbot’lar genellikle müşteri hizmetlerinde, teknik destekte ya da satış için yapılan sorgularda kullanılır. Aynı zamanda satış sonrası hizmetlerde de chatbot’lar işlevsel hale gelir. Bununla beraber chatbot tipleri kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır. Her tip, bazı işletmeler için çeşitli avantajlar sunabilir. Chatbot türleri hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi almak isterseniz içeriği inceleyebilirsiniz.

Chatbot Nedir?
Chatbot Nedir?
Chatbot, temel olarak insan dilini taklit eden ve işleyen bir bilgisayar yazılımı olarak özetlenebilir. Bu sayede müşteriler pratik bir şekilde karşılarında gerçek bir kişi olmasa bile onunla iletişim kuruyor gibi hissedebilir. Chatbot, basit sorulara kısa cevaplar veren temel bir yapıya sahip olabileceği gibi bilgi toplarken işleme sürecinde kişisel deneyim sunabilecek şekilde yapılandırılabilen bir sisteme sahip olabilir. Chatbot sayesinde müşterilerinizle günün her saati etkileşim kurabilir, onlarla onların istedikleri zaman etkileşime geçebilirsiniz. Böylece müşteri memnuniyetini artırabilir ve işletmenizin her zaman ulaşılabilir olmasını sağlayabilirsiniz.

Chatbot Tipleri Nelerdir?
Chatbot Tipleri Nelerdir?
Chatbot tiplerini incelediğinizde birçok farklı seçenek olduğunu görebilirsiniz. Böylece işletmenize uygun olanı bulabilir, sisteminizi size uygun olacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Her sürece uyum sağlamayı başaran chatbot’lar ile işletmenizin gereksinimlerini pratik bir şekilde karşılayabilirsiniz. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek chatbot tipleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Menü Tabanlı Chatbot’lar
Menü Tabanlı Chatbot’lar
Menü tabanlı chatbotlar, en temel yapıdaki sistemlerdir. Bir iş akış şemasını anımsatan menü tabanlı chatbot, her menüde daha fazla menü ve bilgi setine yönlendirmeler yapmanızı sağlar. Menü tabanlı olanlar kullanıcı deneyimini sadeleştirir ve karmaşık olmayan bilgilerin pratik bir şekilde sunulmasını mümkün kılar. Menü tabanlı olanların kurulumu basittir, kolaylıkla kullanılabilir ve düşük bir hata oranına sahiptir. Bununla beraber kullanıcılarına sınırlı esneklik sunar ve doğal dil işleme yeteneğinden yoksundur.
Kural Tabanlı Chatbot’lar
Kural Tabanlı Chatbot’lar
Kural tabanlı chatbot’lar, menü tabanlı olanlara göre daha kompleks bir yapıya sahiptir. “Eğer ve o zaman” kodlamasına bağlı olarak çalışır. Kural tabanlı chatbot’lar ile etkileşime giren kullanıcılar, daha karmaşık sorularına yanıt bulabilir. Bu chatbot türleri, daha karmaşık süreçlerde işlevsel hale gelebilir. İşletmenize daha fazla esneklik kazandırır ve müşteri hizmetleri için bazı görevleri otomatikleştirebilir. Bununla beraber menü tabanlı olanlarda olduğu gibi doğal dil işleme yetenekleri sınırlıdır. Bu tür sistemler, bazı açık uçlu soruları anlamakta zorlanabilir.
Yapay Zeka (AI) Tabanlı Chatbot’lar
Yapay Zeka (AI) Tabanlı Chatbot’lar
Yapay zeka destekli chatbot’lar, diğerlerine kıyasla daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. İnsanların açık uçlu sorularını anlama ve ona uygun yanıt verme yeteneğine sahiptir. Yapay zeka desteğine sahip olan chatbot’lar, makine öğrenmesi, deep learning (derin öğrenme) ya da doğal dil işleme gibi teknolojilerden yararlanır. Bununla beraber yapay zeka tabanlı chatbot’lar da kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır.
SSS Sohbet Robotları: Bu chatbot’lar, önceden hazırlanan bir bilgi tabanına dayanarak çalışır. Müşteriler sorularını bu bilgi tabanında arar ve yapay zeka desteği sayesinde en uygun yanıt verilir.
Üretken Yapay Zeka Sohbet Botları: Üretken yapay zeka botları, sadece var olan bilgileri tekrar etmekle kalmaz, aynı zamanda doğal dil işleme yetenekleri sayesinde yanıt da verirler. Bu tür robotlar, genellikle müşterilerin konuşma şekillerini anlayarak onlara uygun bir konuşma tarzı benimser. Böylece müşteriler konuşmayı daha insani hisseder. Bununla beraber bütün yapay zeka desteğine sahip olan chatbot’lar konuşmayı daha insani hissettirir. Üretken yapay zekanın ayrıldığı nokta, yeni bilgi ve içerik üretebilme yetenekleridir. Bu chatbot’lar sadece var olan bilgiyi kullanmaz, ayrıca bilgileri bir araya getirerek, dönüştürerek ve genişleterek tamamen özgün cevaplar verebilir.
Hibrit Chatbot’lar
Hibrit Chatbot’lar
İsminden de anlaşılabileceği gibi hibrit chatbot’lar, kural tabanlı ve yapay zeka tabanlı olanların bir birleşimidir. Böylece her iki yöntemin en güçlü yönlerini bir araya getirerek ortaya çıkma potansiyeli olan problemleri minimuma indirir. Bu tür chatbot’lar, önceden tanımlanmış bir karar ağacını takip eder. Bununla beraber karmaşık ya da belirsizlik içeren sorgularla karşılaştığında yapay zekanın esnek yapısından yararlanabilir. Bu sayede hibrit chatbot’lar, farklı ihtiyaçlara sahip olan müşterilerin sorularına yanıt verebilir.
Sesli Chatbot’lar
Sesli Chatbot’lar
Sesli chatbot’lar hem ses tanıma teknolojisini hem de doğal dil işleme teknolojisinden yararlanır. Böylece kullanıcılar ekrana dokunmadan elleri serbest bir şekilde istedikleri işlemi gerçekleştirebilir. Özellikle ellerin meşgul olduğu ya da ekran kullanımının zor olduğu durumlarda sesli chatbot’lar büyük bir kolaylık sağlar.

Chatbot Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Chatbot Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Chatbot, günümüzde müşteri hizmetleri ve iletişimini dönüştürmesiyle öne çıkar. Hem işletmelere hem de müşterilere pek çok avantaj sunar. Modern işletmelerde müşteri deneyimini ve operasyonel verimliliği artıran chatbot’lar, sunduğu avantajlarla dikkatleri üzerinde toplar. Chatbot’ların avantajları genel olarak şu şekildedir:
· 7/24 ulaşılabilir olma: Chatbotlar, işletmelerin günün herhangi bir saatinde ulaşılabilir hale gelmesini sağlar. Özellikle küresel bir pazarda faaliyet gösteren işletmeler için bu konu oldukça önemlidir. Bununla beraber müşteriler, geleneksel çalışma saatlerinin dışında da işletmelerle iletişim kurmak isteyebilir. Chatbot’lar, bu iletişim kanalını oluşturmanıza olanak tanır.
· Maliyet tasarrufu: Chatbot’lar, gerçek insanları kullanmaktan daha az maliyetli olabilir. Özellikle müşteri hizmetleri departmanında rutin ve basit sorularla ilgilenmesi için birine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Böylece çalışanlarınızın daha karmaşık ve katma değeri yüksek olan işlerle ilgilenebilir.
· Hızlı yanıt ve anında destek: Müşteriler, sorularına hızlı bir şekilde yanıt aldıklarında memnuniyet seviyeleri artar. Chatbot’lar, aynı anda birden fazla müşteriyle ilgilenme potansiyeline sahiptir ve böylece uzun bekleme sürelerini ortadan kaldırır. Bekleme sürelerinin kısalması, müşteri deneyimi (CX) açısından oldukça önemlidir.
· Kişiselleştirilmiş deneyim: Yapay zeka desteğine sahip olan chatbot’lar, müşterilerin geçmiş etkileşimlerini dikkate alarak onlara kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilir. Böylece müşteri sadakatini artırabilir, müşterilere bekledikleri deneyimi sunabilirsiniz.
· Veri toplama ve analiz: Chatbot’ların bazıları müşteri etkileşimlerinden elde edilen verileri toplayarak analiz eder. Bu veriler, müşterilerinizin davranışlarını anlamanıza yardımcı olur ve bu bilgileri müşteri deneyimini geliştirmek için değerlendirebilirsiniz.
· Operasyonel verimlilik: Chatbot’lar, tekrar eden görevleri otomatikleştirerek iş yükünü azaltır. Müşteri hizmetlerinden satışa ya da teknik desteğe kadar her alanda işlevsel hale gelir.
· Çoklu dil desteği: Chatbot’lar, farklı dillerde aynı anda hizmet vermenize olanak tanır. Böylece herhangi bir dil engeliyle karşılaşmadan müşterilerinizle etkileşim kurabilir ve problemleri çözebilirsiniz.
· Tutarlılık: Chatbot’lar genellikle her müşteriye aynı tonda ve kalitede hizmet sunar. Bu, markanızın gücünü artırır.
Chatbot’lar, işletmelerin müşterileriyle daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar ve müşteri deneyimini iyileştirir. Teknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlanarak siz de süreçlerinizi iyileştirebilir, chatbot’ların avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Chatbot Kullanım Alanları Nelerdir?
Chatbot Kullanım Alanları Nelerdir?
Chatbot’lar günümüzde hemen hemen her alanda kullanılabilir. Farklı sektörlerin özel ihtiyaçlarına yanıt verebilen araçlar, işletmelerin süreçlerini daha verimli hale getirmesini sağlar. Pazarlama hunisinin farklı aşamalarında chatbot’lardan yararlanabilir, süreçlerinizi işlevsel hale getirebilirsiniz. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek chatbot’ların hangi sektörlerde kullanılabileceğine dair fikir edinebilirsiniz.
1. Pazarlama için Chatbot
1. Pazarlama için Chatbot
Artık chatbot’lar sayesinde müşteriler karmaşık internet sitelerinde gezinmek yerine aradıkları bilgilere kolay bir şekilde ulaşabilir. Her müşteriye özel öneriler ve mesajlar sunan chatbot’lar, işletme ile müşteri arasında güçlü bir bağ kurulmasına da olanak tanır. Geleneksel yöntemlerin aksine kişiselleştirilmiş bir hizmet sunduğu için aynı zamanda müşteri memnuniyetini de artırır. Ek olarak sunduğu ürün önerileri sayesinde satışları artırabilir. Müşteri yolculuğunu kolaylaştıran chatbot’lar ile pazarlama çabalarınızı geliştirebilirsin.
2. Satış için Chatbot
2. Satış için Chatbot
Chatbot’lar, satış süreçlerini iyileştirme konusunda da iyi bir performans ortaya koyar. Satış ekibinin iş yükünü hafifletirken aynı zamanda potansiyel müşteri deneyimini kişiselleştirmesiyle dikkatleri üzerinde toplar. Potansiyel müşterileri anlayarak onların ihtiyaçlarına göre doğru ürünleri onlara gösterir. Bununla beraber satış sürecini hızlandırma konusunda da etkili bir performans ortaya koyar. Örneğin, bir otomotiv satışı yapan işletme chatbot’u kullanarak müşterilere araç özellikleri hakkında bilgi verebilir, test sürüşü randevuları oluşturabilir ve farklı ödeme planları sunabilir.
3. Müşteri Hizmetlerinde Chatbot
3. Müşteri Hizmetlerinde Chatbot
Chatbot’lar, müşteri yolculuğunun her aşamasında rahat bir şekilde kullanılabilir. Satış sonrası destek söz konusu olduğunda özellikle işlevsel hale gelir. Müşteri memnuniyetini sağlamak için satış sonrası desteği iyileştirmek oldukça önemlidir ve chatbot’lar bu konuda yardımcı olur. Özellikle kesintisiz destek sunma noktasında chatbot’lar oldukça işlevsel hale gelir. Bazı durumlarda chatbot’lar müşterilere proaktif destek sunarak onların problemlerini hızlı bir şekilde çözer. Böylece müşteri hizmetlerinde istediğiniz kaliteyi elde etmenize olanak tanır. E-ticaretten bankacılığa sağlıktan uçuş bilgilerine kadar chatbot’lar birçok farklı noktada size yardımcı olabilir. Ayrıca destek sorularını yanıtlamanızı kolaylaştırır ve böylece müşteri kaybını azaltmanız noktasında size yardımcı olur.
4. Sosyal Medyada Chatbot Kullanımı
4. Sosyal Medyada Chatbot Kullanımı
Sosyal medya, işletmelerin müşterileriyle etkileşim kurduğu en önemli kanallardan biridir. Bu alanda iyileştirmeler yaparak süreçleri daha iyi bir şekilde yönetebilir, müşterilerinizin sorunlarını kısa süre içinde çözerek onların problemlerini çözebilirsiniz. Sosyal medyada chatbot kullanımı müşteri memnuniyetin artırır, daha erişilebilir hale gelmenizi sağlar, iş yükünüzü azaltır ve satışlarınızı artırabilir. Ayrıca müşteri etkileşimlerinden veri toplayarak pazarlama stratejilerinizi geliştirmenize olanak tanır.
5. Dahili Destek için Chatbot’lar
5. Dahili Destek için Chatbot’lar
Chatbot’lar yalnızca müşterilere yönelik değildir. Aynı zamanda onları çalışanlarınızın performansını iyileştirmek için de değerlendirebilirsiniz. Örneğin, chatbot’ları çalışanlara yönelik şirket içindeki duyuruları paylaşmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca chatbot’ları çalışanlarınızla belge paylaşmak için de değerlendirebilirsiniz. Bununla beraber çalışanlarınızdan geri bildirim toplamak için de onlardan yararlanabilirsiniz. Çalışanlarınızın görüş ve önerilerini paylaşmaları için chatbot’ları değerlendirebilirsiniz.
6. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Chatbot’lar
6. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Chatbot’lar
Start-up şirketlerin ve KOBİ’lerin genellikle sınırlı bütçeleriyle büyük hedeflere ulaşmaya çalışır. Bu tür işletmelerde her müşteri oldukça önemlidir. Bu noktada chatbot’lar işletmelerin müşteri deneyimlerini optimize etmelerine ve büyümelerini hızlandırmalarına yardımcı olur. Girişimciler ve KOBİ’ler söz konusu olduğunda chatbot’lar müşteri desteği sağlar, maliyetten tasarruf edilmesine olanak tanır ve daha erişilebilir hale gelmenizi sağlar. Ayrıca marka bilinirliğini artırma noktasında da size yardımcı olur. Satıştan pazarlamaya ve müşteri desteğine kadar chatbot’lardan faydalanabilirsiniz.
7. Büyük Organizasyonlar için Chatbot Kullanımı
7. Büyük Organizasyonlar için Chatbot Kullanımı
KOBİ’ler kadar büyük şirketler için de chatbot kullanımı da oldukça önemlidir. Büyük işletmeler büyüdükçe genellikle birden fazla departman arasında hiyerarşik bir bağ oluşur ve bu iletişimin akıcılığını zorlaştırabilir. Bu noktada chatbot’lar devreye girerek sürecin daha hızlı bir şekilde yürütülmesine olanak tanır. Böylece müşteriler aynı sorunu farklı kişilere tekrardan anlatmadan doğrudan ilgili departmandan yanıt alabilir.
8. Destek Biletleri için Chatbot Kullanımı
8. Destek Biletleri için Chatbot Kullanımı
Büyük şirketler her zaman yeterli mali ve insan kaynaklarına sahip olsa da bu durum her zaman sorunsuz bir insan kaynaklarına sahip oldukları anlamına gelmez. Özellikle büyük şirketlerde daha fazla destek bileti birikir ve işletmelerin bunlarla ilgilenmeleri gerekir. Her ne kadar büyük şirketlerde yeterli çalışan sayısı olsa da chatbot’lar bu süreçte oldukça işlevsel hale gelir. Chatbot’lar destek ekibinin iş yükünü hafifletir, süreçleri otomatize eder ve müşteri sorunlarının daha hızlı bir şekilde çözülmesine olanak tanır. Özellikle farklı sektörlerde süreçlerin daha etkili bir şekilde yönetilmesine olanak tanır. Chatbot’lar sektör fark etmeksizin müşteri deneyimini iyileştirmek için kullanılabilecek ideal çözümler arasında yer alır.
9. E-Ticarette Chatbot Kullanımı
9. E-Ticarette Chatbot Kullanımı
E-ticaret, rekabetin yoğun olduğu bir piyasadır. Chatbot’lar bu noktada işletmelere birçok avantaj sunar. Kişiselleştirilmiş ürün deneyimi sunarken aynı zamanda canlı destek konusunda da işlevsel hale gelir. Ayrıca satış sürecini hızlandırma ve satış süreçlerini hızlandırma konusunda da birçok avantaj sunar. Ek olarak marka sadakati oluşturma noktasında da chatbot’lar işletmelere pek çok fırsat sağlar. Müşteri memnuniyetini artırma ve veri toplama noktasında chatbot’lar pek çok avantaj sunar. Ayrıca terk edilen sepetleri kurtarma noktasında da işletmelere birçok olanak sağlayabilir.
10. Eğitim Sektöründe Chatbot Kullanımı
10. Eğitim Sektöründe Chatbot Kullanımı
Eğitim sektöründe yeni teknolojiyi kullanmak daha çok önem kazanmıştır. Chatbot’lar öğrenciye yeterli derecede destek sağlamaya bilgi sağlayabilir ve onların üzerindeki yükü hafifletebilir. Chatbot’lar işletmelerin eğitim kurumlarının duyuru ve bilgilendirme ihtiyaçlarına çözüm sağlayabilir. Geleneksel e-posta kampanyalarının yerine geçerek onlarına kişiselleştirilmiş hizmet sunmalarına olanak tanır. Ayrıca chatbot’lar öğrenci geri bildirimlerinin toplanması ve katılım takibi noktasında da işletmelere pek çok avantaj sunar.
11. Sağlık Sektöründe Chatbot
11. Sağlık Sektöründe Chatbot
Sağlık sektörü, hızlı teknolojik gelişmelere uyum sağlamak zorunda olan dinamik gelişim alanları arasında yer alır. Sağlık sektöründe chatbot’lar randevu yönetimini kolaylaştırır, sağlık sorulara daha hızlı yanıt verilmesini sağlar ve sağlık bilgilerine erişimi hızlandırır. Örneğin, bir hasta chatbot’a başvurduktan sonra sahip olduğu semptomları girerek inceleme süresinin kısalmasını sağlayabilir. Sağlık sektöründe chatbotlar, genel olarak sağlık sorunlarına hızlı bir şekilde yanıt verilmesini sağlayabilir. Örneğin, bir hasta chatbot’a başvurduğunda süreç daha hızlı bir şekilde işleyebilir.
12. Üretimde Chatbot Kullanımı
12. Üretimde Chatbot Kullanımı
Üretim sektöründe işletmeler, chatbot’lar sayesinde gerçek zamanlı içgörüler elde edebilir. Bu içgörüler sayesinde elde ettiği verileri inceleyebilir, yapay zeka araçları sayesinde süreçleri optimize edebilir ve maliyetten tasarruf edebilir. Potansiyel müşteri oluşturmadan üretim içi chatbot kullanımına kadar birçok avantajdan yararlanabilir. Ayrıca randevu planlama ya da potansiyel müşteri oluşturma gibi işlemlerini chatbot’lar aracılığıyla gerçekleştirebilir.
13. Gayrimenkul Sektöründe Chatbot Kullanımı
13. Gayrimenkul Sektöründe Chatbot Kullanımı
Gayrimenkul sektöründe de chatbot kullanımı oldukça önemlidir. Gayrimenkul alımları genellikle ani kararlarla yapıldığı için talebi ve arız yön etmek zor olabilir. Bundan dolayı chatbot kullanımı gayrimenkul sektöründe oldukça işlevsel hale gelir. Bir sohbet robotu sayesinde istekler daraltılabilir ya da istenilen gayrimenkuller daha rahat bir şekilde bulunabilir. Ayrıca sonrasında sohbet robotları sonrasında mülkleri ziyaret etmek isteyebilir ve süreç farklı bir noktaya ulaşabilir.
14. Seyahat Sektörü için Chatbot
14. Seyahat Sektörü için Chatbot
Seyahat sektörü söz konusu olduğunda da chatbot kullanımı oldukça önemlidir. Rezervasyon, güzergah oluşturma ya da kişiselleştirilmiş öneriler söz konusu olduğunda seyahat sektöründe chatbot kullanımı öne çıkar. Bundan dolayı seyahat sektörü ile ilgilenen kişilerin chatbot’lar ile ilgilenmesi önerilir.

Zoho Sales IQ ile Chatbot Deneyimi
Zoho Sales IQ ile Chatbot Deneyimi
Zoho SalesIQ, web sitenize canlılık katan, webchat ve chatbot teknolojisiyle ziyaretçilerinizle etkileşiminizi artıran ve satışlarınızı artıran güçlü bir araçtır. Bu akıllı sohbet çözümü, internet sitenize entegre edilen canlı sohbet widget’ları, tetikleyiciler ve farklı özellikleriyle ziyaretçilerinizle gerçek zamanlı bir şekilde etkileşim kurmanıza olanak tanır. Böylece müşterilerinizle daha verimli bir biçimde iletişim kurabilir, hizmet kalitesini artırarak müşteri deneyimi (CX) noktasında istediğiniz seviyeye ulaşabilirsiniz. Güçlü araçlarla donatılan Zoho SalesIQ, yapay zeka desteği sayesinde süreçleri daha iyi bir şekilde yönetmenizi mümkün kılar. İşletmenin ölçeği ya da sektörü fark etmeksizin her alanda rahatça kullanılabilir. İşletmenizin ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğiniz SalesIQ, şu özellikleri sunar:
· Basit sürükle-bırak arayüzü sayesinde kendi chatbot’unuzu rahatça oluşturabilirsiniz.
· Eğer daha gelişmiş özellikler istiyorsanız kod tabanlı bot oluşturma seçeneği sayesinde bunu gerçekleştirebilirsiniz.
· Answer Bot, doğal dil işleme desteğine sahiptir ve sık tekrarlanan sorulara otomatik yanıtlar almanıza olanak tanır.
· Autopilot özelliği, yapay zeka ve kodsuz botları bir araya getirerek iş akışlarınızı optimize etmenize yardımcı olur. Otomasyon özelliği sayesinde süreçlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.
İnternet sitenizin daha kullanıcı dostu hale gelmesini istiyor ve chatbot’lar ile müşterilerinizle daha iyi etkileşim kurabileceğiniz bir sistem kurmak istiyorsanız Zoho SalesIQ ile bunu başarabilirsiniz. SalesIQ ile müşteri deneyimini bir üst seviyeye taşıyabilir, zaman ve maliyet tasarrufu yaparak müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.