zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Bulut Teknolojisi Nedir?

01.02.19 11:13 AM By Denizhan

Bilişim sektörü giderek güçlenmeye ve büyümeye devam ediyor. Dijital dönüşüm artık bir lüksten ziyade bir ihtiyaç, hatta zorunluluk haline gelmiş durumda. Sadece bireyleri değil, kurumları da bir değişime zorlayan bu teknolojik gelişmeler arasında Bulut Teknolojisinin payı yadsınamayacak kadar büyük. Bulut teknolojileri hızlı bir değişim ve yayılım halinde ilerlerken, bulut platformu beraberinde Big Data (büyük veri), endüstri 4.0, otomasyon, yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi birçok kavramı da beraberinde getirdi. Bu kavramlar tarafından kuşatılan rekabet ortamında ayakta kalabilmek için evrim gibi her bir basamağın tek tek çıkılması gerekiyor. İşletmeler, bulut teknolojisinden fayda sağlamadan başarılı olunamayacağının farkına varıyor ve son yıllarda gündem maddelerinin ilk sırasında bulut yer alıyor. Hizmet verdiği sektör ya da ölçeği fark etmeksizin, avantaj sağlayan bulut teknolojisini bu yazımızda mercek altına alıyoruz;

bulut teknolojisi

Geçmişte sunucu denildiğinde aklımızda beliren görsel; internete bağlı özel bir bilgisayar ile bu bilgisayarın içerisindeki veriler olurdu. Bu donanıma gelebilecek en ufak bir zararda, var olan verinizi kaybetme olasılığınız vardı. Bugün ise gelişen teknoloji ile birlikte, Cloud Computing yani bulut teknolojisi kavramı ile bilişim dünyası veriyi istediğiniz yerden yönetmenize olanak tanıyan bir yapı kazandı. İnternet üzerinde depolanan büyük veriye istediğiniz zaman, istediğiniz yerden ulaşabilme imkânı kuşkusuz ki çağın hızına yetişme noktasında oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Yüksek performans, kolay erişim hedefi ile yatırım yapan ve donanımsal sorunlarla vakit kaybetmek istemeyen işletmelerin önceliği olan Bulut teknolojilerinin birçok avantaj sunduğunu söyleyebiliriz.

 

Bulut Teknolojisinin Avantajları;

 

Maliyet; Daha önce bahsettiğimiz üzere Bulut teknolojilerinden önce server denildiğinde aklımızda bilgisayarlar ve çeşitli donanımlar geliyordu. Bu teknolojilerin kurulumu ve bakımı gibi giderleri vardı. Server kurulumunun bir maliyeti olduğu gibi bu server’ların düzenli bakımı ve kullanımı noktasında da bir IT ekibine ihtiyaç duyuluyordu. Bulut teknolojisi ile birlikte tüm bu ekstra maliyetlerden kurtulabilirsiniz.

 

Hız; Günümüz dünyasında hız hemen her konuda büyük önem taşıyor. İşletmelerin performans hızı ise rekabet ortamında ayakta kalmalarına yardımcı olan en önemli şey olmaya devam ediyor. Bulut teknolojileri, işletmelerin bu hıza ayak uydurmalarına yardımcı oluyor. Özellikle her noktadan veriye ulaşabilme imkânı, işletmeler için büyük bir avantaj sağlıyor.

 

Verimlilik; Şirket içi bir sistem beraberinde birçok iş yükünü de getirecektir. Donanımsal iş yükü ve yine donanım ile kaybedilen vakit, rakipleriniz açısından bir kazanım olabilir. Bulut teknolojisi ile bu gereksiz iş yükünden kurtularak, işiniz için asıl odaklanmanız gereken konulara odaklanabilirsiniz.

 

Performans; Güvenli veri merkezi ağında çalışan bulut sistemler güncellik noktasında da avantaj sağlıyor. Bu durum işletmelere performans anlamında hem hız kazandırır hem de maliyet açısından daha uygun bir yapı sunar.

 

Güvenirlik; Bulut sistemlerin en başından bu yana sorgulanmasına neden olan güvenilirlik konusuna geldiğimizde ise yine on-premise sistemlere nazaran daha güvenilir bir yapı ile karşılaşıyoruz. Bulut teknolojisi ile verinizi birden fazla konumda yedekleyebileceğiniz gibi aynı zamanda durum kurtarma konusunda daha başarılı bir yapı elde edebilirsiniz.

 

Bulut Teknolojisi Çeşitleri

 

Public Cloud;

Genel bulut sistemi olarak adlandırabileceğimiz bu sistem daha çok küçük ve orta ölçekli şirketler için uygun bir yapı sunuyor. Kullandığınız kadar ödeme yapabildiğiniz bu sistemlerde üçüncü bir şirket üzerinden kiraladığınız kaynağa kendi teknolojinizi kurabiliyorsunuz.

 

Private Cloud;

Daha büyük ölçekli şirketler için uygun olan özel bulut sistemi ile tamamen şirketinizin yapısına ve verisine uygun bir sistem kurabilirsiniz.

 

Hybrid Cloud;

Hybrid Cloud ise public ve private cloud’un birleşimi ile ortaya çıkan, güvenlik ve gizliliğin ön planda olduğu bir teknolojidir. Şirketlerin ölçeğine göre değişkenlik gösteren yapısı ile en çok tercih edilen sistemler arasında yer almaktadır.

 

Community Cloud;

Çok fazla kullanılmayan bu sistemde ise bulutun üzerindeki hizmetleri birkaç şirket ortak olarak kullanmaktadır.

 

Hızın başrolde olduğu bir çağda, rekabet ortamını şekillendiren araçları doğru ve faydalı bir biçimde kullanmak, şirketinizin geleceği açısından kritik bir önem taşımaktadır. Bulut teknolojileri konusunda her konuda olduğu gibi alanının en iyisi ile çalışmak, işletmenizin başarısı konusunda hedeflediklerinize ulaşmanızı sağlar.

 

Ürünlerinin tamamının bulutta çalıştığı ve hız, verimlilik, esneklik ve bunlara bağlı olarak başarıyı getirecek bir sağlayıcı arıyorsanız, Zoho’nun Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’i ziyaret edebilirsiniz. 

Denizhan