zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

En İyiler Listesindeki ATS Uygulaması: Zoho Recruit

26.09.23 08:07 AM By Kardelen

Zoho Recruit, Constellation Resarch adlı bir firmanın yaptığı araştırma neticesinde en iyi İnsan Kaynakları yerleştirme çözümü sunan uygulamalardan biri olarak seçilmiştir. Araştırma şirketi, işletmeler arasındaki yetenek savaşının nasıl daha iyi bir şekilde yönetilebileceği konusuna yoğunlaşarak ATS yazılımlarını birbiriyle kıyaslamıştır. Yapılan araştırmada bulut tabanlı çözümler, yeni nesil uygulamalarla entegrasyon, yapay zeka yeteneklerini kullanma becerisi, aday taraması ve ön değerlendirme süreçleri gibi kriterler göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmacı, insanlar ve yazılımlar arasındaki sinerjiye odaklanarak incelediği uygulamalarda değişen şartlara hızlı bir şekilde odaklanan çözümlere yer vermiştir. 40’tan fazla uygulamayı incelemiş ve sonucunda bir “en iyiler” listesi belirlemiştir. İşletmelerin işe alım süreçlerine dinamik bir çözüm sunan Zoho Recruit ise şirketlerdeki insan gücünün geleceğini belirleme konusunda etkili bir uygulama olarak listede yer almayı başarmıştır.

ATS (Aday Takip Sistemi) Nedir?

Aday Takip Sistemi (ATS), genel olarak şirketlerin herhangi bir pozisyona başvuran adayları incelemek için kullandığı bir yazılım olarak özetlenebilir. Büyük, orta ya da küçük ölçekli fark etmeksizin her şirket Aday Takip Sistemi yazılımlarından yararlanarak aradığı iş gücünü elinde bulunan havuz içinden rahatlıkla bulabilir. ATS yazılımları genel olarak aşağıdaki gibi çalışır:


·  İlk olarak sisteme bir iş talebi girilir. Talep için unvan, istenen beceriler ve gerekli deneyim gibi bilgiler tanımlanır.

·  ATS ise sonrasında belirlenen kriterleri dikkate alarak bir ideal aday profili oluşturur.

·  Sonrasında pozisyon için başvuru yapan özgeçmişler, belirlenen bu ideal aday profili ile kıyaslanır. Özgeçmişlerin ideal aday ile ne kadar iyi eşleştiği belirlenir ve adaylar ona göre sıralanır.

·  Ardından İnsan Kaynakları, ATS yazılımları sayesinde belirlenen kriterler doğrultusunda başvuru yapan kişiler arasından en nitelikli adayları hızlı bir şekilde belirler.


Kriterlerinize uygun adayları bulmak ve işe alımlarınızı etkili bir biçimde ölçeklendirmek konusunda Aday Takip Sistemi size yardımcı olabilir. Zoho Recruit gibi ATS uygulamalarından yararlanarak temel sorumluluklarınıza daha fazla zaman ayırabilir, şirketinize uygun ve aradığınız nitelikleri karşılayan adaylara pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

ATS Uygulamalarının Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

ATS uygulamalarının şirketinize ne gibi avantajlar sunacağını merak ediyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.

·  Uygulamalar ilk olarak işe alım süreçlerini kolaylaştırır. Özellikle büyüyen işletmelerin genellikle aynı anda birden fazla pozisyon için işe alım yapması gerekebilir. İyi bir başvuru sistemi olmadığı takdirde bütün bu süreç kaotik hale gelebilir. Bununla beraber ATS yazılımları, bütün işe alım süreçlerinizi tek bir platform üzerinden yönetmenizi mümkün hale getirir. Böylece temel bilgileri toplamak için birden fazla araç ya da tablo arasından geçiş yaparak zaman kaybetmeniz gerekmez.


·  Şirketler genellikle işe alım süreçlerinde aday bulmak için kariyer.net, LinkedIN ya da Indeed gibi farklı iş bulma kanallarıyla çalışır. Popüler siteler aracılığıyla daha iyi adaylar bulmak her ne kadar kolay olsa da birden fazla panoyu bir arada kullanmak zaman alıcı ve pahalı olabilir. Zoho Recruit gibi ATS yazılımları ise LinkedIN, Indeed ya da Slack ile entegre olarak çalıştığı için süreçleri daha iyi bir biçimde yönetmenize yardımcı olur. Zoho Recruit sayesinde şirketinizin iş ilanlarını farklı sitelerde yayınlamanıza rağmen tek bir yerden bütün adayları inceleyebilirsiniz.


·  ATS uygulamaları sıradan işleri otomatik hale getirerek zamanınızı daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Özgeçmişleri otomatik olarak tarayan sistem, belirlediğiniz kriterlere uymayan adayları eleyerek emekten ve zamandan tasarruf sağlamanıza yardımcı olur.


·  Şirketinizin marka kimliğini geliştirmenizi destekleyen ATS uygulamaları, şeffaf olacak şekilde bütün süreçleri yönetmenizi mümkün hale getirir. Adaylarınızla iletişiminizi kuvvetli tutarak marka itibarınızı geliştirmenize imkân tanır. ATS yazılımları, adaylarınızı mülakat süreçlerinin farklı aşamalarından geçerken otomatik olarak bilgilendirmenize yardımcı olur. Böylece adaylarınızı uzun süre boyunca bekletmeden seçebilir ya da reddederseniz de geri bildirimler aracılığıyla nedenlerini belirtebilirsiniz.


·  ATS yazılımları aynı zamanda bir yetenek havuzu biriktirmenizi mümkün hale getirir. Açtığınız ilanlara başvuran adaylar her ne kadar belirlediğiniz kriterlere ilk başta uyum sağlamıyor gibi gözükse de şirketiniz için gelecekte bir değer kazanabilirler. Yazılımlar, başvuran adayları bir yetenek havuzunun içine alarak sonradan ihtiyaç duyabileceğiniz durumlarda tekrardan sizin karşınıza çıkarabilir. Böylece kuruluşunuzda oluşabilecek boşlukları pratik ve uygun bir şekilde doldurmanızı mümkün hale getirir.


·  İşe alım yapan ekipleriniz arasındaki iletişim kopukluklarını da ATS yazılımları sayesinde kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz. Birden fazla pozisyon ve ekibin yaşayabileceği karışıklığın önüne geçen yazılımlar, herkesin bütün süreci tek bir platform üzerinden takip etmesini mümkün kılar. Böylece işe alım süreçlerine dahil olan herkes adayların puanlarını, özgeçmişlerini ve önceki deneyimlerini kolaylıkla görüntüleyebilir.


·  ATS yazılımları doğru adayların bulunmasını kolaylaştırırken sürece uygun olmayan adayları da filtreler. Bazı zamanlarda açık olan pozisyonlara beklenenin üzerinde başvuru gelebilir. İnsan Kaynakları ekiplerinin başa çıkabileceğinden fazla başvuru olduğu durumlarda ise ideal adaylar gözden kaçabilir. Bununla beraber ATS yazılımları belirlenen kriterlere göre süreci otomatikleştirdiği için kayıpların yaşanmasının önüne geçer.


·  Uygulamalar ile başvuru yapan adayların bilgilerine anında ve eksiksiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Adaylarınızın daha önce şirketinize kaç kere başvurduklarına ya da iletişim bilgilerine sistem üzerinden zorlanmadan erişebilirsiniz. Bütün belgeleri merkezi bir platformda toplayan ATS ile süreçlerinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz.


Pazar araştırmaları, endüstri analizleri ve iş modelleri incelemeleriyle tanınan Kaliforniya merkezli bir araştırma şirketi olan Constellation Resarch tarafından en iyi yazılımlar arasında seçilen Zoho Recruit ile bütün bu avantajlardan yararlanabilir, işe alım süreçlerinizi verimli bir şekilde yönetmeye başlayabilirsiniz.

Türkiye’de İşe Alım Süreçleri ve ATS

Türkiye’de işe alım süreçleri genellikle bazı kanallar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bununla beraber ATS desteği ile şirketler kanalları ve adayları daha iyi bir şekilde yönetebilir. Türkiye’deki işe alım kanalları ve süreçleri genel olarak aşağıdaki gibidir:


·  Kariyer.net, Türkiye’de bilinen önemli istihdam platformları arasında bulunur. 1999 yılından beri şirketler ve çalışanlar arasında bir köprü konumundadır. Şirketlerin sıklıkla ilanlarını paylaştığı kanallar arasında bulunur.


·  Bütün dünyada işe alım süreçlerinin yönetilmesinde etkili olarak rol oynayan Indeed ise 2004 yılında kurulmuştur. Amerika merkezli olan internet sayfası, Türkiye dahil 60’tan fazla ülkede aktiftir.


·  LinkedIN ise resmi olarak 2003 yılında kurulmuştur. Diğerlerinden farklı olarak LinkedIN sadece iş bulmaya yönelik değildir. Aynı zamanda işletmelerin ve çalışanların bağlantılar kurmasına ve bağlantılarını genişletmesine imkân tanır. Her kullanıcı özgeçmişe benzer bir profil sayfası oluşturur ve şirketler işe alım ilanları da vererek yeni adayları internet sayfası sayesinde kendine çekebilir.


·  Türkiye’de genellikle yukarıdaki kanallarda ve bazı durumlarda şirketlerin kendi internet sayfalarında iş ilanları paylaşılır. Sonrasında başvuru süreci tamamlandığında mülakat ve sınav aşamasına geçilir. Seçim aşaması bittiğinde ise süreç tamamlanır.


·  Birden fazla istihdam kanalı ile ilan paylaşan şirketler, ATS yazılımları kullanmadığı takdirde yukarıdaki kanallardan aldığı bilgileri bir araya getirmekte zorlanır. Bununla beraber LinkedIN ve Indeed ile entegrasyona sahip olan Zoho Recruit, bütün kanallardaki bilgileri tek bir yerde bir araya getirmenizi mümkün hale getirir.


İşe alım süreçlerinizi ve aday havuzlarınızı doğru bir şekilde yönetebilmek için ATS yazılımınızı LinkedIn ve Indeed’e bağlayabilirsiniz. Zamandan tasarruf sağlarken nitelikli adayları işe alabilir ve veriye dayalı raporlar yardımıyla işe alım ekiplerinin de daha doğru kararlar vermesini sağlayabilirsiniz.

Nitelikli Bir ATS Yazılımı: Zoho Recruit

Zoho Recruit ATS yazılımı, işe alım süreçlerinizi daha verimli hale getirmenize yardımcı olur. İnsan Kaynakları ekiplerinizin hızlı ve doğru kararlar vermesini sağlayarak şirketinizin değerini artırmanızı destekler. Yapılan araştırmalarda da “en iyiler” listesinde yer alan yazılımın genel olarak özellikleri aşağıdaki gibidir:


·  Özgeçmişleri kolaylıkla tarayın: Zoho Recruit ATS yazılımı sayesinde pozisyonunuz için belirlediğiniz kriterlere göre adayları otomatik olarak sıralayabilirsiniz. Bir yapay zeka asistanı olan Zia, adaylarınızın becerilerini ideal çalışanınızla kıyaslayarak bir eşleşme puanı çıkarır. Adaylarınızın aradığınız kriterde ne kadar yetkin olduğunu belirlemesinin ardından onları sıralar. Böylece aday havuzunuzdan kimlerin öne çıktığını herhangi bir ekstra işleme ihtiyaç duymadan görüntüleyebilirsiniz.


·  Adayları ayrıntılı bir şekilde değerlendirin: Süreçleri etkili bir biçimde yöneterek açık pozisyonlarınıza doğru adayı kolaylıkla alabilirsiniz. Dört aşamalı bir değerlendirme süreci sunan yazılım, adaylara doğru soruları sormanızı ve yanıtlarına göre onları sıralamanızı sağlar.


·  Adaylarınızın her aşamasını takip edin: İşe alım süreçlerinizi birden fazla aşamada gerçekleştiriyorsanız yazılım üzerinden adaylarınızın her aşamada kaç puan aldığını kolay bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Adaylarınızın sistemin tarama sonuçlarına, yapılan görüşmenin puanına, anket sonuçlarına ya da yaptığınız sınavın sonuçlarına göre listede kaçıncı sırada olduğunu görebilirsiniz.


·  Sürekli olarak adaylarınızla iletişimde kalın: İşe alım sürecinde adaylarınızla sürekli olarak etkileşimde bulunarak onları mevcut durum hakkında kolaylıkla bilgilendirebilirsiniz. E-posta şablonları, sohbet robotları ya da otomatik yanıtlayıcılar sayesinde adaylarınızla sürekli olarak iletişimde kalabilir, şeffaf bir süreç yöneterek şirketinizin itibarını koruyabilirsiniz. Ayrıca geri bildirimler aracılığıyla adaylarınızın işe başlamadan şirkete karşı bağlılık hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

zoho recruit insan kaynakları ats


·  Manuel veri girişlerini ortadan kaldırın: Zoho Recruit’i, Zoho People ile entegre ederek kağıt işlemlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Sistem üzerinden adayınıza numara atadıktan sonra isim ya da işe başlama tarihi gibi bilgileri kolaylıkla girebilirsiniz.


·  Farklı uygulamalarla entegre çalışın: Zoho CRM, LinkedIN, Indeed, Google Meet, Microsoft Teams ya da Slack gibi 50’nin üzerinde entegrasyona sahip olan Zoho Recruit ile bütün verileri bir araya getirebilirsiniz.


Başvuru yapanları kolaylıkla taramak, işe alımla ilgilenen kişilerin birbiriyle olan iletişimini güçlendirmek, iş ilanlarını farklı platformlarda pratik bir şekilde yayınlamak ve iyileştirilmiş işe alım süreçleri yönetmek istiyorsanız Zoho Recruit bu konuda size yardımcı olabilir.

Kardelen