zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Open Source (Açık Kaynak Kodlu) CRM Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

17.01.24 11:02 AM By Kardelen

Günümüz iş dünyasında müşteri ilişkilerini doğru bir şekilde yönetmek başarılı bir işletmenin temel yapı taşları arasında bulunduğu için CRM sistemleri oldukça önemlidir. CRM yazılımları hangi sektörde olursanız olun süreçlerinizi otomatikleştirmenizi ve verilerinizi daha iyi bir biçimde yönetmenizi mümkün hale getirir. Müşteri verilerini düzenlemekten satış ve pazarlama faaliyetlerini yönetmeye kadar CRM yazılımları birçok farklı işlemi rahatlıkla gerçekleştirmenize olanak tanır. CRM yazılımlarını incelediğinizde ise open source (açık kaynak kodlu) ve closed source (kapalı kaynak kodlu) olmak üzere sistemlerin genel olarak iki farklı kategoriye ayrıldığını görebilirsiniz. Her iki sistem de kendi içinde bazı avantajlar sunar ve yenilikçi çözümleriyle işletmelerin süreçlerini iyileştirir.


Open source CRM uygulamaları ücretsiz ya da uygun maliyetli olan alternatif çözümler sunar. Bu uygulamalar kaynak kodunu herkesle paylaşır ve kullanıcıların kodu dilediği gibi özelleştirmesini ve istediği yere entegre etmesini destekler. Kaynak kodu, programın çalışmasını sağlayan temel kod olarak özetlenebilir. Bu kod kullanan kişilerin ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir. Closed source CRM yazılımları ise kaynak kodunu herkese sunmaz. Kaynak kodu bu tür CRM sistemlerinde güvenli bir şekilde tutulur ve şifrelenerek korunur.


Genel olarak open source sistemlerde hataları ve sorunları düzeltmek, yeni özellikler eklemek ya da uzantılar oluşturmak için beraber çalışan deneyimli geliştiriciler bir araya gelir. Bununla beraber yazılım bilgisine sahip olan kişiler de sistemi çoğunlukla diledikleri gibi yapılandırabilir. Open source CRM sistemlerinin altında yatan fikir, herhangi bir geliştiricinin yapabileceği düzeltmelerin kolektif bir şekilde sistemi daha kullanışlı hale getirebileceğidir. Örneğin, geliştiriciler bu türdeki CRM sistemlerinde olan hataları düzeltebilir ya da şirketler bu kodları istediği gibi yapılandırabilir.

Open Source CRM Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları

Open source CRM sistemleri müşteri ilişkileri yönetiminde özgürlük ve esneklik sunar. Bu tür yazılımlar işletmelerin kendi ihtiyaçlarına göre yapılandırabileceği uygun çözümler sağlar. Sistemler, sahip olduğu özellikler sayesinde kullanan kişilere birçok fonksiyon sunar. Open source CRM’lerin sundukları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki başlıkları inceleyebilir, yazılımlara dair genel olarak bir fikir edinebilirsiniz.

Open Source CRM’lerin Avantajları

·  Özelleştirme Seçenekleri: Open source CRM sistemlerinin en önemli avantajları arasında açık kaynak kodlu olduğu için kullanıcılarına özelleştirme seçenekleri sunması gelir. Uygulamalar genel olarak şirketlerin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde kolay bir biçimde özelleştirilebilir ve bu durum, şirketlerin kendilerine uygun olan sistemi oluşturmalarına olanak tanır. Tam olarak ne aradığınızı/istediğinizi biliyorsanız open source CRM yazılımları bu özellikleri hayata geçirmenizi mümkün kılar.


·  Ücretsiz/Düşük Maliyetli: Çoğu open source CRM yazılımı ücretsiz olarak sunulur. Bununla beraber bazı geliştiriciler düşük bir ücretle daha yüksek düzeyde destek sunabilir. Kaynak kodunu ihtiyaçlarınıza göre değiştirecek zamanınız ve yeteneğiniz varsa open source CRM’ler sayesinde lisans ücretlerinden büyük ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz.


·  Taahhüt Yok: Open source CRM sistemleri taahhüt ihtiyacını ortadan kaldırmasıyla da birçok şirketin ilgisini çeker. Diğer CRM yazılımları genellikle en az birkaç aylık bir lisanslama taahhüdü gerektirir. Bu durum, sevmediğiniz ya da ihtiyacınız olmayan bir sistem için ödeme yapmaya devam etmenize neden olabilir. Bununla beraber open source sistemlerini herhangi bir taahhüt sınırlamasına tabi olmadan dilediğiniz kadar kullanabilir, ardından istediğiniz zaman herhangi bir ceza maliyetine katlanmadan kullanmayı bırakabilirsiniz.


·  Topluluk Desteği:Open source sistemlerinin işbirlikçi doğası açık kaynaklı CRM yazılımlarında da geçerlidir. Herkesin kaynak koduna erişimi vardır ve bu erişim, kolektif deneyim sayesinde varsa hataların düzeltilmesini ya da sisteme yeni özelliklerin eklenmesini mümkün kılar. Open source CRM sistemleri genellikle geliştiriciler tarafından desteklendiği için sürekli iyileştirmeler ve yenilikler elde edilebilir.

Open Source CRM Sistemlerinin Dezavantajları

·  Sınırlı Destek: Open source CRM sistemlerinde diğer sistemler kadar destek sunulmayabilir. Her ne kadar ücretli destek için bazı seçenekler olsa da ücretsiz sürümlerde aradığınız desteği her zaman bulamayabilirsiniz. Topluluk desteği her ne kadar avantaj olsa da bazı zamanlarda süreci istediğiniz hızda yönetmenizi engelleyebilir.


·  Güvenlik Açığı: Kullanılan kaynak kodlarına internet üzerinden herkesin serbest bir şekilde ulaşabilmesinin getirdiği bazı dezavantajlar da vardır. Bu durum, bazı zamanlarda veri güvenliğinin risk altına girmesine neden olabilir.


·  Bakım Zorluğu: Her ne kadar open source CRM sistemlerini giriş seviyesinde olan bir yazılımcı bile rahatlıkla kurabilse de sürecin devamında bakım özelinde zorluklarla karşılaşılabilir. Open source CRM sistemlerinin düzgün bir şekilde sürdürülebilmesi teknik uzmanlık gerektirir. Genellikle sistemler kullanıcı arayüzünden ziyade işlevselliğiyle öne çıktığı için bazı durumlarda kullanılması da zor olabilir.


·  Merkezi Destek Sistemi Yok: Sınırlı destek aynı zamanda merkezi destek sistemi olmamasını da kapsar. Open source CRM’iniz ile ilgili herhangi bir problem yaşadığınızda başvurabileceğiniz tek bir yer yoktur. Yaşadığınız sorunların çözümlerini bulmak için forumları taramanız gerekeceği için süreci yönetmekte zorlanabilirsiniz.


·  Sınırlı İşlevsellik: Her ne kadar açık kaynaklı olduğu için open source CRM sistemlerini istediğiniz şekilde düzenleme imkânına sahip olsanız da tam kapsamlı bir CRM sistemiyle aynı performansı elde etmekte zorlanabilirsiniz. Genellikle open source sistemlerde istediğiniz işlevselliği elde etmek için daha fazla çaba sarf etmeniz gerekir.


·  Uyumluluk Sorunları: Open source CRM yazılımlarını başka uygulamalarla entegre etmek her zaman mümkün olmayabilir. Örneğin, işletmenizde farklı uygulamalar kullanıyor ve bunları CRM sisteminizle bir araya getirmek istiyorsanız uyumluluk sorunlarının üstesinden nasıl geleceğinize karar vermelisiniz.


Open source CRM söz konusu olduğunda sistemlerin kendi içinde hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Her iki tarafta da şirketlerin yararlanabileceği çeşitli özellikler bulunur. Seçiminizi yapmadan önce hangi sistemin sizin için daha iyi olduğunu belirlemeli ve şirketinize uygun bir sistem tercih etmelisiniz.

Open Source CRM Sistemleri Kimler için Uygundur?

Open source CRM sistemleri genel olarak aşağıdaki şirketler ya da kullanıcılar için uygundur:

·  Open source CRM sistemleri belirli teknik ihtiyaçları olan niş endüstriler için iyi bir seçenek olabilir. Açık kaynak kodu sayesinde sistemlerinizi gereksinimlerinize uygun olacak şekilde yapılandırabilir, benzersiz ihtiyaçlarınıza uyum sağlayacak yazılımlar üretebilirsiniz. Bununla beraber bu sistemleri kullanırken verilerinizi güvende tutmak için bazı önlemler almanız gerektiğini bilmelisiniz.


·  Teknoloji bilgisine sahip olan işletmeler de open source CRM yazılımlarının sunduğu özelliklerden yararlanabilir. Open source CRM sistemlerini kullanabilmek için belirli bir yazılım ve kodlama becerisine sahip olmanız gerekir. Teknoloji bilgisine sahip ya da kendi bünyesinde yazılım deneyimi olan çalışanlara sahip işletmeler, açık kaynak kodlu sistemlerin sunduğu özellikleri kendi süreçlerine uyarlayabilir.


·  Müşteri ilişkileri yönetimi için sadece temel işlevlere ihtiyaç duyan işletmeler için de open source CRM yazılımları ihtiyaç duyulan özelliklerin elde edilmesini kolaylaştırır. Örneğin, parekende sektöründe olan bir işletme CRM yazılımlarına sadece müşteri bilgilerini yönetmek, satışları takip etmek ve müşteri geri bildirimlerini toplamak için ihtiyaç duyuyor olabilir. Bu tip temel işlemler için de open source CRM sistemleri yeterli bir performans sunabilir.


·  Open source CRM yazılımları aynı zamanda start-uplar ya da küçük işletmeler için de uygun bir yapıya sahiptir. Bütçe dostu olması sayesinde maliyet dengesinin daha iyi bir şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılar. Bununla beraber küçük işletmeler ya da start-uplar kendi benzersiz ihtiyaçlarına uyum sağlayacak şekilde sistemleri geliştirebilir. Böylece bu tip işletmelerin gereksinim duymadıkları özellikler için ekstra ücret ödemelerine gerek kalmaz.


Şirketinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak open source ya da closed source CRM sistemleri arasından tercihte bulunabilir, işletmenizde katma değer yaratabilecek yazılımlara yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

Open Source CRM'in Avantajlarını Güvenilir Bir Kurumsal Çözümle Birleştirin: Zoho CRM

Open source CRM sistemleri işletmelere düşük maliyetli ve esnek çözümler sunsa da istenilen işlevselliğin elde edilmesi noktasında her zaman etkili olmayabilir. Zoho CRM ise open source sistemlerin avantajlarını kurumsallık çatısı altında bir araya getirerek işletmelere birçok avantaj sağlar. Open source bir yapıya sahip olmamasına rağmen Zoho CRM de açık kaynak koduna sahipmiş gibi kullanıcılarına pek çok özelleştirme seçeneği sunar. Ayrıca fiyat noktasında da maliyet etkin çözümler elde edilmesini mümkün hale getirir. Zoho’nun temel iş stratejisi ve vizyonu temelinde müşteri ihtiyaçlarını karşılamak, herkes için süreç optimizasyonu sunmak, güvenlik çözümleri sağlamak ve teknolojik ilerlemeyle sürekli olarak kendini geliştirmek olduğu için open source CRM sistemlerinin avantajlarının çoğunu bünyesinde barındırır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek open source CRM ile karşılaştırıldığında Zoho CRM’in neler sunduğu hakkında bilgi alabilirsiniz.


·  Zoho CRM, open source CRM sistemlerinin sunduğu taahhüt avantajlarını kullanıcılarına sunar. Seçenekleri incelediğinizde Zoho CRM’de belirli bir kullanıcıya kadar ücretsiz deneme hakkı sunulduğunu görebilirsiniz. Örneğin, start-up bir işletmeyseniz başlangıçta sisteminizi kurmak için ücretsiz sürümden yararlanabilirsiniz.


·  Ücretli sürümlerde ise ödeme planları aylık veya yıllık olacak şekilde tercih edilebilir. Aylık ödeme planı tercih edildiğinde sistemden memnun kalınmazsa ay bitiminde kullanım kesilebilir. Böylece herhangi bir taahhüt ya da ceza maliyetine katlanmadan dilerseniz sistemden çıkabilirsiniz. Bununla beraber yıllık aboneliğe geçmek isterseniz de Zoho CRM’in sunduğu indirim fırsatlarından yararlanabilirsiniz.


·  Open source CRM sistemleri genellikle kodlama bilgisine sahip olan ekipler tarafından tercih edilir. Bununla beraber Zoho CRM, herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan sistem üzerinden çeşitli özelleştirmeler yapmanızı mümkün hale getirir. Böylece Zoho CRM’i özel ihtiyaçlarınıza uygun olacak şekilde rahatlıkla özelleştirebilir, iş süreçlerinizi dilediğiniz gibi optimize edebilirsiniz. Sürükle bırak tekniğini kullanarak herhangi bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan CRM sistemlerinizi özelleştirebilirsiniz.

·  Zoho CRM üzerinde pratik bir şekilde istediğiniz bilgilere erişebilirsiniz. Aşağıdaki görseli inceleyerek özel bileşenlerin Zoho CRM’de nasıl kullanılabileceği hakkında fikir edinebilirsiniz.

zoho crm

·  Zoho CRM’de elinizdeki verileri rahatlıkla yönetebilir, farklı alanlardaki bilgileri bir araya getirebilirsiniz. Örneğin, kampanyalarınızı potansiyel müşterilerle bağlayarak sisteminizin topladığı verilerin bir bağlama kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

zoho crm

·  Zoho CRM, başlangıç seviyesinde ya da ileri derecede kodlama bilgisine sahip olan kullanıcıları için de özelleştirme seçenekleri sunar. Zoho tarafından özel olarak geliştirilen ve yalın/sade/basit olmasıyla dikkatleri üzerinde toplayan Deluge yazılım dili, gelişmiş özelleştirme seçenekleri arayan kişilere birçok konuda yardımcı olur. Genellikle Zoho CRM’de herhangi bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan çoğu özelleştirmeyi gerçekleştirebilseniz de Deluge sayesinde sistem üzerinde daha gelişmiş özelleştirmeler yapabilirsiniz. Zoho Deluge Yazılım Diline Giriş içeriğini inceleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

zoho deluge

·  API (Application Programming Interfaces - Uygulama Programlama Arayüzü) aracılığıyla da sistemleriniz üzerinde daha fazla güce sahip olabilirsiniz. Örneğin, başka uygulamalardan elde ettiğiniz verileri Zoho CRM’de değerlendirebilir, Zoho CRM işlevlerini başka uygulamalarda kullanabilir ya da sisteminizi dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Ayrıca API’leri kullanarak farklı uygulamalar geliştirebilirsiniz. Müşteri hizmetleri, muhasebe, insan kaynakları, e-posta, iş zekası ya da satış ve pazarlama gibi alanlarda ihtiyaçlarınıza uygun API’ler geliştirebilirsiniz. Ek olarak sistem üzerinden API’lerin kimler tarafından ne kadar kullanıldığını da inceleyebilirsiniz.

zoho crm

·  Ayrıca SDK’lar (Software Development Kits - Yazılım Geliştirme Kiti) sayesinde kendi yazılım dilinizde de kodlamalar yapabilirsiniz. Pyhton, Node JS, PHP, C# ya da Java dillerindeki API SDK’ları sayesinde farklı dillerde de kodlamalar yapabilir, sistemlerinizi dilediğiniz gibi geliştirebilirsiniz.

yazılım dilleri

·  Open source CRM sistemlerinin aksine Zoho CRM, güvenlik ve gizlilik söz konusu olduğunda da kullanıcılarına birçok avantaj sunar. Zoho CRM’de her güncelleme ya da ürün, belirli kodlama yönergelerinden ve inceleme süreçlerinden geçirilerek piyasaya sürülür. Kullanıcılarının verilerini korumak için hem kullanımda hem de aktarım sırasında şifreleme sağlayan Zoho CRM, belirli bir güvenceyle istediğiniz işlemi yapmanızı mümkün kılar.


·  Zoho CRM aynı zamanda destek sistemleri söz konusu olduğunda da open source CRM sistemlerinden ayrılır. Yaşadığınız problemlerin çözümlerine Zoho CRM’de profesyonellerden destek alarak ulaşabilir, herhangi bir arayışa girmeden nokta atışı çözümlere ulaşabilirsiniz.


·  Zoho CRM aynı zamanda birçok farklı program desteğine sahiptir. Open source CRM sistemlerinin aksine Zoho CRM’i istediğiniz programlarla entegre edebilir, şirketinizde kullandığınız yazılımları Zoho CRM’de tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. Google Workspace, Microsoft 365, Slack, WhatsApp ya da Zoom gibi uygulamalarla entegrasyona sahip olan Zoho CRM ile sistemlerinizi kolaylıkla bir araya getirebilirsiniz.


Open source CRM sistemlerinin sunduğu maliyet ve özelleştirme avantajlarından kurumsal bir firmanın güvenli çatısı altında yararlanabilir, Zoho CRM ile süreçlerinizi istediğiniz gibi yönetmeye başlayabilirsiniz.

Kardelen