Nucleus Research tarafından yapılan araştırmaya göre Zoho kullanan işletmeler maliyet noktasında birçok avantaj elde ediyor. Bu araştırma, Zoho’nun rakiplerine kıyasla işletmelere sağladığı önemli finansal avantajları ve verimlilik artışlarını ortaya koyuyor. Bu kapsamlı rapor, Zoho’nun farklı ölçekteki işletmeleri için nasıl bir değer yarattığını detaylandırıyor. Raporun detaylı bir şekilde okumak isterseniz, tarafımızdan talep edebilirsiniz. Zoho’nun maliyet etkinliği hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. İngilizce olan bu içeriği internette çevirerek okuyabilir, Zoho’nun sunduğu maliyet avantajları hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Rapor, genel olarak Zoho’nun ROI (yatırım getirisi) ya da TCO (toplam sahip olma maliyeti) noktasında sunduğu fırsatları öne çıkarıyor. Zoho’nun Avrupa’da Dijital Sağlık Çalışması içeriğinde de bahsettiğimiz gibi günümüz iş dünyasında işletmelerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri teknoloji yatırımlarının geri dönüşünü maksimize etmek ve operasyonel verimliliği düşürmektir. Ancak Zoho kullanan işletmeler için tablo çok daha farklı. Özellikle Salesforce ya da Microsoft Dynamics gibi platformlardan Zoho’ya geçen firmalar, TCO’larını %68 ve %53 oranında düşürerek birçok noktada maliyet avantajı elde ediyor. İçeriğin devamında Zoho’nun finansal avantajlarından, önemli kavramlardan, satış ve destek süreçlerine sağladığı destekleri inceyeceğiz. Siz de Zoho’ya geçerek bütün bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.

TCO (Toplam Sahip Olma Maliyeti) Nedir ve Neden Önemlidir?
Toplam Sahip Olma Maliyeti (Total Cost of Ownership), bir yazılımın bütün yaşam döngüsüyle ilgili olan maliyetleri belirtir. Bir işletme yönetim uygulamalarından birini satın aldığında genellikle lisanslama, abonelik, entegrasyon, IT desteği, bakım, kullanıcı eğitimi ve ek modüller gibi gizli maliyetlere katlanır. Birçok işletme yüksek TCO nedeniyle yatırım yaptığı yazılımlarından verim almakta zorlanır. Özellikle kurumsal ölçekteki işletmeler, zamanla ek ücretlere ve karmaşık yapıya katlanmak durumunda kaldığı için zamanla satın aldığı yazılımlar onlar için büyük bir yük haline gelir.
Zoho ve TCO Verimliliği
İşletmelerin katlanmak zorunda olduğu maliyetlerin farkında olan Zoho, yazılımlarını verimli bir şekilde tasarlayarak bu yükü onların üzerinden alır. Zoho’nun TCO noktasında sunduğu avantajlar şu şekilde özetlenebilir:
·Zoho, işletmelerin toplam sahip olma maliyetlerini (TCO) ortalama %47 oranında azaltır. Bu, Zoho’nun rakiplerine kıyasla daha uygun fiyatlı olması ve daha az IT kaynağı gerektirmesiyle mümkün hale gelir.
·Bütünleşik bir yapıya sahip olan Zoho, işletmelerin entegrasyon maliyetlerini de azaltır. Hem kendi hem de diğer iş yazılımlarıyla kolay bir şekilde entegre edilebildiği için zaman ve maliyet tasarrufları sağlar.
·Rakiplerle de kıyaslandığında Zoho, TCO noktasında oldukça avantajlı. Salesforce’tan Zoho’ya geçen işletmelerin maliyetleri %68, Microsoft Dynamics’ten geçenlerin ise %53 azalıyor.
·Araştırmaya göre bir işletme özel bir yazılım geliştirmek yerine Zoho’ya geçerek %88 tasarruf sağladı.

Satış Verimliliği Nedir ve İşletmelere Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Satış verimliliği, genel olarak satış departmanınızın anlaşmaları ne kadar verimli yaptığının bir ölçüsüdür. Satış Performans Göstergeleri ile verimlilik seviyelerini ölçebilir, işletmenizin uzun süreli performansını değerlendirebilirsiniz. Bir satış ekibi, kaynaklarını ne kadar etkili kullanırsa ve süreci ne kadar hızlı bir şekilde tamamlayabilirse o kadar verimli sayılır. Bununla beraber satış verimliliğini artırmak sadece süreci hızlandırmakla bağlantılı değildir. Müşteri deneyimini iyileştirmek, gelirleri artırmak ve operasyonel maliyetleri düşürmek de satış verimliliği ile ilgilidir. Verimli bir satış ekibi daha az kaynakla daha fazla satış yaparak şirketin kârlılığını artırır ve işletmenin uzun vadede istediği seviyelere ulaşmasını destekler. Doğru yazılımın kullanılması ise bu noktada işletmelere pek çok avantaj sağlar. Zoho, bu noktada işletmeleri destekler.

Zoho ve Satış Verimliliği
Satış ekipleri potansiyel müşterilerle iletişim kurarken ve satış sürecini yönetirken manuel işlemlerle vakit kaybettiğinde şirketin büyüme potansiyeli de ciddi şekilde azalır. Geleneksel çözümler, verimsiz entegrasyonlar ve karmaşık kullanıcı arayüzleri nedeniyle satış ekiplerinin performansını yavaşlatabilir. Zoho kullanan işletmelerde ise yayınlanan rapora göre %57 oranında artıyor. Rapora göre:
·Manuel veri girişinde harcanan süre %68 oranında azalıyor. Zoho, Zoho Analytics gibi araçlarla otomatik veri işleme yetenekleri sunarak çalışanların performansını iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
·Satış ekipleri Zoho sayesinde müşteri bilgilerine tek bir noktadan ulaşabilir. Böylece uygulamalar arasındaki gereksiz geçişler ortadan kalkıyor ve bu durum, verimlilik seviyelerinde ciddi bir artışa neden oluyor.
·Zoho CRM, Analytics ve SalesIQ gibi araçlar, tüm müşteri verilerini tek bir platformda bir araya getirerek veri silolarını ortadan kaldırıyor.
·Satış kapama oranları ise Zoho sayesinde %6,5 oranında artıyor. Zoho CRM, müşteri ilişkilerini daha etkili bir şekilde yönetmeye olanak tanıyan araçlar sunduğu için satışların kapanmasını da kolaylaştırıyor.
·Satış ekipleri raporlama ve müşteri adayı takibine ayırdıkları süreyi azalttıkları için manuel iş yükündeki azalma oranı %68.

Yatırım Getirisi (ROI) Nedir ve Neden Önemlidir?
Her işletmenin amacı, her yatırımda kârlılığı ve verimliliği artırmaktır. Bununla beraber bir yatırımın gerçekte ne kadar kazanç sağladığını ölçmek için somut metrikler gereklidir. Açılımı Return of Investment olan ROI, bir yatırımın ne kadar kârlı olduğunu gösteren temel bir finansal metriktir. Yatırımın maliyeti ile elde edilen net kazanç arasındaki oranı hesaplayarak yatırımların verimliliğini ölçer. ROI, yatırımların kârlılığını ölçer, kaynakların verimli kullanılmasını sağlar ve bütçe planlamasında etkili bir araç olarak değerlendirilir. Zoho, ROI noktasında sunduğu verimlilikle de işletmelere pek çok açıdan fırsatlar sağlar.

Zoho ve ROI
Nucleus Research’in yaptığı araştırmaya göre Zoho kullanan işletmeler ortalama %439 oranında yatırım getirisi sağlıyor. Yani, her 1 TL’lik yatırım için 4,39 TL kazanıyor. Rapora göre:
·Zoho’nun düşük TCO değeri sayesinde işletmeler daha az harcama yapıyor ve sonucunda yazılımdan elde ettikleri verimlilik artıyor.
·Satış ve destek süreçlerinin otomatikleşmesi verimlilik artışına sebep olduğu için maliyetlerde düşüş yaşanıyor.
·Manuel iş yükünü azaltacak şekilde tasarlanan uygulamalarla IT maliyetleri düşüyor ve şirket içi operasyonlar daha kârlı hale geliyor.
·Çoğu işletme yatırım maliyetini 4 aydan kısa sürede amorti ediyor.

Kullanıcı Benimsemesi (End-User Adoption) Nedir ve Neden Önemlidir?
Teknolojiye yatırım yapmak, işletmelerin büyümelerini ve gelişmelerini destekler. Bununla beraber yatırım yapılan teknoloji kullanıcılar tarafından benimsenmediğimde sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkaramaz. Kullanıcı benimsemesi (end-user adoption), yeni bir teknoloji ya da yazılımın hedef kullanıcılar tarafından ne kadar etkili bir şekilde kullanıldığını ifade eder. Bir teknolojik yatırımın başarısında oldukça önemlidir. Kullanıcı benimsemesi başarılı olduğunda verimlilik artar, rekabet avantajı elde edilir, değişim yönetimi kolaylaşır ve çalışan memnuniyeti artar.

Zoho ve End-User Adoption
Zoho’nun kullanıcı odaklı tasarımı ve özelleştirme yetenekleri, yüksek kullanıcı benimseme oranlarına ulaşmada oldukça etkilidir. Rapora göre:
·Zoho’nun kullanıcı dostu arayüzü ve kolay kullanımı, kullanıcı benimseme oranlarını ortalama %15 oranında artırıyor. Bu, yazılımın daha etkin kullanılmasına ve yatırım getirisinin de artmasına neden oluyor.
·Zoho’nun entegrasyon yetenekleri sistem çakışmalarını ve yönetim zorluklarını azaltıyor. IT ekibinin iş yükünü ortalama %30 azaltan Zoho, ekiplerin daha stratejik projelere odaklanmasına imkân tanıyor.

Destek Süreçlerinin Önemi
Müşteri memnuniyeti ve sadakati, başarıya ulaşmak isteyen işletmeler için oldukça önemlidir. Etkili destek süreçleri, müşteri sorunlarının hızlı ve verimli bir şekilde çözülmesini sağlar. İyi bir destek süreci, sadece sorunları çözmekle kalmaz aynı zamanda müşterilerle güçlü bir ilişki kurmaya ve marka sadakatini artırmaya yardımcı olur. Marka imajını iyileştirmek, müşteri memnuniyetini artırmak, rekabet avantajı elde etmek ve geri bildirim mekanizmalarını geliştirmek istiyorsanız destek süreçlerini iyi bir şekilde yönetmeniz gerekir.

Zoho ve Destek Süreçleri
Zoho, işletmelerin destek süreçlerini optimize etmelerini ve müşteri memnuniyetini artırmalarını sağlayacak özel araçlara sahiptir. Zoho Desk, destek ekiplerinin iş akışlarını düzenlemelerini, sorunları hızlı bir şekilde çözmelerini ve müşteri etkileşimlerini etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar. Rapora göre Zoho’nun sürece katkıları şu şekildedir:
·Zoho Desk’e sahip olan işletmeler, destek verimliliğinde ortalama %59’luk bir artış elde ediyor. Bazı işletmelerde ise bu oran %93’e kadar çıkabiliyor.
·Zoho Desk, bilet oluşturma ya da çağrı takibi gibi süreçleri tek bir noktada bir araya getirdiği için manuel işlemlerin azaltılmasını sağlıyor.
·Rapora göre bir işletme, bilet oluşturma ve takip görevlerini Zoho Desk ile otomatik hale getirerek 70.000 dolardan fazla tasarruf sağladı. Bu tasarruf, iş gücü maliyetinin de %20’sine denk geliyor.
·Zoho’yu e-posta, telefon ve canlı servis gibi birden fazla kanal üzerinden kullanan işletmeler, ortalama çözüm süresini %24 oranında azaltıyor.
·Zoho Desk sayesinde ortalama NPS (Net Promoter Score) puanları da %7 oranında iyileştiriliyor.
Zoho sayesinde müşteri deneyimi süreçlerinizi geliştirmek için odaklanmanız gereken KPI’larda istediğiniz sonuçları almaya başlayabilir, süreç yönetimini geliştirebilirsiniz.

Zoho ve Rakiplerle Analiz
Zoho, Zoho One gibi sahip olduğu paketler sayesinde rakiplerine kıyasla birçok noktada avantajlar sunuyor. Nucleus Research’ün hazırladığı rapora göre Zoho’nun rakiplerine kıyasla sağladığı avantajlar şu şekildedir:
·Salesforce’tan Zoho’ya geçen işletmeler, TCO’da ortalama %68’lik bir azalma elde ediyor.
·Microsoft Dynamics’ten Zoho’ya geçen işletmeler, TCO’da ortalama %53’lük bir azalma elde ediyor.
·Özel bir sistem kurmak yerine Zoho kullananlar %88’e kadar bir tasarruf elde ediyor.
·Zoho’yu kullanan işletmeler, satış verimliliğinde ortalama %57’lik bir artış elde ediyor.
·Satış ekiplerinin manuel raporlama ve araştırma ihtiyaçları Zoho sayesinde %68 oranında azalıyor.
·Destek ekiplerinin verimliliği rakiplere kıyasla %59 artıyor.
·Zoho’nun sezgisel arayüzü ve entegre yapısı sayesinde %15 oranında daha yüksek kullanıcı benimseme oranı elde ediliyor.
Salesforce yüksek maliyete ve karmaşık bir yapıya sahipken Dynamics IT bağımlılığı sunar ve entegrasyon süreçlerini yavaşlatır. Zoho ise rakiplerine kıyasla daha düşük maliyetle daha yüksek yatırım getirileri sunarak işletmelerin verimliliklerini artırmalarını destekliyor.

Zoho ile Daha Kârlı ve Verimli Bir İşletmeye Sahip Olun
Zoho, dijital dönüşümün önemli olduğu günümüzde işletmelerin birçok ihtiyacını karşılamayı başarıyor. Sunduğu finansal avantajlar, verimlilik artışları ve kullanıcı dostu arayüzü, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerini sağlıyor. Nucleus Research’ün raporunda da açıkça görüldüğü gibi Zoho kullanan işletmeler pek çok noktada rakiplerine kıyasla öne çıkmayı başarıyor. Zoho, yalnızca bir CRM ya da destek çözümü değildir. İşletmelerin uçtan uca bütün süreçlerini yönetebileceği kapsamlı bir iş platformudur. Daha düşük maliyetle daha yüksek verimlilik seviyelerine çıkmak ve iş süreçlerinizi optimize etmek istiyorsanız Zoho’yu tercih edebilirsiniz. Siz de düşük maliyetle daha yüksek verimlilik elde etmek istiyorsanız Zoho’nun entegre iş çözümlerini inceleyebilir, işletmenizi istediğiniz noktaya çıkarabilirsiniz.