zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Forbes: En Başarılı SaaS Şirketi; Zoho!

03.04.20 04:28 PM By Denizhan

Son dönemde küresel olarak yaşadığımız kriz nedeniyle tüm etkinlikler birer birer iptal oluyor. Zoho’nun düzenleyeceği etkinlerden birine katılmayı planlayan fakat yaşanan üzücü gelişmeler nedeniyle katılamayan, Patrick Moorhead, etkinlik notlarını yazmak yerine Forbes’de ilginç bir yazıya imza attı. Bu hafta sizlerle, okuyucuların daha önce hiç Zoho’yu duymadığını varsayarak, ilginç noktalara değinen Moorhead’in yazısını paylaşıyoruz;

Birkaç ay önce Zoho’nun Austin, TX’de düzenlediği yıllık analist gününe katılmayı planlıyordum. Dürüst olmak gerekirse, COVID19 ve birkaç şey daha bunun gerçekleşmesine engel oldu.

 

Okuyucularıma orada gördüklerime dair bir bakış açısı sunacaktım fakat bunun yerine başarısına rağmen şirketi hiç duymadığınızı varsaymak istiyorum.

 

Bir endüstri olarak kaliteli müşteri deneyiminin (CX), daha yapışkan ve nakde daha kolay çevrilebilir bir müşteri tabanı ile sonuçlanması varsayımının güvenli olduğunu düşünüyorum. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) platformları, mükemmel müşteri deneyimi yaratmak için bir müşteri ile şirketin ilişkisi arasındaki boşluğu doldurma konusunda kritik araçlardır. Zoho, kurumsal seviyede SaaS şirketleri arasında daha az bilinen ve muhtemelen adını hiç duymadığınız en başarılı SaaS şirketidir. Şimdi bu konuyu ele alalım ve Zoho’nun bu durumu yaratmak için ne yaptığına hep birlikte bakalım;

 

Zoho Hakkında

Zoho iş yazılımı geliştirme alanında 20 yıllık tecrübeye sahip bir iş yazılımı çözümleri şirketidir. 2005 yılında Zoho CRM platformuyla başlayan Zoho, bugün tüm departmanlara çözümler sunuyor. Ayrıca, Zoho One adında kurumsal seviyede bir abonelik de sunuyor. Zoho One, birbirine bağlı bir işletim sistemi oluşturmak üzere 40’tan fazla Zoho uygulamasına sahip. Zoho’nun dünya çapında 180’den fazla ülkede 50 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu da belirtelim.

 

Nasıl Yapıyorlar?

Zoho’nun bir işletme olarak, temeli CRM platformudur. İnsanlar bir satış düşündüklerinde beraberinde satış noktasını (POS)’u da düşünürler. POS, satışın nerede başladığı ya da nerede bittiğini değil, sadece satışın yapıldığı yeri gösterir. Bir satış genellikle bir aday müşteri ve bazı reklamlarla başlar ve satış noktasına hatta birçok durumda birden fazla satış noktasına yönlendirilir.

 

CX platformlarındaki sorun, çeşitli kullanım durumlarında sistemi uyarlanabilir hale getirmektir. Adaptasyon bir şirketin kullanım durumuna bağlıdır ve Zoho teknolojinin benimsenmesinin önündeki engelleri azaltmayı hedefliyor. Zoho One, uygulamalarında ve hizmetlerinde ölçeklendirilebilir ve müşteri ile şirket arasındaki ilişkiye dayanarak daha kolay bir kullanım sunar. Şirketler, Zoho CRM ile başlayabilir ve diğer uygulama hizmetleri de ihtiyaçları olduğunda zaman içerisinde faaliyete geçirebilir.

Satış ve müşterinin satış sırasındaki etkileşimi gelişmeye devam etmektedir. Her geçen gün daha fazla müşterinin satış öncesi, satış sırasında ve satış sonrasında etkileşime girmesi ile birlikte müşteri deneyimi sadece CRM’den ibaret olmanın dışına çıkıyor ve daha fazlasını ifade ediyor. Satıştaki tüm etkileşimlerin ölçeklenebilir olması gerekiyor. Zoho’nun çözümü, özellikle de Zoho One, bu noktada yatay ve dikey bir kişiselleştirme sunuyor! 

Tüm yazılımı, işinizdeki tüm departmanlara bağladığınızda, birleşik bir deneyim elde edersiniz. Bu birleşik deneyim, Zoho One’ın ölçeklenebilir, bağlı bir platform oluşturan yatay çözümüdür. Tüm departmanlar arasında bağlantı kuran işletmeler, işlerini daha hızlı ve daha verimli gerçekleştirme eğilimindedirler. İş birliği proaktif olarak gerçekleşirken, bilgiler uygulamalar aracılığıyla farklı departmanlar arasında paylaşılabilir. Zoho’nun CX platformuna proaktif yaklaşımı, her seferinde reaktif bir yaklaşım sergiler.

 

Zoho’nun dikey entegrasyonu kişiselleştirmenin önündeki engelleri en aza indirmek için uygulamaları hizmetlere platform altyapısı ile bağlar. CX platformu, artık yüzeysel bir deneyim değildir. Zoho, sahip olduğu yapay zekâ, arama, analiz, tekli oturum açma (SSO), mesajlaşma ve diğer servisleriyle 45’ten fazla uygulamaya sahiptir. Dolayısıyla uygulamalar, müşteriden gelen bağlamsal veriler ile kişiselleştirilir. Satış noktasında sinyaller daha hızlı bir şekilde tanımlanabilir ve bir satış süreci çok daha akıllıca düzenlenebilir. Zoho’nun tüm uygulamaları ve hizmetleri Zoho networkünde ve veri tabanında optimize edilmiştir. Zoho’nun hızlandırma ağı (ZAN) müşterilerinin gecikme yaşamaması için optimize edilmiştir. 9 siteye sahip olan ZAN, dünyada büyümeye devam etmektedir. Ayrıca, Zoho’nun küresel bulut platformlarının hepsinin herkese açık yapıda olmadığını da belirtelim.

 

Yapay Zekâ (AI) ve Öğrenen Makinalar (ML) da Kişiselleştirme ve Uygulama

 

Zoho’nun CX platformunu yatay ve dikey olarak birleştirebilmesinin yollarından biri de AI ve ML’yi yazılıma uygulamasıdır. Zoho’nun yapay zekasının bir derinliği ve yayılımı vardır. Zoho’nun iş dünyası için geliştirdiği akıllı asistan Zia, elde etmesi gereken içeriğe dayalı verileri, akıllı bir şekilde uygulamalar arasında arayabilir. Zia, tüm departmanları paylaşmak ve birbirine bağlamak için veri vererek, içeriği bağlamsallaştırır. Zoho AI, CX platformunun tüm seviyelerini optimize ettiği için derinliğe sahiptir. 

Rekabet

 

Zoho ‘nun Salesforce, Sugar ve Highrise gibi diğer CRM platformlarından farkı, iş dünyası için bir işletim sistemine odaklanıyor olmasıdır. Salesforce daha büyük bir şirkettir ve iş dünyası için paketin sunduğu yanı sıra 2.600’den fazla uygulamaya sahiptir. Sugar CRM, bulut yeniliklerine ve bilgi yönetimine odaklanmaktadır. Highrise ise müşteri ve kullanıcı ile olan ilişkiye odaklanır. Zoho tüm bu sistemlerin arasında hepsi bir arada işletim sistemi oluşturmaya odaklanan tek yazılım şirketidir.

Bir kuruma yazılım uygulaması yapmanın zorluğu, müşterinin kişisel deneyiminden ödün vermeden, tüm verileri birbirine bağlamak gerekliliğidir. Zoho’nun başarısı, CX platformunu yatay ve dikey olarak, birleştirerek, ölçeklenebilirliğe odaklanması ve bu sayede daha fazla şirketin iş süreçlerini kişiselleştirebilmesinden geliyor!

Sizler de Zoho uygulamalarının iş süreçlerinizi daha verimli hale getirmesini istiyorsanız, Zoho’nun Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Denizhan