zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Şirketler için Hibrit Çalışma Modeli Örnekleri

14.02.24 08:21 AM By Kardelen

2020 yılında pandemiyle beraber dünya genelinde çalışma sistemine karşı olan bakış açısı tamamen değişti. Şirketler, karantina koşullarına uyum sağlarken yenilikçi çalışma yöntemleri geliştirdi. Her ne kadar karantina ortamı bitmiş olsa da çalışanlar ve şirketler, geleneksel ofiste 9-5 çalışma biçiminin dışında yenilikçi yöntemlerin daha verimli olabileceğini keşfetti. Benzer şekilde pandeminin etkisiyle beraber hibrit çalışma modeli daha fazla ilgi görmeye başladı. Hibrit çalışma modeli hem çalışanlara hem de işletmelere birçok farklı avantaj sunduğu için büyük şirketler tarafından da tercih edilir. Bununla beraber işletmenin ölçeği ne olursa olsun hibrit çalışma modeli uygun ortam ve araçlar bulunan her işletmede rahat bir şekilde uygulanabilir.


Hibrit çalışma, çalışanların bazı günler ofis dışından bazı günler ofisten çalıştıkları daha esnek bir çalışma modelidir. Çalışanlara en verimli oldukları yerde ve şekilde çalışmayı seçme özerkliği sunar. Temelinde çalışanların verimliliğini üst seviyeye taşımak vardır. Hibrit çalışma modeli, teknolojinin gelişmesi ve dijital iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla daha popüler hale gelmiştir. Şirketler, bu model sayesinde çalışanlarının iş-yaşam dengesini daha etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar. Örneğin, bir iş gününde sabah toplantılar yapıldıktan sonra öğleden sonra çalışanlar evlerinden çalışmaya devam edebilir ya da uzaktan bağlanarak projelerini tamamlayabilir. Benzer şekilde bir gün ofise gelip diğer gün gelmeyerek hibrit bir sistem geliştirebilir. Siz de işletmenizde verimlilik seviyelerini artırmak ve farklı dönüşümler yapmak istiyorsanız hibrit çalışma modellerinin ne olduğunu inceleyebilir, işletmeniz için uygun olanı uygulamaya başlayabilirsiniz.

Hibrit Çalışma Ne Demek?

Hibrit çalışma, geleneksel çalışma modelinden oldukça farklıdır. Esnek ve modern bir çalışma şekli olarak değerlendirilir. Hem Türkiye’de hem de dünya çapında son yıllarda popüler hale gelmiştir. Genel olarak “Hibrit çalışma nedir?” sorusuna çalışanların zamanlarının bir kısmını uzaktan ve bir kısmını ofiste çalışarak değerlendirdikleri bir sistem şeklinde cevap verilebilir. Bununla beraber hibrit çalışma modelini uygulamanın tek bir yolu olmadığını bilmelisiniz. Sabit hibrit, esnek hibrit ya da tamamen uzaktan çalışma gibi birçok model bulunur. Çalışanlarınızın ve sizin beklentilerini göz önünde bulundurarak modeller arasından seçim yapabilir, işletmenizde istediğiniz dönüşümleri uygulayabilirsiniz.

hibrit çalışma modeli

Sunduğu Avantajlarla Hibrit Çalışma Modeli

Hibrit çalışma modeli hem işverenler hem de çalışanlar için birçok farklı avantaj sunar. Hibrit çalışma modelinin sunduğu avantajlar genel olarak şu şekilde özetlenebilir:


·  Hibrit çalışma modeli, çalışanların kendi işlerine daha rahat bir şekilde odaklanmalarına yardımcı olabilir. Çalışanlarınız iş ortamında daha fazla esnekliğe sahip olduğunda iş yüklerini dengeleyebilir. Ayrıca sorumluluğu üstlenme ve işlerine daha fazla odaklanma olasılıkları da artabilir.


·  Hibrit çalışma modelinin işletmeler için en önemli avantajları arasında işletme maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olması gelir. Ofiste aynı anda daha az çalışan olacağı için şirketler daha az fiziksel alana ihtiyaç duyar. Böylece hibrit çalışma modelleri bazı maliyet kalemlerinden de tasarruf etmenizi mümkün kılar.


·  Bir işletmede çalışan memnuniyeti büyük ölçüde bağımsızlığa ve seçimlere bağlıdır. Çalışanların kendilerini kontrolde hissetmeleri, nasıl ve nerede çalışacaklarına dair karar verebilmeleri, onların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir. Hibrit modeller de çalışanların kendilerini kontrolde hissetmelerini sağlayarak işe bağlılıklarını artırır.


·  Hibrit çalışma modellerini benimseyen işletmeler daha fazla kişiye ulaşabilir. Örneğin, farklı bir ilde olan yetenekli birini işe alabilirsiniz. İşletmeler, daha geniş bir yetenek havuzuna erişebilir ve böylece coğrafi sınırları aşarak daha verimli bir istem kurabilir.

hibrit çalışma modeli

·  Evden çalışan kişiler, ofis ortamının dikkat dağıtıcı unsurlarından sıyrıldığında daha verimli bir şekilde çalışabilir. Evde ya da istenilen başka bir yerde geçirilen zaman, çalışanların kişisel performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Ofisteyken çalışanlar birbiriyle sosyalleşmek için zaman harcar ve sorumluluklarına odaklanmakta gecikebilir. Bununla beraber hibrit çalışma modelinde böyle bir durum yaşanmaz.


·  Hibrit çalışma modelleri çalışanların iş ve yaşam dengesini iyileştirir. Ev ya da ofiste tam zamanlı olarak çalışmak izole edici ve dikkat dağıtıcı olabilir. Bununla beraber ofis ve ev hibrit bir model kurarak çalışanlarınızın yaşayabileceği bazı problemleri engelleyebilirsiniz.


Bununla beraber hibrit çalışma modellerinin avantajlarından yararlanmak için işletmenizde bir dijital dönüşüm geçirmeniz gerekir. Çalışanların birbirleriyle rahat bir şekilde iletişim kurmalarını sağlamak için aynı odada olmalarına gerek olmasa da yazılımlar/programlar aracılığıyla bu iş birliğini oluşturacak ortamlar yaratmalısınız.

Hibrit Çalışma Modeli Nasıl Uygulanır?

Hibrit çalışma modeli uygulamadan önce her şirket için tek bir sistem olmadığını bilmelisiniz. Esnek çalışma sistemini kendi işletmenize uyarlayarak istediğiniz verimi almaya başlayabilirsiniz. Hibrit çalışma modeli her ne kadar yeni bir sistem gibi gözükse de pek çok işletme için geleceği temsil eder. İşletmenizde nasıl bir dönüşüm sağlayabileceğinizi merak ediyorsanız aşağıdaki adımlara göz atabilirsiniz.


·  Hibrit bir çalışma modelini hayata geçirmeden önce hedeflerinizi ve beklentilerinizi tanımlamanız gerekir. Örneğin, hibrit çalışma modeline çalışan memnuniyetini artırmak için mi geçiyorsunuz ya da ofis maliyetlerini azaltmak için daha verimli bir sistem mi kurmak istiyorsunuz? Amacınızı belirledikten sonra sisteminizi kurmaya başlayabilirsiniz.


·  Hibrit çalışma modeli kurmak için ilk olarak merkezi ve bulut tabanlı bir sistem kurmanız gerekir. Tüm çalışanların birbiriyle rahat bir şekilde iletişim kurmasını sağlamak, iş birliğini desteklemek ve işleri etkili bir şekilde yürütmek için ihtiyaç duydukları araçları onlara sağlamalısınız. Sistemlerinize teknolojiyi dahil ederek hibrit modellerin daha verimli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda Zoho CRM, Zoho One ya da Zoho Workplace gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

hibrit çalışma modeli

·  Karma çalışma modellerinde çalışanlarınıza doğru kaynakları tahsis etmelisiniz. Çalışanlarınızın her yerde etkili bir şekilde çalışmalarını sağlamak için onlara dizüstü bilgisayar gibi imkânlar sağlamanız gerekebilir. Ayrıca bütün bu bağlantıların güvenilir ve emniyetli bir ağ üzerinden gerçekleştirilmesine özen göstermelisiniz.


·  Çalışanlarınızın da süreç içinde fikirlerini alarak modeli kurmaya başlayabilirsiniz. Hibrit çalışma modeli herkese uyan tek bir gömlek olmadığı için zaman içinde bazı ayarlamalar ve düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Çalışanlarınızın ve yöneticilerin deneyimlerini, zorluklarını ya da önerilerini göz önünde bulundurarak sisteminizi geliştirebilirsiniz.


·  Ofis tasarımını da göz önünde bulundurmalısınız. Ofiste daha az çalışan olduğunda daha fazla çevrim içi toplantılar yapılması gerekebilir. Bunun için ofislerinizi yenileyebilir, daha verimli alanlar oluşturacak şekilde düzenleyebilirsiniz.


Farklı hibrit çalışma modellerini inceleyerek hangisinin sizin için daha uygun olduğunu ve sonrasında çalışan geri bildirimlerinin sonrasında sisteminizi nasıl iyileştirebileceğinizi belirlemelisiniz. Zoho One ve Zoho CRM gibi yazılımlar bulut üzerinden çalışan sistemler olduğu için çalışanlarınızın birbiriyle iletişim kurabileceği bir atmosfer oluşturmanızı kolaylaştırır. Siz de uzaktan çalışma sistemini kendi iş yerinize uyarlamak istiyorsanız size uygun yazılımları inceleyebilir ve iş yerinizde özel bir model kurmaya başlayabilirsiniz.

hibrit çalışma modeli

Hibrit Çalışma Modelleri Nelerdir?

Ofis ve uzaktan çalışmanın bir araya getirildiği hibrit iş modelleri, işletmelerde farklı sonuçlar doğurabilir. Bunun için farklı hibrit iş modelleri vardır ve bu modeller her işletmede farklı etkiler elde edilmesini sağlayabilir. Ayrıca bu etki, aynı şirket içindeki departmanlardan departmanlara da farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda farklı departmanlar için özelleştirilmiş modellerin de uygulanması gerekebilir. Aşağıdaki listeden hibrit iş modellerinin bazılarını inceleyebilir, çalışanlarınıza nasıl bir sistem kurabileceğiniz hakkında fikir edinebilirsiniz.


·  İsteğe Bağlı Hibrit İş Modeli: İsminden de anlaşılabileceği gibi bu iş modelinde çalışanların hem ofiste hem de ofis dışında çalışmaları onların isteğine bırakılır. Çalışanlar nerede çalışacaklarını seçmekte özgürdür. Böylece çalışanlar bu iş modeli sayesinde en verimli oldukları yerde çalışma imkânı elde eder.


·  Sınırlı Uzaktan Çalışmayla Ofis Tabanlı Hibrit İş Modeli: Bu modelde çalışanların her gün ofisle bağlantı kurması ve oradaki toplantılara, eğitim oturumlarına ya da ekip iş birliklerine katılması beklenir. Özellikle imalat ya da inşaat gibi endüstrilerde ofis dışı çalışmak çok esnek olmadığında bu tür modeller tercih edilir. Bununla beraber çalışanlara belirli esneklikler sunulur.

hibrit çalışma modeli

·  Sabit Hibrit İş Modeli: Bu modelde çalışanlar haftada belirli günlerde ofiste ve diğer günler uzaktan çalışabilir. Çalışanların hangi günlerde ofise geleceği sabit bir şekilde belirlenir. Örneğin, bir ekip haftanın ilk yarısında sahada çalışırken diğer yarısını ofiste geçirebilir. Benzer şekilde departmanlar işyerlerindeki aşırı kalabalık ortamı önlemek için bazı çalışanların bazı günler uzaktan çalışmalarını sağlayabilir.


·  Haftalık Hibrit İş Modeli: Sabit hibrit iş modelinden farklı olarak planlamalar her hafta yeniden yapılır. Örneğin, belirli çalışanların birlikte çalışmaları gereken durumlar ortaya çıktığında bunu haftalık planlamalarınızla düzenleyebilirsiniz. Genellikle büyük şirketlerde kullanılır ve ofis alanının daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.


·  Ev Ağırlıklı Hibrit İş Modeli: Bu modelde çalışanlar bütün yıl boyunca sadece birkaç gün ofise uğramaları beklenir. Eğer çalışanların yaptıkları iş ofis ortamına gereksinim duymuyorsa ofise gitmelerine gerek yoktur.


Birçok farklı iş modeli vardır ve her işletme kendisi için uygun olanı sistemine dahil edebilir. Her işletme kendi ihtiyaçlarına ve kültürüne uygun olan hibrit çalışma modelini seçerek çalışanların verimliliğini artırabilir ve işletme hedeflerine ulaşmada önemli bir adım atabilir.

hibrit çalışma modeli

Hibrit Çalışma Modeli Uygulayan Büyük Şirketler

Büyük şirketler hibrit çalışma modeli uygulayarak iş süreçlerini daha verimli bir şekilde düzenlemeyi amaçlar. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek hangi şirketlerin hibrit çalışma modeli uyguladığını ve nasıl bir sistem geliştirdiğini öğrenebilir, süreç hakkında fikir alabilirsiniz.


·  Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, hibrit iş modeliyle çalışanlarının daha mutlu olacağını düşünür. Çalışanların ofise gelmesini zorlamanın memnuniyet seviyelerini düşüreceğine inanır. Bundan dolayı Google, çalışanlarına her yerden çalışma imkânı sunar. Google’da çalışan kişiler haftada en fazla 2 gün ofis dışında çalışabilir. Sonrasında yılda dört haftaya kadar dünyanın herhangi bir yerinden işlerini yürütebilir.


·  LinkedIN, dünyadaki en büyük profesyonel sosyal ağlar arasında bulunur. Profesyonel sektördeki insanları bir araya getirerek iş ilişkileri kurmalarını sağlar, iş fırsatlarını keşfetmelerini mümkün kılar ve bilgi paylaşımını kolaylaştırır. LinkedIN ise başlangıçta çalışanların haftada 1 gün ofise gelmesini istese de sonradan tamamen uzaktan çalışma modeline geçiş yaparak verimlilik seviyelerini artırır.


·  IBM, dünyadaki en önemli bilgi teknolojisi ürünleri/hizmetleri sağlayıcıları arasındadır. 1979’da beş çalışanı uzaktan çalışan IBM’in 1980’li yıllarda 2000’den fazla çalışanı uzaktan çalışıyordu. O zamandan beri yaratıcılığı ve verimliliği teşvik etmek için IBM, hibrit bir sistem benimser.


·  Dünyanın en büyük yazılım şirketleri arasında yer alan Microsoft da hibrit iş modellerini kullanır. Şirket politikasına göre çalışanlar zamanlarının en fazla yarısını ofis dışında çalışarak kullanabilir.


·  ABD merkezi bir e-ticaret şirketi olan Amazon da süreçlerini daha verimli hale getirmek için hibrit iş modellerini kullanır. Çalışanlarına nerede ve nasıl çalışacaklarına karar verme izni veren esnek esnek bir model benimser.


·  Dijital medya ve pazarlama çözümleri sunan Adobe, 2021’den bu yana hibrit bir şekilde çalışır. Amaca yönelik ofis içi toplantılarla beraber Adobe’da çalışanlar ofis dışından da çalışabilir.


·  Kullanan kişilerin yapay zeka gibi çeşitli araçlarla görseller hazırlamasını kolaylaştıran Canva ise çalışanlarının sadece bütün yıl toplam 8 defa ofise gelmesini bekler. Daha önce yaptıkları bir araştırmada çalışanların %81’inin esnek bir çalışma modeli istediklerini belirledikten sonra şirket bu kararı verdi.


·  Bütün ülkelerde konaklama ihtiyaçlarını karşılayan Airbnb de çalışanlarına esneklik sunar. 2022 yılından itibaren Airbnb’de çalışan herkes istedikleri yerden çalışabilir.


·  Birçok farklı ürünüyle tanınan Unilever’de de çalışanlar zamanlarının %40’ını ofis dışında geçirebilir.


·  Piyasada yaygın olarak kullanılan video hizmetlerden biri olan Zoom’da da tam zamanlı bir ofis ortamı yoktur. Zoom’da çalışanlara nerede çalışmak istediklerine karar verme özgürlüğü tanınır.


Spotify, American Express, Salesforce ya da Zapier gibi birçok önemli şirket, hibrit iş modelleriyle iş süreçlerinin verimliliğini artırmayı amaçlar. Eğer siz de hibrit iş modelleri kurmak ve bu model için bir altyapı sağlamak istiyorsanız Zoho One ve Zoho CRM bu konuda size yardımcı olabilir.

hibrit çalışma modeli

Zoho One ve Zoho CRM ile Hibrit Çalışma Modeli

Hibrit çalışma modelinin iletişim kurma ve her işin entegre bir şekilde devam etmesini sağlama gibi çeşitli zorlukları olabilir. Bununla beraber bulut üzerinden çalışan Zoho One ve Zoho CRM, bu tür problemlerin önüne geçerek istenilen sistemin kurulmasını kolaylaştırır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek Zoho’nun hibrit iş süreçlerini nasıl iyileştirdiği hakkında fikir edinebilir, bulut tabanlı sistemlerin iş hayatınıza ne gibi katkılarda bulunabileceğini öğrenebilirsiniz.


·  İletişim ve iş birliği, uzaktan çalışma modellerinin en önemli problemleri arasında bulunur. Bununla beraber Zoho One içinde bulunan birleşik sohbet özelliği, herhangi bir sorun yaşamadan çalışanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlar. Normal bir sohbet penceresi üzerinden gruplar birbiriyle iletişim kurabilir ve iş hakkında önemli bilgilere kolaylıkla ulaşabilir.


·  Video konferanslar ve toplantılar, uzaktan çalışmanın kalbidir. Zoho CRM ya da Zoho Mail üzerinde planladığınız toplantıları Zoho One üzerinde başlatabilir, farklı uygulamaların özelliklerini tek bir noktada toplayabilirsiniz.

·  Bütün dosyalarınızı tek bir yerde bir araya getirebilir ve herkesin güncel bilgilere pratik bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Herkes ihtiyaç duyduğu belgelere kısa sürede ulaştığında iş süreçleri daha verimli hale gelir.

zoho hibrit çalışma özellikleri

·  Proje yönetim araçları da süreçleri Zoho One aracılığıyla daha rahat bir şekilde takip etmenize olanak tanır. Zoho Projects ya da Zoho Sprints ile proje yönetiminizi farklı bir seviyeye taşıyabilir, buluta aktarılan bilgileri herkesin eş zamanlı bir şekilde incelemesini sağlayabilirsiniz. Böylece kişiler bir araya gelmeden de projenin ilerleyişi hakkında fikir edinebilir.

zoho hibrit çalışma özellikleri

·  Zoho One, müşteri temsilcilerinizin de uzaktan çalışmasına imkân tanır. Her isteği tek bir yerden yöneterek farklı kanallardaki müşterilerin desteklenmesini sağlayacak araçlar sunar. Yapay zeka araçlarıyla yanıt ve çözüm sürelerini hızlandırabilir, ihtiyaç duyan müşterileri temsilcilere bağlayarak uzaktan çözümler elde edilmesini sağlayabilirsiniz.


·  Zoho CRM ile kullanıcıları ve rolleri tanımlayabilir, kimlerin uzaktan çalışacağını kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Böylece belirlediğiniz hibrit çalışma modelini göz önünde bulundurarak bir sistem kurabilirsiniz.


·  Zoho CRM’in iş araçları sayesinde tekrarlayan görevleri otomatikleştirebilir ve böylece hem ofiste hem de uzaktan çalışanlar için zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Böylece çalışanlar daha önemli görevler için zamanını daha iyi bir biçimde yönetebilir.


·  Zoho CRM’in raporlama araçlarını kullanarak çalışanlarınız ofiste de olsa ofis dışında da onların performanslarını izleyebilirsiniz.


·  Mobil uygulamalar aracılığıyla çalışanlarınızın uzaktan daha rahat bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Sosyal medya, e-posta ya da yapay zeka entegrasyonları sayesinde sürecinizi daha yenilikçi ve verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.


Yukarıdaki örneklerin yanı sıra yazılımlar aracılığıyla birçok farklı işlemi gerçekleştirerek hibrit iş modelinizi hayata geçirebilirsiniz. Zoho ile hibrit çalışma modelinizi uygulayabileceğiniz araçlara sahip olabilir ve istediğiniz yenilikleri yapabilirsiniz. Hibrit çalışma günümüz dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir ve gelecekte de iş modellerinizi geliştirme konusunda size yardımcı olabilir. Zoho CRM, Zoho One ya da Zoho’nun başka araçlarını kullanarak hibrit çalışma modelini uygulamak için ihtiyacınız olan teknik altyapıyı oluşturabilir, teknoloji desteği sayesinde işletmenizin verimlilik seviyelerini artırabilirsiniz. Satıştan pazarlamaya, proje yönetiminden insan kaynaklarına kadar bütün süreçlerinizi Zoho One ile yönetebilir, Zoho One’ın bulut üzerinden çalışan uygulamalarıyla sistemlerinizi yapılandırabilirsiniz.

Kardelen