Günümüzde yazılıma yatırım yapmak söz konusu olduğunda işletmelerin önünde uzun bir yol beliriyor. Kuşkusuz bu yolun ilk durağı, işletmeleri için en doğru, iş süreçlerine en uyumlu yazılımı seçmek oluyor. Bugünün yazılım pazarındaki alternatifler göz önünde bulundurulduğunda, oldukça zor olan bu ilk adımın doğru atılması oldukça kritik bir önem taşıyor. Geçmişte Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılımları, adres defteri ya da elektronik tabloları içerse de bugünün dünyasında işler oldukça değişti diyebiliriz. Son yıllarda, bulut teknolojisinin popülerliğinin artmasıyla birlikte CRM, pazarlama, satış, destek ve muhasebe gibi alanlarda ekipler arasında kritik bir görev üstlendi. Yakın tarihli bir rapora göre 11 veya daha fazla çalışanı olan işletmelerin %91’i CRM kullanıyor. Dolayısıyla CRM pazarı için dünyanın en hızlı büyüyen pazarı diyebiliriz. CRM’in özellikle son iki yılda bir lüksten çok zorunlu bir ihtiyaca dönüşmesi nedeniyle birçok işletme en doğru CRM yazılımı arayışına girdi. En doğru aracı seçerken dağıtım kolaylığından tutun da entegrasyonlara ve kullanıcı deneyimine dek birçok faktörü göz önünde bulundurmak gerekiyor. CRM pazarında bir arayış içerisinde olan birçok firmanın karşısına iki isim çıkıyor. Endüstri lideri Zoho CRM ve Salesforce arasında seçim yapmakta zorlanıyor ve hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız, bu yazımız tam size göre! İşte iki yazılım arasındaki farklar:

· Yapay Zeka
Yapay zeka son yıllarda, işletmeler açısından oldukça büyük bir potansiyel taşıyor. Özellikle iş süreçlerinin hızlanmasını ve daha verimli hale gelmesini talep eden işletmeler CRM seçimi söz konusu olduğunda yerleşik bir yapay zeka arayışına da giriyorlar. Zoho CRM, yerleşik yapay zeka asistanı Zia ile endüstride fark yaratırken, Salesforce da böyle bir seçenek bulunmuyor.
· Satış Etkinliği Oyunlaştırma
Satış ekipleri için iş süreçlerinize biraz heyecan katmak istiyorsanız, Zoho CRM tam size göre! Rutin görevleri yarışmalara dönüştürerek, satış temsilcileriniz rekabetine biraz eğlence katabilirsiniz. Zoho CRM’in Gamesscope özelliğini kullanarak, satış ekibinizin çalışma şeklini değiştirebilirsiniz. Zoho CRM bu özelliği profesyonel sürümde sunarken, Salesforce’ a bakıldığında, ek bir ücret ödemeniz gerekecektir.
· Pazarlama Otomasyonu
Zoho CRM’in Salesforce’a nazaran fark yarattığı bir diğer özelliği de Pazarlama Otomasyonudur. Zoho CRM’in pazarlama otomasyonu ile ziyaretçilerinizi web sitenize çekebilir, anonim ziyaretçileri, potansiyel müşterilere dönüştürerek, potansiyel müşterilerinizi de sadık birer müşteriye dönüştürebilirsiniz. Zoho CRM’in pazarlama otomasyonu özelliğine kurumsal sürümde ulaşabilirken, Salesforce için yine ek bir ücret ödemeniz gerekecektir.
· Yerleşik Telefon Hizmeti
Müşterilerinizin sizinle iletişim kurmasının en kolay yollarından biri kuşkusuz ki telefon hizmetidir. Bu hizmete sahip olmak için harcadığınız çaba ve zamana her zaman değse de artık bu kadar efor sarf etmenize gerek yok. Zoho CRM’in yerleşik telefon hizmeti ile satış temsilcilerinizin yeni bir döneme geçmesini sağlayabilir, müşterileriniz için her daim ulaşılabilir olabilirsiniz. Salesforce’a bakıldığında ise bu özelliğin olmadığını görebilirsiniz.
· G Suite ve Office 365 Entegrasyonu
Zoho CRM ile Google Drive’dan belgeler ekleyebilir, etkinliklerinizi Google takviminize ekleyebilir, Google Kişiler’den eklemeler yapabilir ve Gmail’inizi doğrudan Zoho CRM içerisinde yapılandırabilirsiniz. Ayrıca, Microsoft Office 365’ten veri geçişini sorunsuz hale getirebilirsiniz. İki uygulama arasında sorunsuz veri senkronizasyonuna başlamak için sadece Zoho CRM uygulamasını yüklemeniz yeterlidir. Tüm ücretli versiyonlar için geçerli olan bu entegrasyon, Salesforce söz konusu olduğunda isteğe bağlı bir ödeme ile gerçekleştirilebilirken aynı zamanda 3. Parti bağlayıcılara da ihtiyaç duyar.
· Sosyal medya sekmesi (Facebook, Twitter, Google+)
Sosyal medya platformları bugün işletmeler açısından oldukça büyük bir potansiyel barındırıyor. Sosyal medya platformları size bağlantı kurma fırsatı sunarken, kiminle bağlantı kurmanız gerektiğini söyleyebilecek bir CRM’e de ihtiyacınız vardır. Facebook, Google+ ve twitter gibi sosyal medya hesaplarınızı Zoho CRM’e entegre edebilirsiniz. Bu entegrasyon sayesinde, sosyal medya etkinliklerinizi tek bir yerden izleyebilir ve müşterileriniz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Zoho CRM’in bu özelliğine profesyonel sürümle ulaşabilirken, Salesforce’da bu özellik için ek ücret ödemeniz gerekir. Ayrıca, Salesforce’da bu özelliği kullanmak için Marketing Cloud üzerinden de ayrıca bir entegrasyona ihtiyaç duyarsınız.
· Stok Yönetimi
Stok yönetimi birçok işletme için en fazla zaman harcanan alanların başında gelmesiyle birlikte aynı zamanda hataya en meyilli alanlardan biridir. Güçlü bir yazılımla hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmek istiyorsanız, Zoho CRM’in stok yönetimi ile sipariş karşılamadan envanter kontrole dek her sürecinizi yönetebilir, satışlarınızı artırabilir ve her birimi kolaylıkla takip edebilirsiniz. Zoho CRM’in profesyonel versiyonu ile bu özelliğe sahip olabilirsiniz. Fakat, Salesforce’a bakıldığında bu özelliği kullanmak için ek bir ödeme yapmanız gerekecektir. Ayrıca Salesforce’da bu özelliği kullanmak için Salesforce CPQ ile de entegrasyon yapmanız gerekir.
Zoho CRM ve Salesforce CRM’ yatırım yapmak isteyen işletmelerin karşısına çıkan ilk iki yazılım olarak, pek çok özellik sunuyor. Bu özelliklerden en önemlisi kuşkusuz ki Zoho CRM’in yerleşik bir yapay zeka ile birlikte geliyor olması. Zoho CRM’i Salesforce’dan bir adım öne çıkaran yapay zekası Zia ile yapabileceklerinizi kısaca özetleyecek olursak:
Müşteri Adayı Tahmini- Salesforce’da ek bir ücret ödemeniz gerekirken Zoho CRM’de ek ücret ödemezsiniz.
Anlaşma Tahmini -Salesforce’da ek bir ücret ödemeniz gerekirken Zoho CRM’de ek ücret ödemezsiniz.
E-posta Duyarlılığı -Salesforce’da ek bir ücret ödemeniz gerekirken Zoho CRM’de ek ücret ödemezsiniz.
Analitik- Salesforce’da ek bir ücret ödemeniz gerekirken Zoho CRM’de ek ücret ödemezsiniz.
Uyarılar/Tavsiyeler/Öneriler- Salesforce’da ek bir ücret ödemeniz gerekirken Zoho CRM’de ek ücret ödemezsiniz.
İletişim için en iyi zaman- Salesforce’da bu özellik yoktur.
Akıllı Otomasyon- Salesforce’da bu özellik yoktur.
Günümüzün dünyasında CRM yazılımı söz konusu olduğunda seçim yapmak oldukça zor olsa da Zoho CRM, sağladığı avantajlar ve uygun fiyatlarıyla rakiplerinden bir adım öne geçmeyi başarıyor. Zoho CRM ve diğer Zoho ürünleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Zoho ürünlerinin Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşabilirsiniz.