zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

İçerik Pazarlaması Nedir?

19.07.19 02:51 PM By Denizhan

Cloudyflex olarak hazırladığımız 100. Blog yazısında, sizlere içerik pazarlamasının en önemli noktalarını ve dijital pazarlama stratejiniz üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlatmak istiyoruz.

 

İçerik pazarlamasının ne olduğunu anlatmadan önce içerik kavramını kısaca ele alalım. Herhangi bir formda verilmek istenen fikir, duygu, düşünce ya da imgeler bütünü olarak değerlendirebileceğimiz içerik kavramı, günümüzde dijital pazarlamanın temelinde yer alıyor. İnternetin ve dijital kitle iletişim araçlarının her alanda büyük rol oynamasıyla birlikte kodlanmış bir kimliğe bürünen içerik, bilgi toplumlarında işlev ve güç unsuru olarak en önemli olgulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Big Data çağında, farklı kaynaklardan toplanarak anlamlı ve işlenebilir bir hal alan verilerle birlikte milyarlarca içeriğin arasında organizasyonlar kendi kimliklerini ön plana çıkararak, kitlelerin zihinlerinde yer etme savaşı veriyor. Rekabetin giderek arttığı bu kalabalık içerisinde başarıyı sağlamanın tek yolu ise kuşkusuz doğru bir içerik pazarlaması stratejisinden geçiyor. 

İçerik Pazarlaması

Yeni kitle iletişim araçlarının yarattığı ekosistem içerisinde markalar, hedefledikleri kitlelerin ilgisini çekebilecekleri içerikleri yaratarak ya da var olan müşterileri üzerinde duyusal konumlandırma çalışmaları ile yeni nesil dijital iletişim ve pazarlama sürecinde yer alıyorlar.  İçerik Pazarlama Enstitüsünün kurucusu olan Joe Pulizzi’nin tanımıyla içerik pazarlaması;

 

‘’İçerikle pazarlama, net olarak tanımlanmış ve doğru anlaşılmış hedef kitleyi kârlı müşteri hareketi yaratma hedefiyle etkilemek, çekmek, bağlılıklarını sağlamak için ilgili ve değerli içeriğin yaratılması ve dağıtılmasını kapsayan pazarlama tekniğidir’’

 

Geçmişin pazarlama stratejisi ile kıyaslandığında oldukça farklı bir yapı sunan içerik pazarlaması ile pazara yeni giren ürününüzü bir ihtiyaç olarak sunabilir ya da var olan müşterileriniz üzerinde markanıza bir eğilim yaratabilirsiniz.

 

İçerik stratejisti James O’Brien, değer temelinde pazarlamaya organizasyonların önem vermesi gerektiğini dile getirerek, markaların yatırımlarının verimliliği açısından karşılarındaki müşteri kitlesine değer sunması gerektiğinin altını çiziyor. Bu değeri yaratmak için ise hedeflenen kitleye katmanlı bir görsel şölen sunulması gerektiğini söylüyor. İstatistiklere göre 10 tüketiciden 7’si okudukları makaleleri, izledikleri video ve görsel içerikleri, geleneksel pazarlama yöntemlerine tercih ederek, içerik pazarlaması ile tüketicilerin ihtiyaçlarına çözüm sunan marka ve ürünler hakkında bilgi sahibi olmayı tercih ediyor.

Organizasyonların göz önünde bulundurması gereken bir diğer gerçek; içerik pazarlamasının ürün satışı yapmadığıdır. İçerik pazarlaması hedef kitlenizin markanıza ya da ürününüze ilgi duymasını sağlar.

 

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

 

1-  Hedeflerinizi Belirleyin

Başarı söz konusu olduğunda değişmeyen belki de tek kural, içerik pazarlaması alanında da geçerlidir. Öncelikle hedeflerinizi belirlemelisiniz. İşletmenizin vizyon ve misyonuna yönelik pazarlama hedeflerinizi belirlemenizin ardından kitlenizi analiz etmenizde fayda vardır. Kitlenizi tanıyarak, onların dikkatini nasıl çekeceğinizi planlayabilirsiniz. Hedef kitlenizin demografik özelliklerinden neleri sevip, neleri sevmediklerini öğrenebilir ve markanız ile kitleniz arasında bir bağ kurma şansı yakalayabilirsiniz.

 

Bu noktada Zoho Page Sense ürünümüzden faydalanabilirsiniz. Zoho Page Sense ile web sitenizdeki sayfaları daha derin analiz edebilir ve web sitenize giren kullanıcıların hareketleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Kullanıcıların hangi sayfada ne kadar kaldıkları bilgisi ile ürünlerinize dair nelerden hoşlandıklarını öğrenebilirsiniz. Isı haritaları ile web sitenizdeki sayfalarda, en çok ve en az tıklanan noktaları bulabilir, gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz. Zoho Page Sense hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

2-  Stratejinizi Oluşturun

Hedefleriniz ve hedef kitlenizi tanımladıktan sonra sıra sunacağınız içeriklerde vermek istediğiniz mesajı ve bu mesajı sunacağınız alanı belirlemekte!

Markanızın nasıl tanımlanmasını istediğinize karar vermenizin ardından, dijital kanallardan en uygun olanını seçmek oldukça önemlidir. Markanızı en iyi tanıtacak alanlardan biri de kuşkusuz web sitesidir. Web siteniz, kullanıcılara ilk aşamada sizinle ilgili birçok bilgi sunar. İşte bu noktada da Zoho Sites ürünümüz sizlere yardımcı olabilir.

 

Zoho Sites ile hiçbir kodlama bilgisine sahip olmadan kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz. Sürükle/bırak metodu ile web sitenizin tasarımını kolayca yapabilir ve çok kısa bir süre içerisinde kendinize veya şirketinize bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Web siteniz üzerinde kolaylıkla içerik yaratmanıza olanak tanıyan Zoho Sites hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

3 -    İçeriklerinizi Belirleyerek Düzenli Ölçümler Yapın

Hedef kitlenize hangi türde içeriklerle ve hangi konularla hitap edeceksiniz? İçerikleriniz için doğru zaman dilimi hangisi? Bu gibi detaylara karar vermenizin ardından içeriklerinizin dilini düzenlemenizde fayda var. Olabildiğince kolay anlaşılır yapıdaki içerikler, kullanıcılar tarafından daha çok ilgi uyandırmasının yanında güven ve sadakat duygusunu da pekiştiriyor. Bunların yanı sıra yayınladığınız farklı içerik türlerinin düzenli ölçümleri ile stratejinize şekil verebilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçlara göre içeriklerinizin sıklığını ve biçimini yenileyebilir ve planlarınızı bu analizlere göre oluşturabilirsiniz. Zoho Sites bu noktada da sizlere SEO ve Web Sitesi takibi için özel alanlar sunar. Karmaşık arama motoru kodları yazmak yerine hazır alanlardan istediğiniz seçenekleri işaretleyebilirsiniz. 

4 -  Sosyal Medyayı Verimli Kullanın

Sosyal medya artan potansiyeli ile birlikte her gün değişen yapısı nedeniyle birçok organizasyon için strateji üretmenin en zor olduğu alanların başında geliyor. Pazarlama açısından oldukça büyük bir potansiyele sahip olmasının yanında içerik pazarlaması noktasında en önemli rollerden birini oynayan sosyal medya konusunda doğru strateji ile oldukça verimli bir yapı kazanabilirsiniz.  Hedef kitlenizin markanızla sadakat bağı kurması, markanızın saygınlık ve güvenilirlik kazanması için içerik pazarlaması stratejilerinizi sosyal medya ağlarında konumlandırmalısınız.

Bu noktada da Zoho Social sizlere yardım etmeye hazır! Zoho Social üzerinden tüm sosyal medya hesaplarınızı tek bir platform üzerinden yönetebilir, istediğiniz raporları çekebilir ve gönderimlerinizi kurabilirsiniz. Zoho Social'a bağladığınız tüm sosyal medya mecralarınız için detaylı raporlar alabilir veya dashboard'lar üzerinde bulunan canlı raporlar üzerinden güncel verileri takip edebilirsiniz.

Özel raporlar sayesinde, tüm sosyal medya mecralarınıza ait metrikleri tek bir rapor altında toplayabilirsiniz. Yarattığınız bu özel raporları .pdf .png formatlarında dışarı aktarabilir veya istediğiniz kişilere sistem üzerinden otomatik olarak gönderebilirsiniz. Zoho Social hakkında detaylı bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

 

İçerik pazarlaması ile markanız ve ürünlerinizi kitleniz için daha çekici hale getirmek istiyor fakat nereden başlayacağınızı hala bilmiyorsanız, Zoho ürünlerinin Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşabilir ve bugünden fark yaratmak için ilk adımı atabilirsiniz. 

Denizhan