zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Zoho Deluge Yazılım Diline Giriş

08.11.23 08:46 AM By Kardelen

Açılımı “Data Enriched Language for the Universal Grid Environment” olan Deluge, Zoho’nun özel olarak tasarladığı bir çevrimiçi yazılım dilidir. Genel olarak Deluge, programcı olmayan ya da kodlamayla ilgili çok fazla bilgiye sahip olmayan kişilerin kod yazmalarına yardımcı olan bir dil olarak özetlenebilir. Kullanımının oldukça kolay olmasıyla öne çıkan yazılım dili, çoğu zaman sistem üzerinde sadece sürükle ve bırak tekniğiyle istediğiniz işlemi gerçekleştirmenizi mümkün hale getirir. Herhangi bir geliştirme ortamına ihtiyaç duymadan sadece bulut üzerinde çalışır ve süreçleri hızlandırır. Geleneksel yazılım dilleriyle kıyaslandığında karmaşık eylemleri gerçekleştirmek için daha az kod satırı gerektirir ve böylece herkesin rahat bir biçimde istediği işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olur.


Genellikle Zoho CRM dünyasında bulunan yazılımları kullanırken Deluge sayesinde herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan çoğu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber satın aldığınız yazılımları daha fazla kişiselleştirmek istiyorsanız Deluge’ın pratik ve kolay yazılım dili bu konuda size yardımcı olabilir. Zoho’da bulunan 30’dan fazla ürünü birbirine bağlayan ve entegrasyonları kolaylıkla gerçekleştirmenizi mümkün kılan Deluge, karmaşık kodları ortadan kaldırarak kullanıcılarına daha temiz bir dil sunar. Açık ve doğal bir söz dilimine sahiptir ve karmaşık işlemleri pratik bir biçimde iş akışına dönüştürmenizi mümkün hale getirir. Ayrıca Deluge, Javascript ile benzer bir çerçeveye sahip olduğu için yazılım ile ilgilenen kişiler tarafından da rahatlıkla öğrenilebilir. Zoho’nun kullanıcı odaklı arayüzünde isterseniz herhangi bir koda ihtiyaç duymadan çoğu işlemi kendi başınıza sezgisel platform üzerinden gerçekleştirebilir ya da Deluge’ın pratik dünyası sayesinde yazılımları özel ve spesifik ihtiyaçlarınız için kolaylıkla yapılandırabilirsiniz.

Zoho’da Özelleştirme Seçenekleri Nelerdir?

Zoho’nun geniş dünyasını incelediğinizde özelleştirme seçeneklerinin genel olarak kodsuz ve yazılım ile özelleştirme olmak üzere iki farklı kategoriye ayrıldığını görebilirsiniz. Her ikisi de kendi içinde bazı avantajlar sunduğu için Zoho dünyasına adım atan kullanıcılara birçok avantaj sunar. Özelleştirme seçeneklerinin ne olduğu hakkında daha detaylı bilgiler almak için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Zoho’da Kodsuz Özelleştirme Seçenekleri

Zoho’da bulunan kodsuz özelleştirme seçenekleri hakkında fikir edinmek istiyorsanız aşağıdaki uygulamalara göz atabilir, sistemde genel olarak herhangi bir kod kullanmadan neler yapabileceğinize dair bilgi alabilirsiniz.


·  Zoho Forms: E-posta yapılandırmaları, iş formlarının oluşturulması ya da ekipler arası işbirliği gibi işlemleri Zoho Forms sayesinde sadece sürükle bırak tekniğini kullanarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.


·  Zoho Surveys: Kullanıcı odaklı bir arayüze sahip olan Zoho Surveys, herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan anketlerinizi çevrimiçi olarak pratik bir biçimde oluşturmanızı mümkün kılar. Ayrıca sonrasında anketlere gelen yanıtları gerçek zamanlı raporlarla sadece birkaç tuşa dokunarak görüntüleyebilirsiniz.


·  Zoho Page Sense: KPI’ları optimize etmek, yeni ölçümler üretmek ya da entegre edilmiş bir platform kurmak için basit bir arayüze sahip olan Zoho Page Sense, herhangi bir koda ihtiyaç duymadan internet sitenizi rahatlıkla optimize etmenize imkân tanır.


·  Zoho Data Prep: Veri hazırlama yazılımı, yapay zeka desteğine sahip olmasıyla verileriniz üzerinde daha rahat bir biçimde işlem yapmanıza olanak tanır. Dosya ya da veritabanları gibi kaynaklardan istediğiniz dataları çekerek Zoho CRM’e ya da Zoho Analytics’e kolay bir şekilde aktarmanızı sağlayan Data Prep, verileriniz üzerinde doğru analizler yapmanıza yardımcı olur.


·  Zoho Analytics: Zoho Analytics, Zoho Data Prep ya da farklı kaynaklar aracılığıyla elde ettiğiniz verileri herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan analiz etmenizi, görsellere dönüştürmenizi ve istediğiniz bilgileri elde etmenizi mümkün hale getirir.


·  Zoho Creator: Zoho’nun bu özel aracı, kod bilgisine ihtiyaç duymadan birçok farklı özelleştirmeyi yapmanıza imkân tanır. Görsellerin arkasına gizlenen kodlar sayesinde sadece sürükle bırak tekniğini kullanarak süreçleri zorlanmadan otomatikleştirebilirsiniz. Her sürükle bırak hareketiyle kodu kendi başına otomatik olarak yazan sistemde kullanıcıların sadece ne istediğine karar vermesi ve araçlarla bunu hayata geçirmesi yeterlidir.


Yukarıdaki yazılımlar ve daha fazlasıyla kodsuz bir şekilde birçok işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilir, sistemlerinizi kolaylıkla yapılandırabilirsiniz. Ayrıca Zoho’nun geniş dünyasında herhangi bir kod kullanmadan modül ve alan düzenlemeleri, filtreleme işlemleri, çeviriler ve çeşitli atama kuralları tanımlayabilir, bazı özelleştirmeleri herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan arka planda sürekli olarak çalışan Deluge sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.

Zoho’da Yazılım Destekli Özelleştirme Seçenekleri

Her ne kadar Zoho’nun arka planda çalışan yazılımı genellikle kodsuz bir şekilde çoğu işlemi gerçekleştirmenize imkân tanısa da bazı durumlarda daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Belirli bir noktadan sonra daha farklı bir sistem kurmak ve bazı şeylerin daha özel hale gelmesini istiyorsanız Zoho Deluge sayesinde istediğiniz işlemleri çevrimiçi gerçekleştirebilirsiniz. Zoho’nun yazılım destekli özelleştirme seçeneklerine şu şekilde örnekler verilebilir:


·  Özel Fonksiyonlar: Deluge yazılım dilini kullanarak Zoho CRM’e ihtiyaçlarınız doğrultusunda pratik bir şekilde yeni özellikler tanımlayabilirsiniz. Örneğin, CRM sistemine Deluge komut dosyasını kullanarak özel bir işlev atayabilir ya da üçüncü taraf bir hizmetle entegrasyon sağlamak için bir kod yazabilirsiniz.


·  Client Script: Client Script, bir JavaScrpit kodu parçasından oluşur. Zoho CRM’i kendi iş mantığınızı göz önünde bulundurarak özelleştirmenizi mümkün hale getirir. Örneğin, kullanıcı arayüzü bileşenlerini sürükle bırak tekniğinin sunduğu niteliklerden daha fazla özelleştirmek istiyorsanız Deluge ile bunu başarabilirsiniz. Ayrıca CRM sisteminin temel bir parçası olmayan özel eylemleri kolay bir şekilde oluşturabilir, farklı özellikleri sisteme tanıtabilirsiniz.


·  Zoho Recruit: Her ne kadar yazılım işe alım süreçlerini yürütmek için herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymasa da istediğiniz durumlarda sistem üzerinde yeni komutlar oluşturabilirsiniz. Kendinize özel bir Aday Modülü tanımlamak istiyorsanız Deluge çevrimiçi yazılım dilini kullanabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz işe alım yöneticilerinin başvuranlar arasından daha verimli bir biçimde seçim yapmalarını sağlamak için Deluge ile yeni bir uygulama geliştirebilirsiniz.


·  SDK: Zoho Deluge ile Java SDK’sı, Python SDK’sı ya da PHP SDK’sı gibi farklı geliştirme kitleri oluşturarak farklı işlevlere rahatlıkla erişebilirsiniz. Ayrıca SDK’lar ile Zoho CRM’den müşteri verileri alabilir, Zoho Books’tan faturalar hakkında bilgiler edinebilir ya da Zoho Inventory’den stok verilerini elde edebilirsiniz. Farklı platformların verilerine ya da ürünlerine ulaşmak için Zoho Deluge’tan yararlanabilirsiniz.


·  Zoho CRM: Deluge ile Zoho CRM’i istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Örneğin, çevrimiçi yazılım dilini kullanarak Zoho CRM’in görünümünde değişiklikler yapabilir ya da uygulamaların işlevselliğini değiştiren kodlar girebilirsiniz. Ayrıca ürün belirli bir adedin altına düştüğünde uyarı alabilir, bir programa göre tetikleyici işlemler yazabilirsiniz.


·  Zoho Inventory: Zoho Inventory API’lerini kullanarak yazılımı rahat bir şekilde özelleştirebilirsiniz. Örneğin, mevcut bir ürünü dilediğiniz gibi özelleştirerek şirketinizin ihtiyaçlarına uygun hale getirebilirsiniz.


·  Zoho Cliq: Deluge ile Zoho Cliq’te görüntüleri istediğiniz farklı bir formata dönüştürebilir ya da Cliq içerisinden Webinar sayfasının yapısını tamamen değiştirebilirsiniz.


Zoho Deluge, yazılımların esnekliğini ve fonksiyonelliğini artırarak süreçleri daha verimli bir biçimde yönetmenizi mümkün kılar. Özelleştirmeler söz konusu olduğunda güçlü bir araçtır ve kolay kullanımı sayesinde çoğu kişi tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Zoho SalesIQ, People, Recruit, Inventory, Expense, Creator ya da Flow gibi 30 yazılım içerisinde özelleştirme yapma fırsatları sunan çevrimiçi yazılım dili ile şirketlerinizin ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Zoho Deluge Nedir?

Deluge, Zoho dünyası içinde yer alan birçok uygulamada çeşitli özelleştirmeler sunan bir çevrimiçi yazılım dilidir. Kısaca Zoho Deluge:


·  Zoho’da bulunan 30 uygulamayı özelleştirmenize ve bazı durumlarda otomatikleştirmenize yardımcı olan pratik bir araçtır.

·  Bulut tabanlı bir yazılım dilidir.

·  HTML, Python, JavaScript ve SQL gibi farklı kodlama dillerini destekler.

·  Zoho dünyasında bulunan Invoice, Flow, Sheet, Sprints ya da Bug Tracker gibi farklı yazılımları özelleştirmenize olanak tanır.


Zoho Deluge’ı denemek ve yazılım dili hakkında fikir edinmek istiyorsanız dinamik bir yapıya sahip olan Deneme Sayfası’nı ziyaret ederek küçük bir uygulama yapabilirsiniz.

Zoho Deluge Öğrenmek İsteyenler İçin Önerilen Kaynaklar

Zoho Deluge, kullanıcı dostu ve karmaşık kodlardan arındırılmış sade bir yapıya sahip olsa da sistemi öğrenmek için bazı kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Aşağıdaki listeden yazılım dilini öğrenebileceğiniz birkaç kaynağa ulaşabilirsiniz.


·  Değişkenler, veri tipleri, çeşitli ifadeler ve komutları öğrenirken deneyebileceğiniz bir sayfa arıyorsanız Learn Deluge adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfada küçük örnekler aracılığıyla yazılım diline aşinalık kazanabilirsiniz.


·  Kaynaklar sayfası, aşama aşama Deluge’ın yazılım dilini öğrenmenizi sağlar. Bu sayfada Temel, Orta Seviye ve Gelişmiş olmak üzere üç farklı kategoride kısa eğitimler sunulur. Yazılımla ilgilenenler ya da Deluge’ın dilini öğrenerek sistemlerini geliştirmek isteyenler Kaynaklar sayfasına göz atabilir.


·  Fonksiyonlar sayfasından kullanabileceğiniz komutları inceleyebilirsiniz.


·  Intro to Deluge Workflows isimli e-kitabı inceleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu kitap sayesinde temel yazılım bilgilerine de erişebilir, farklı kodları da okumanıza yardımcı olacak birikime ulaşabilirsiniz.


Zoho Deluge ile yazılımlarınızı geliştirmek, şirketlerinizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni özellikler eklemek ya da size özel otomasyonlar oluşturabilir, istediğiniz verimlilik seviyelerine daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kardelen