zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Satış Gücü Otomasyonu için Magic Quadrant Raporunda Zoho, Challengers Kategorisinde Yer Aldı

27.09.19 02:48 PM By Denizhan

Satış Gücü Otomasyonu (SFA) 2018’de %12,8 artış göstererek, 6,9 milyar dolara ulaştı. Yazılım sağlayıcılar, geçmiş yıllardaki veri toplamak için yapay zekâ, tahmini analitik ve ilişki zekâsı konusunda kendilerini geliştirdiler. 19 satıcının değerlendirildiği Gartner Sales Force Automation raporu, uygulama liderlerinin satış gereklilikleri için en iyi çözümü seçmelerine yardımcı oluyor. Zoho’nun Niche kategorisinden Challengers kategorisine geçtiği bu raporun önemli noktalarını ele alacak olursak; 

magic quadrant raporunda zoho

Pazar Tanımı/ Tarifi

Gartner, Satış Gücü Otomasyonunu, kuruluşların satış profesyonellerinin satış aktivitelerine ait otomasyonu, süreçlerini ve idari sorumluluklarını destekleyen sistemler olarak tanımlıyor. Gartner, bir kurumumun temel satış süreçlerini otomatikleştirmek için uygulanan SFA’yı temel bir teknoloji olarak görüyor.

SFA'nın temel yetenekleri arasında:

  

·    CRM

·    Hesap, iletişim ve fırsat yönetimi

·    Satış faaliyeti yönetimi

·    Satış tahmini

·    Mobil uygulamalar

·    Raporlama

·    İş ortağı ilişkileri yönetimi (PRM)

·    Platform yetenekleri

  

Bulunuyor.

  

Quadrant Tanımları;

  

Raporda yer alan kategorileri tek tek tanımlayacak olursak;

  

Liderler;

  

Liderler, vizyonlarını ürün, hizmet ve sağlam iş sonuçları kazanç ve değer şeklinde elde etme yeteneğine sahiptirler. Liderler kategorisinde yer alan isimler, Kuzey Amerika, EMEA ve APAC’da çok çeşitli endüstrilerde, önemli müşteri dağılımlarına ve 500 kullanıcının üzerinde çoklu noktaya sahiptirler. Sürekli ortalamanın üzerinde müşteri deneyimi seviyesi, ürün yürütme puanları ve satış puanları gösterirler. Ayrıca, müşterilere gösterdikleri ve SFA çözümlerinin satış yürütme ve satış süreçlerini nasıl iyileştirdiğini gösteren düşünce liderliği de sağlarlar. Liderler kategorisindeki yazılım sağlayıcılar, diğer sağlayıcıların kendilerini ölçtükleri satıcılardır.

  

Challengers;

  

Challengers kategorisinde yer alan yazılım sağlayıcılar, çoğu zaman (her zaman değil) Niche oyunculardan daha büyüktür ve SFA için daha fazla iş hacmine sahiptir. Dünya çapında rekabet edebilecek boyutlara sahip olan bu isimler, genellikle güçlü müşteri deneyimi memnuniyeti puanları getirirler.

Challengers kategorisindeki isimler, yazılım mimarisi ve diğer BT organizasyonel değerlere sahip olma eğilimindedirler.


Vizyonerler;

  

Vizyonerler, yenilikçi ürünler ya da teslimat modelleri sunma noktasında potansiyel rakiplerinin çoğunun önündedir. Gelişen ve değişen satış ihtiyaçlarını önceden tahmin edebilir ve satışın yürütlmesini iyileştiren çözümlerle piyasayı yeni noktalara taşırlar. Vizyonerler SFA pazarının yönünü etkileme noktasında güçlü bir potansiyele sahiptirler ancak uygulama açısından sınırları vardır.


Niche Oyuncuları;

  

Niche oyuncuları, SFA işlevselliği için ürünler sunarlar. Birden fazla coğrafyada 500’den fazla kullanıcıya tutarlı bir şekilde hizmet verebilme yeteneğine sahiptirler. Niche oyuncular, çözümlerinin fiyat/değer oranı dikkate alındığında belirli satış organizasyonlarının ihtiyaçları açısından sıklıkla en iyi çözümleri sunarlar.

  

Zoho, Bu Yıl Niche’den Challengers Kategorisine Geçiş Yaptı!

Zoho, satış yetenekleri, Pazar stratejisi ve müşteri hizmetlerinin yanı sıra ürünlerinin yetenekleri kapsamına bağlı olarak, bu yıl Niche kategorisinden Challengers kategorisine geçti. Zoho, satış, pazarlama, servis ve müşteri deneyimini kapsayan, SaaS’a özel bir CRM uygulama paketi sunuyor. SFA ürünü, Zoho CRM’de PRM de dahil olmak üzere tüm SFA özelliklerine sahip ve liderlik, fiyat teklifi ve bölge yönetimi gibi önemli sayıda yerel uzantı içeriyor. Geçtiğimiz yıl, Zoho CRM’in yeni GDPR uyumluluk işlevleri, e-posta doğrulaması ve sanal toplantılar gibi birçok yeni geliştirmesi oldu.

  

Güçlü Olduğu Alanlar;


·    Değer Önermesi: Zoho, bu Magic Quandrant raporunda yer alan yazılım sağlayıcılar arasında, müşterilere tekliflerinden memnun kalmadığında para iadesi yapacak olan tek sağlayıcıdır.


·    Yapay Zekâ: Zoho’nun yapay zekâ destekli asistanı Zia, etkinlik hatırlatıcıları, dijital ikiz, satış asistanı ve ilişki zekâsı olmak üzere çok çeşitli SFA işlemlerinde uygulanabilir bir yapıdadır.


·    Kullanılabilirlik: Zoho referans müşterileri, kullanım kolaylığı ve uygulama kişiselleştirme yeteneklerinin fazlaca olduğunu vurgulayarak, kullanılabilirlik açısından yüksek puanlar elde etti.


Zoho’nun yanı sıra birçok ismin yer aldığı raporda, diğer yazılım sağlayıcılarına dair bilgiler ise şöyle;

  

Oracle: Leaders kategorisinde yer alan Oracle, müşteri deneyimi noktasında Magic Quadrant’taki diğer satıcılara nazaran çok düşük anket puanları aldı. Ayrıca referans müşterileri, bölge yapılarının ve bakımının uygulanmasının zor olduğunu belirtti. Son kullanıcı eğitimi memnuniyeti konusunda ise bu Magic Quandrant’taki en düşük puanı alan satıcılardan biri oldu.

  

Microsoft; Yine Leaders kategorisinde yer alan Microsoft’ın ise Magic Quadrant’taki diğer liderler ile dikey spesifik tekliflere aynı ölçüde yatırım yapmadığı dikkat çekti. Bazı referans müşterileri, Microsoft’un ürün yol haritasını kendilerine etkili ve açık bir şekilde iletilmediğini belirtti.

  

Salesforce; 13 yıldır liderler kategorisinde yer alan Salesforce, mobil yetenekler noktasında referans müşterilerinden düşük puanlar aldı. Ayrıca yapay zekâ alanında da nispeten daha düşük puanlar alan Salesforce’un referans müşterileri Classic ara yüzündeki bazı öneli işlevlerin eksikliklerini vurguladı.

  

PipeDrive; Magic Quadrant’a Niche kategorisinden yeni giriş yapan PipeDrive, bazı PRM yeteneklerini desteklemediği ve profesyonel bir servis organizasyonuna sahip olmaması dikkat çekti. Pipedrive tahmin yönetimi açısından bu Magic Quadrant’taki tüm satıcıların referans müşterilerinden en düşük puanları aldı.


Pazarın Genel Değerlendirmesi

  

2018 yılında, Satış Gücü Otomasyonu (SFA) pazarı, bulut tabanlı seçeneklerin artmasıyla birlikte toplamda %12.8 artış göstererek, 6.9 milyar dolara ulaştı. SFA pazarı, 2018’de tahminen %14,2 oranında büyüyen genel satış teknoloji pazarından biraz daha yavaş bir büyüme gösteriyor. SFA, büyük satış teknolojisi pazarının en büyük bileşeni olarak gösteriliyor. Gartner, SFA teknolojisinin toplam satış teknolojisi pazarının yaklaşık %55’ini oluşturduğunu tahmin ediyor.

  

Müşteri Görüşleri

  

Magic Quadrant analiz sürecinin bir parçası olarak Gartner, bu Magic Quadrant’ta SFA çözümlerini kullanan 218 referans müşteriden bir anket verisi topladı. Aşağıdaki soruların sorulduğu bu anketten edinilen görüşler ise şöyle;

  

Neden yazılım ya da hizmet satın aldınız?

  

·    Operasyonel verimlilik yaratmak (Tüm referans müşterilerin %71’i)

·    İş süreci sonuçlarını geliştirmek (%70)

·    İş süreçlerinde çevikliği geliştirmek (%68)

·    Müşteri ilişkilerini/hizmetini geliştirmek (%60)

·    Gelir büyümesini artırmak (%58)

  

Bu satıcıyı seçmenize neden olan temel faktörler nelerdi?

  

·    Ürün işlevselliği ve performansı (Tüm referans müşterilerin %60’ı)

·    Rekabetçi maliyetler (%59)

·    Ürün yol haritası ve gelecek vizyonu (%50)

·    Mimari ölçeklenebilirlik (%48)

·    Güçlü müşteri odağı (%45)


Her geçen gün yapılan geliştirmelerle daha iyi bir deneyim sunan Zoho CRM hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Zoho ürünlerinin Türkiye Yetkili Satıcısı Cloudyflex’e ulaşabilirsiniz. 

Denizhan