zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Dijitalleşme Yolunda Efektif Bütçe Kullanımı

08.02.19 03:03 PM By Denizhan

Günümüzde özellikle Türkiye'de şirketler dijitalleşme projelerine ve bu dijitalleşme sürecinde kullanılacak dijital uygulamalar adına azımsanamayacak bütçeler ayırıyor. Peki artık bir zorunluluğa dönüşen dijital dönüşüm sürecinde bu denli yüksek bütçelere ihtiyacınız var mı? Birçok işletmenin dijital dönüşüm yolculuğunda gözünü korkutan bütçe konusu, doğru strateji ve kararlarla riskleri en aza indirerek daha gerçekçi bir yapı kazanabilir. Sizler için bu yazımızda CRM ve Akıllı İş Uygulamaları pazarının dinamiklerini anlatarak, yüksek bütçeler harcamadan efektif bir şekilde dijital dönüşümünüzü nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsettik.

 

Yatırım Maliyeti Gözünüzü Korkutmasın

 

Türkiye'de CRM veya Akıllı bir İş Uygulaması satın almak istediğinizde geniş bir marka ve ürün yelpazesi üzerinden seçim yapmanız gerekecektir. Bu kadar alternatifin bulunduğu bir pazarda firmaların yaptığı genel ve en büyük hatalardan biri; marka gücünden etkilenerek, büyük markaların yüksek fiyatlı ve üst seviye ürünlerine yönelmektir. Bu seçimler genelde kompleks fakat oldukça basit bir yapıya sahip ürünlerin analizinden kaçınarak riski azaltacak şekilde yapılmış seçimlerdir. Şirketler, bu tarz hatalı seçimleri ile süreçlerine çözüm getiremezler veya şirketin aslında ihtiyacı olmayan üst seviye bir uygulama satın alarak yüksek bütçeler harcarlar.

 

Oysaki sadece CRM özelinde değil, teknolojik yatırımların tümünde gözetilmesi gereken ilk şey; şirketinizin iş süreçlerine bağlı olarak ihtiyaçlarıdır. İhtiyaç duymadığınız bir modüle ya da uygulamaya ekstra ödeme yaparak bütçenizi aşabilir ve şirketinizin verimi ile motivasyonunuzu yitirebilirsiniz. Günümüzde sayısız alternatif olmasının dezavantajları olduğu gibi avantajları olduğunu da söyleyebiliriz. CRM pazarındaki rekabetten kullanıcı olarak fayda sağlamanız mümkün olduğu gibi birçok ücretsiz uygulama da kullanıcıların keşfetmesini bekliyor. Bu ücretsiz uygulamalar arasından Zoho gibi liderlik tahtını uzun zamandır korumaya devam eden bir isimle dijital dönüşüm yolculuğuna adım atmak, bütçenizi korumak adına oldukça iyi bir başlangıç olabilir. Zoho, CRM denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olarak, inovasyonu daima merkeze yerleştirmesiyle kullanıcı sayısını her geçen gün artırmaya devam ediyor. Zoho Uygulamalarının tümünün ücretsiz versiyonlarına ulaşabilir ve iş süreçlerinizin dijitalleşmesi konusunda ilk adımı bütçe korkusu yaşamadan atabilirsiniz.

 

Marka Gücü Yerine İhtiyaçlarınıza Odaklanın

 

Marka gücünden etkilenmeden, doğru analizler yaparak uygulama seçimi yaptığınızda 10.000 TL verdiğiniz bir uygulama yerine daha çok özellik içeren, üst sürüme sahip bir başka uygulamaya senelik 1.000-2.000 TL bandında sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz?

 

Daha önce de belirttiğimiz gibi teknolojik yatırım yaparken sormanız gereken soru, şirketinizin neye ihtiyacı olduğudur. Bugün entegre bir iş süreci yönetimi sağlamak başarının anahtarlarından biridir. Hızın başrolde olduğu bu çağda, yavaş adımlarla rekabet edemeyeceğiniz için kullanacağınız uygulamaların entegrasyon özelliklerine de dikkat etmenizde fayda vardır. Örneğin, Zoho CRM’in birçok uygulama ile entegrasyon sağlıyor oluşu, size hız kazandırmanın yanında maliyetten tasarruf etmenize de yardımcı olur.

 

Örneklerle açıklamak gerekirse; Zoho CRM entegrasyonları arasında en dikkat çekici olanlardan biri Google Adwords entegrasyonudur. Google Adwords’de yaptığınız reklam kampanyalarının ne oranda satışa dönüştüğünü, Zoho CRM içerisinden takip etmenize olanak tanıyan bu entegrasyon sayesinde, müşterilerinizin tüm satın alma yolculuğunu izleme şansı yakabilirsiniz. Zoho CRM’in entegrasyon sağladığı bir diğer uygulama da Dropbox’dır. Herhangi bir yerden, herhangi biriyle dosya oluşturmanıza, paylaşmanıza ve ortak çalışmanıza olanak tanıyan Dropbox’ın Zoho CRM entegrasyonu ile CRM içindeki dosyaları istediğiniz yerden, istediğiniz zaman paylaşarak, zamandan tasarruf edebilirsiniz. Zoho CRM içerisindeki Google Drive entegrasyonu sayesinde de satış personeliniz, doğrudan CRM hesabınızdaki kayıtlarla ilişkili dosyaları senkronize edebilir, paylaşabilir ve yönetimini sağlayabilir. CRM hesabınızdaki tüm kayıtlar senkronize edilerek ilişkili Google Drive hesabına kaydedilir. Zoho CRM daha birçok uygulama ile entegrasyon sağlayarak hem maliyetten hem de zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur.

 

Birçok uygulamanın kullanıcı sayısına göre lisans verdiğini göz önünde bulundurursak, kullanıcı sayısını doğru belirlemenin de bütçe üzerinde ciddi bir etki yaratacağını söyleyebiliriz.  

 

Yine şirketlerin dijital bütçeleri adına dikkat edebileceği bir diğer nokta ise satın alınan uygulamaların sürümleridir. Uygulama sürümleri, araba satın alırken eklediğiniz özelliklere benzer. Daha üst sürümler, satın aldığınız uygulamaya ekstra özellikler ekler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, uygulama sürümleri seçilirken şirketin o sürüm içerisindeki özelliklere ihtiyacının olup olmadığıdır. Bu noktada ayrıca dikkat edilmesi gereken bir nokta da satın alınacak uygulamanın sürümlerinin zenginliği ve esnekliğidir. Şirketler çoğu zaman aylık 50 dolar ödediği bir uygulamanın özelliklerini kullanmaz. Aylık 30 dolar ödeyebilecekleri ve ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir paketler mevcuttur. Böyle bir durumda şirketler ihtiyaçlarını iyi analiz ederek, bu tarz geçişler yapabilir ve dijital maliyetlerini efektif bir şekilde yönetebilirler.

 

Uygulama Paketlerini Göz Ardı Etmeyin

 

Son olarak şirketlerin asıl olarak bütçe kalemlerini en iyi optimize edebileceği noktalardan biri de uygulama paketleri satın alımlarıdır. Peki uygulama paketleri nedir? Aylık kullanım ücretleri 10-50 Dolar bandında değişken birden fazla uygulamanın tek bir fiyat içerisinde temin edilmesidir. Örneğin, uygulama başı aylık ortalama 40 Dolar maliyete sahip 20 uygulamayı, aylık 800 Dolar vermek yerine 50 Dolar gibi paket fiyatları ile temin edebilirsiniz. Eğer ayrı ayrı satın aldığınız uygulamalar var ise ve bu uygulamaları bir paket içerisinde temin edebiliyorsanız, tek tek kullanmak yerine uygulama paketi satın alımları yaparak dijital bütçenizden tasarruf edebilirsiniz.

 

Cloudyflex bünyesinde sunduğumuz tüm uygulamaların esnek fiyatlarına ek olarak, biz de bu uygulamalarımızı sizlere paketler halinde sunmaktayız. Uygulama Paketlerimizi incelemek için tıklayın.

 

 

Denizhan