zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Zoho’nun Avrupa’da Dijital Sağlık Çalışması 

12.03.25 12:41 PM By Kardelen

Zoho’nun yaptığı dijital sağlık çalışması, şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerindeki mevcut durumlarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koyuyor. Zoho’nun yaptığı çalışmaya göre özellikle büyük ölçekli işletmeler, dijital sağlık açısından daha güçlü bir konumda yer alıyor. Araştırma, yapay zeka (AI) teknolojilerini benimseyen işletmelerin dijital sağlık seviyelerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa’da dijital sağlık üzerine yapılan özel çalışmada aynı zamanda bulut tabanlı platformların kullanımında da artış olduğu gözlemleniyor. Rapora göre Avrupa’daki işletmelerin yalnızca %25’i iyi bir dijital sağlığa sahipken 1.000’in üzerinde çalışanı olan büyük ölçekli işletmelerde bu oran %33’e yükseliyor.


Rapor, dijital çözüm süreçlerinde işletmelerin büyük çoğunluğunun çeşitli zorluklarla karşılaştığından bahsediyor. Bu zorluklar arasında dijital araçları başarılı bir şekilde entegre etmek için beklenenden daha fazla zaman harcamak bulunuyor. Ayrıca karmaşık altyapı yönetimi de süreci zorlaştırıyor. Zoho’nun Avrupa’da gerçekleştirdiği bu çalışma, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olmayı hedefliyor. Dijital sağlık seviyesi yüksek işletmeler, müşteri deneyimini iyileştirir, operasyonel verimliliği artırır ve çalışan deneyimini geliştirme gibi avantajlar sunar. İçeriği inceleyerek dijital dönüşüm hakkında daha fazla bilgi alabilir, siz de kendi işletmenizin dönüşümünde bu rapordaki içgörülerden faydalanabilirsiniz.

Avrupa’da Dijital Sağlığın Güncel Durumu 

2025 yılına girerken Avrupa’daki şirketlerin %25’i iyi, %35’i orta ve %40’ı zayıf dijital sağlığa sahip durumda. Geçen yıla göre dijital sağlıkta genel iyileşme oranı artarken (%21’den %25’e), orta seviyedeki işletmelerin oranı düştü (%45’ten %35’e).


Avrupa’daki ülkeler arasında Almanya, %33 oranıyla en yüksek dijital sağlığa sahip olan ülke konumunda yer alıyor. Almanya’yı %28 oranıyla Birleşik Krallık, %27 ile İspanya, %20 ile Fransa ve %19 ile Hollanda takip ediyor. Büyük şirketler, yüksek bütçelerinin de desteğiyle dijital sağlık konusunda daha iyi bir konumda.

Bulut ve Dijital Platformlarda Karşılaşılan Zorluklar 

Rapora göre dijital sağlığı iyi olan şirketler, bulut tabanlı uygulamaları benimserken durumu orta ve zayıf olan işletmelere göre neredeyse dört kat kadar şanslı. 2024 yılında teknolojiyi sistemlere entegre etme problemleri azalmış olsa da (%37’den %26’ya) uzun vadede yüksek maliyetler ve farklı uygulamalar arasındaki tutarsız kullanıcı deneyimi gibi yeni problemler ön plana çıktı.


Başarılı bir dijital dönüşüm için şirketlerin yeni araçları devreye almadan önce kapsamlı bir hazırlık yapması ve çalışanlarını bu değişime uyum sağlamaları için eğitmesi oldukça kritiktir. Zoho CRM gibi kullanıcı dostu arayüze sahip olan ve sezgisel yapısıyla adapte olunması kolay yazılımlar ile dijital dönüşüm sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıdaki grafiği inceleyerek bulut tabanlı/dijital uygulamaları tam olarak hazır olmadan benimseyen işletmelerin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Dijital Tedarik Kararlarını Etkileyen Faktörler 

İşletmeler yeni bir dijital araç alırken en çok fiyatına (%34), müşteri hizmetlerine katkısına (%33) ve mevcut uygulamalarla entegrasyonuna (%33) dikkat ediyor. Bununla beraber dijital sağlığı iyi olan işletmeler tercihte bulunurken aynı zamanda kullanıcı deneyimi, genel dijital stratejiye uygunluk, maliyet tasarrufu ve çalışan deneyimine katkı gibi faktörlere de dikkat ediyor.


Dijital araçları satın alma kararlarını etkileyen faktörler, ülke bazında da farklılık gösteriyor. Fransa ve Hollanda’da fiyat daha önemli bir kriterken İngiltere’de aracın müşteri hizmetlerine katkısı daha önemli. Almanya’da kullanım kolaylığı daha önemli bir kriterken İspanya’da mevcut uygulamalarla entegrasyon kolaylığı en önemli kriter olarak öne çıkıyor.


Genel olarak 2023 yılına kıyasla şirketler artık entegrasyon ve dijital strateji uyumuna daha az, kullanıcı deneyimi ve maliyet tasarrufu gibi kriterlere daha fazla önem vermeye başladı. Bu değişim, bulut yazılım uygulamalarının benimsenmesinde önceliklerin de nasıl değiştiğini gösteriyor.

Dijital Dönüşümün Zorlukları ve Faydaları 

Avrupa’da işletmelerin dijital dönüşüm yolculukları birçok farklı zorlukla dolu. Avrupa’daki işletmelerin yalnızca %12’si dijital dönüşüm sürecinde herhangi bir zorluk yaşamadan ilerleyebildi. En yaygın sorun ise dijital araçların birlikte çalışmasını sağlamak için dış kaynak kullanma ihtiyacı (%32), beklenenden daha fazla çaba gerektiren uygulama süreçleri (%31) ve çalışanların yeni sistemleri benimsemekte zorlanması (%26) yer alıyor. Ayrıca teknik bilgi eksikliği, altyapının karmaşık gelmesi ve beklenen maliyet tasarruflarının sağlanamaması da önemli diğer sorunlar arasında.


Dijital dönüşümün işletmelere sağladığı faydalar ise önceki yıla göre değişmiş durumda. 2023’te müşteri deneyimini iyileştirmek en büyük kazanım olarak görülürken 2024 yılında şirketler otomasyon ve verimlilik avantajlarını daha fazla öne çıkardı. Teknoloji adaptasyonu açısından en hızlı ilerleyen departmanlar ise pazarlama (%40), müşteri hizmetleri (%39), iş yönetimi (%38) ve satış (%37) oldu. Düşük dijital sağlığa sahip olan işletmeler ise dönüşüm süreçlerinde daha fazla problemle karşılaşıyor. Çünkü işletmeler, sağlam bir temele sahip olmadan yeni araçlarla sistemlerini düzenlemeye çalışıyor.


Aşağıdaki grafik üzerinden dijital dönüşümün işletmeler için en önemli faydalarını, iyi, orta ve düşük dijital sağlığa sahip olan işletmeler arasındaki farklılıklarla beraber inceleyebilirsiniz.

Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm 

Dijital dönüşüm konusunda lider konumunda olanların çoğu yapay zekanın işlerinde önemli bir rol oynayacağını ve bu alanda önemli yatırımlar yapmayı planladıklarını belirtiyor. %20’lik bir kesim yapay zekayı kritik bir teknoloji olarak görüyor ve şu anda başarı üzerinde etkisini gözlemliyor. %21’lik bir grup ise yapay zekanın işlerinde ne gibi bir rol oynayacağını bilmediklerini; fakat önemli olabileceğini düşünüyor. Yapılan araştırmada sadece %7’lik bir kesim yapay zekanın iş süreçlerinde büyük bir rol oynamadığını söylüyor; ama onlara göre de yapay zeka gelecekte daha önemli hale gelecek.


İyi dijital sağlığa sahip olan işletmelerin %44’ü yapay zekayı kritik bir teknoloji olarak görüyor ve iş süreçlerinde başarılı bir şekilde kullanıyor. Orta düzey dijital sağlığa sahip olanlarda ise bu oran %19, zayıf dijital sağlığa sahip olan işletmelerde ise %6’dır. Yapay zeka otomasyon, verimlilik ve tahmin gibi alanlarda fayda sağlamak için şirketler tarafından daha fazla kullanılıyor. Büyük veri setlerini insan gücüyle analiz etmenin imkansız olduğu noktada veriye dayalı kararlar alınmasını mümkün kılan yapay zeka, iş süreçlerinin yönetilmesini pratik hale getiriyor.

Makroekonomik Etkilerin Çalışanlar ve İşletmeler Üzerindeki Yansımaları 

Ekonomik zorluklar yaşandığında dijital dönüşüm liderleri çalışanlarını motive etmek için genellikle aşağıdaki yöntemlere başvuruyor:

·Çalışma modellerinde esneklik (%39)

·İş hedefleri ve beklentiler hakkında net iletişim (%39)

·Hedeflerine ulaşmalarına ve çalışan deneyimini iyileştirmelerine yardımcı olacak doğru teknoloji araçları sağlama (%39)


Almanya, çalışanları motive etmek için doğru teknoloji araçları sağlama noktasında en yüksek orana sahip ülke (%44), Hollanda ise en düşük (%33). İyi bir dijital sağlığa sahip olan işletmeler, düşük ya da orta dijital sağlığa sahip olan işletmelerle kıyaslandığında bu yöntemi daha sık kullanıyor. (Yüksek: %57, orta: %41, düşük: %27)


2024 yılında 2023 yılıyla kıyaslandığında bazı değişiklikler yaşanmış. Önceki yıl çalışanları motive etmek için teknoloji araçlarının sağlanması %52 gibi bir oranken 2024 yılında bu oran %39’a düşmüş. Ancak, bunun yerini 2024 yılında çalışma modellerinde esneklik sağlama almış. 2023 yılında %16 olan bu oran, 2024 yılında %39’a çıkmış.


Dijital dönüşümün lideri konumunda olanlar gelecek yıllar hakkında iyimser beklentilere sahip. %80’i önümüzdeki yıl, %83’ü önümüzdeki iki yıl ve %85’i önümüzdeki beş yıl için iş koşullarının iyiye gideceğini düşünüyor. İngiltere’deki liderler bu konuda en iyimser noktadayken Fransa’dakiler biraz daha az iyimser. Düşük dijital sağlığa sahip olan işletmeler ise geleceğin daha iyi olacağı konusunda daha az iyimser kalıyor.

Veri Gizliliği 

Dijital sağlığı iyi olan şirketler, dijital sağlığı orta/düşük olanlara göre veri gizliliğini iş başarısının kritik bir parçası olarak görüyor (%57, %44, %30). Yapılan anket, aynı zamanda veri gizliliğinin işletmelerde nasıl bir rol oynadığına dair aşağıdaki bulguları ortaya koyuyor:


·Dijital dönüşümün liderlerinin +43’ü, veri gizliliğini ön planda tutmak için düzenli eğitimler gerçekleştiriyor.

·%42, hem müşteriler hem de çalışanlar için açık, basit ve şeffaf veri gizliliği politikaları uyguluyor.

·%41 tüm düzenlemelere ve sektör yönergelerine uyuyor.

2024’te İşletmelerin Dijital Dönüşüm Yolculuğu 

Yayınlanan rapora göre işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarında katettikleri mesafe oldukça farklı. Avrupa’daki dijital dönüşümde işletmelerin durumunu aşağıdaki grafik üzerinden inceleyebilirsiniz:

Bu veriler, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarında farklı aşamalarda olduğunu gösteriyor. İşletmelerin küçük bir kısmı hala başlangıç aşamasındayken büyük bir çoğunluğu önemli ilerlemeler kaydetmiş. Dijitalleşme, birçok işletme için öncelikli hale gelse de tam olarak dijitalleşen işletmeler yine de azınlıkta kalmış. Bu durum, dijital dönüşümün uzun bir süreç olduğunu ve her aşamada iyileştirme potansiyelinin olduğunu ortaya koyuyor.

İşletmelerde Dijital Sağlığın Önemi 

Dijital sağlık, günümüzde her işletmenin en önemli önceliklerinden biri olmalıdır. Teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde dijitalleşmenin sunduğu fırsatlar, işletmelerin hızlı ve önemli kazançlar elde etmelerini sağlar. Ancak, bu potansiyeli gerçekleştirmek için doğru dijital altyapıya ve stratejiye sahip olmak gerekir. Dijital sağlığınızı iyileştirerek aşağıdaki avantajları elde edebilirsiniz:


·Müşteri memnuniyetini artırarak müşteri elde tutma oranlarını yükseltebilir, müşteri kaybını azaltabilir ve sadakati pekiştirebilirsiniz.

·Dijital sağlığın iyi olması çalışan memnuniyetini artırır, çalışan tutma oranlarını yükseltir ve işten ayrılmaları azaltır.

·İşletmenizin performansını gerçek zamanlı bir şekilde izlemek istiyorsanız dijital sağlığınızı iyileştirerek bunu gerçekleştirebilirsiniz.

·Dijital araçlar doğru bir şekilde kullanıldığında gelecekteki fırsatları yakalamanızı ve potansiyel problemleri önceden fark etmenizi sağlar.


Dijital sağlığınızı iyileştirerek rakiplerinizi arkanızda bırakabilir, süreçlerinizi geliştirebilir ve daha modern bir işletme haline gelebilirsiniz. Doğru bir dijital stratejisi, işletmenizi hem bugün hem de gelecekte başarılı hale getirir. İyi bir dijital sağlık, işletmelerin zorlu ekonomik koşullarda bile esnek, çevik ve uyumlu kalmalarını sağlar. Bu durum, işletmelerin stratejik açıdan gelişmelerini mümkün hale getirir. Zoho’nun Avrupa’daki dijital sağlığı anlattığı rapora bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. İngilizce olan rapordaki önemli bilgileri inceleyerek küresel durum hakkında fikir edinebilirsiniz.

Zoho’nun İşletmelerin Dijital Sağlık Yolculuğuna Etkisi 

Zoho, sunduğu araçlarla işletmelerin dijital dönüşümlerini gerçekleştirmelerini sağlamayı amaçlıyor. İşletmelerin ihtiyaçlarına göre küçük adımlarla ya da büyük sıçramalarla dijitalleşmelerini mümkün hale getiriyor. Her ölçekteki işletmenin ihtiyaçlarına uygun araçlara sahip olan Zoho, bu yönüyle işletmelerin her açıdan gelişmelerini destekliyor.


Bir grup mühendis tarafından kurulduğu günden beri iş dünyasının yüzünü değiştirmeyi amaçlayan Zoho, uçtan uca kapsamlı bulut tabanlı iş uygulaması setiyle işletmelerin ihtiyaçlarına kolayca yanıt veriyor. İnsan kaynakları, finans, satış, pazarlama ya da müşteri desteği fark etmeksizin her alanda Zoho’nun sunduğu yazılımlardan yararlanabilirsiniz. Zoho’nun size katacağı değerlerden bazıları şu şekildedir:


·Esneklik ve Entegrasyon: Zoho, esnek yapısıyla dikkatleri üzerinde toplar. Mevcut sistemlerinizle uyumlu bir şekilde çalışabilen yazılımları sayesinde dijital altyapınızı geliştirmenizi destekler.

·Özelleştirilebilir Kapsamlı Çözümler: Zoho, her ölçekteki işletmeye hitap eden geniş bir uygulama yelpazesi sunar. Low-code ve no-code geliştirme araçları sayesinde Zoho, uygulamaları ağır teknik bilgilere ihtiyaç duymadan kişiselleştirmenize imkân tanır.

·AR-GE Yatırımı: Zoho, kârını pazarlama harcamalarına değil araştırma ve geliştirmeye yatırım yapan bir şirkettir. Para kazanma ve kârlılık üzerine farklı bir bakış açısına sahip oaln Zoho, yatırımlarıyla yazılım kalitesini sürekli olarak geliştirmeyi amaçlar.

·Bütünleşik Çözümler: Zoho’nun yazılımları, tüm iş süreçlerinizi tek bir platform üzerinden yönetmenize olanak tanır. Pazarlama ya da satış gibi birçok alanı birbirine entegre ederek iş akışınızı daha verimli hale getirir.

·Özelleştirilebilir Analitik ve Raporlama Araçları: Zoho, iş verilerinizi analiz etmenizi ve anlamlı raporlar oluşturmanızı sağlayacak güçlü araçlar sunar. Böylece veri odaklı kararlar alarak işletmenizi daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Müşteri analitiği ya da satış performansı gibi farklı alanlarda raporlar oluşturarak işletmenizin güçlü/zayıf yönlerini belirleyebilir, stratejik kararlar alabilirsiniz.

·Mobil Uyumluluk: Zoho’nun mobil uygulamaları sayesinde istediğiniz zaman istediğiniz yerden işinize erişebilirsiniz. Mobil uyumluluk, çalışanlarınızın daha esnek ve verimli hale gelmesine yardımcı olur.


700.000’den fazla müşterisi ve 100.000.000’dan fazla kullanıcısı ile Zoho, Avrupa ve dünyadaki pek çok işletmeye dijital sağlıklarını iyileştirme noktasında yardımcı olur. Dijitalleşme sürecinizin her aşamasında Zoho’dan yardım alabilir, gereksinimlerinize uygun çözümlerle işletmenizi geliştirebilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek dijital dönüşüm yolculuğunuza nasıl başlayabileceğinizi öğrenebilir, iş süreçlerinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Kardelen