zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Hedef Kitlenizin Nabzını Ölçmek için Anket Oluşturma 

23.01.23 01:05 PM By Kardelen

2023’ün Ocak ayında, bir kış sabahı soğuğun etkisiyle yeni bir mont almak isteyen biri ilk olarak nereye bakar? Yazımıza aslında tüm konuyu açıklayabilecek bir soru ile başlamak istedik. Bugünün dünyasında ihtiyaçlarını karşılamak üzere alışveriş yapmak isteyen biri hemen her konuda olduğu gibi telefonuna bakabilir. Fakat, “Telefona bakan müşteri sizin ürünlerinizi pazarlamak istediğiniz kitle mi? Kimler alışveriş yapmadan önce telefondan araştırma yapar? Hangi yaş grubu hangi kanallar üzerinden alışveriş yapıyor?” ve daha bu gibi bir sürü sorunun yanıtı aslında sizin satış stratejiniz üzerinde kritik etkilere sahiptir. Bu bilgilere sahip olarak, hedef kitlenizi etkileyebilir ve ürün ve hizmetlerinizi daha fazla insana daha etkili biçimde sunabilirsiniz. Peki, bu bilgileri nasıl öğreneceksiniz? Aslında oldukça basit bir yanıtı var bu sorunun; Anket! Evet, çok uzun zamandır işletmelerin kullandığı anket oluşturma yöntemi, günümüzde hedef kitlenizin isteklerini belirlemek ve satışlarınızı artırmak için hala en etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. “Anket nasıl yapılır? Anket hazırlama teknikleri nelerdir?” gibi sorularınız var ise bu yazımız tam size göre! İşte etkili bir anket oluşturmak için kullanabileceğiniz bazı ipuçları: 

Anket Uzunluğu Konusunda Dikkatli Davranın 

Günümüzde anketler hemen her satın alma işleminde ya da hizmet sonrasında karşınıza çıkabiliyor. Bir kişinin cevaplaması için bir anket verildiğinde, yaptığı ilk şey ise soruların ne kadar uzunlukta olduğunu görmek için ekranı aşağı kaydırmak ya da sayfaları çevirmek oluyor. Soruların devam ettiğini gören katılımcı, olumsuz bir tavır kazanıyor ve soruları normal şartlarda yanıtlayacağı şekilde yanıtlamayabiliyor. Bu durum da anket sonuçları noktasında gerçekçi bir yapı kazanılmasının önüne geçebiliyor. Daha kötüsü ise katılımcı gelecekte aynı firmadan gelebilecek araştırmalardan da kaçınmaya çalışıyor. Anketler konusundaki kişisel deneyimleriniz aslında işletmeniz için anket hazırlama aşamasında sizlere en doğru rehberler olabilirler. Genel bir yorum yapmak gerekirse, 10 dakikadan daha fazla zaman alan sorularda dikkat süresinin kısaldığını söylemek mümkün.

İpucu: Benzer anket soruları, kaçınmanız gereken en önemli noktalardan biridir. Benzer sorular hem katılımcıyı sıkabilir hem de araştırmanızın uzunluğunun artmasına sebebiyet verir. Yapılacak bir başka şey de sorularınızı göndermeden önce yabancı bir göz tarafından incelenmesini sağlamaktır. Araştırma sürecine katkıda bulunmayan biri muhtemelen gereksiz ya da benzer soruları çok daha çabuk fark edecektir.

Anket hazırlarken markanıza uygun, kullanıcı odaklı bir test hazırlamanız son derece önemlidir.

Çok Fazla Kişisel Soru Sormamanızda Fayda Vardır 

Kişisel sorular her türlü iletişim metodunun belki de en kaygan zemine sahip olan alanlarıdır. İnsanlar, tamamen meşru bir nedeni olduğunu düşünmedikleri sürece yaşlarını, gelirlerini ve adreslerini açıklamaktan kaçınırlar. Bu nedenle, bu bilgilere neden ihtiyaç duyduğunuzu ve bu bilgilerle ne yapacağınızı açık eden iyi düşünülmüş anket örnekleri çok daha başarılı sonuçlar elde eder.

İpucu: Araştırma yapmaya başlamadan önce hedefinizi belirleyin! Bu sayede, çok müdahaleci olmadan hedefinize ulaşmanıza yardımcı olarak soruları daha kolay bir şekilde tasarlayabilirsiniz. Yanıtlayanların, onlara sorduğunuz soruların yanıtının neden önemli olduğunu anlamaları için anketinizin başında amacınızı belirten bir açıklamaya yer verebilirsiniz. 

Açık Uçlu Anket Sorularından Kaçının 

Ankete katılanların açık uçlu bir soruyu yanıtlamak için zamanlarından vermeye istekli olduğunu varsayarsak, sizler bu yanıtların tamamını okumaya istekli misiniz? Ürün hakkında ne düşünüyorsunuz? gibi soruları beraberinde uzun ve kararsız yanıtlar getirebilir. Ne öğrenmek istediğiniz ve bilgiyi nasıl kullanacağınız konusunda net bir fikre sahip olmanız, araştırmanızın başarısı üzerinde kritik bir öneme sahiptir.

İpucu: Açık uçlu bir soru sormak yerine, hiçbir şeyi atlamamak için anketinize ürün veya hizmetinizin farklı yönleri için bir derecelendirme ölçeği sorusu koyun. 

Online Anket Oluşturma ve Yayınlama Uygulaması Zoho Survey ile Anketlerinizden Maksimum Verim Alın

Online anket, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmeye yardımcı olurken aynı zamanda raporlama olanakları ile sonuçlar noktasında da daha hızlı bir yapı kazanılmasını sağlar. Online anket uygulamaları birçok avantaj sunarken, uzun yıllardır endüstrideki tecrübesiyle Zoho, bu konuda da fark yaratıyor. Zoho Surveysayesinde, kolaylıkla araştırmalarınız için sorular oluşturabilir ve tüm sonuç raporlarını CRM sisteminiz üzerinde entegre biçimde depolayabilirsiniz. Zoho Survey, güçlü online anket hazırlama arayüzü ile ileri seviye otomasyon seçenekleri ve raporlama konusundaki başarısı ile işletmenizin araştırmalarını çok daha ilgi çekici ve verimli hale getirmeye aday!

Anket oluşturma programları arasında popüler olan Zoho Survey ile işletmeler müşteri ve çalışan memnuniyetini artırabilirler.

  • İşletmenizdeki çalışanlarınız, Zoho Survey uygulamasını bilgisayarlarındaki web tarayıcısı üzerinden ya da mobil uygulama üzerinden oldukça kolay bir şekilde kullanabilirler.
  • Zoho Survey üzerinden 5 dakika gibi kısa bir sürede anket oluşturabilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz sorulara ve yanıtlara dair detaylı raporlar elde edebilir, aynı zamanda anketlerinizi kendi web sitenize de yerleştirebilirsiniz. 
Zoho Survey ile anket sonuçlarını detaylıca inceleyin, hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olun.

Online anket oluşturma ile hedef kitlenizin nabzını ölçerek, ürün ve hizmetlerinizdeki beklentiyi karşılamak için Zoho Survey gibi güçlü bir uygulama ile yola çıkabilirsiniz. Araştırmalarınızın gelecekte işletmenizde gerçekleşecek tüm yeniliklere rehberlik etmesi için doğru sonuçlara ve etkili raporlara ihtiyacınız vardır. Zoho Survey hem anketlerinizin daha ilgi çekici olmasını hem de etkili raporlarla sizlerin maksimum verim almasını sağlar. Zoho Survey ve diğer Zoho ürünleri hakkında daha detaylı bilgiyi Zoho ürünlerinin Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’ten alabilirsiniz. 

Kardelen