zoho_crm

TR

zoho_crm

EN

Sosyal Medya Yönetimi Satışları Ne Kadar Etkiler?

24.01.22 11:26 AM By Denizhan

Dijital alışveriş ortamı ticaret ile mümkündür. Online platformlarda müşterilerle nitelikli ilişki, sosyal medya yönetimi sayesinde gerçekleşir.


Teknoloji çağında dijitalleşme yaşamın birçok alanına etkilidir. Dijitalleşme; 21. yüzyılın başından itibaren giderek hızlanıp birçok sektörü doğrudan etkilemiştir. Bu sektörlerin en başında en yer alanlardan biri de ticarettir. Geçmişten bugüne satıcı-müşteri odaklı bir şekilde iletişim kurmanın anahtarlarından biri olan ticaret, dijitalleşmeyle birlikte oldukça farklı imkânlarla gerçekleştirilmeye başlamıştır. Bu doğrultuda ticaretin yerini dijital dünyada e-ticaret kavramı almış durumdadır. e-ticaret klasik koşulların zincirini kırmış, sanal dünyada herkesin potansiyel müşteri olmasına olanak tanımıştır. Geniş kitlelere hitap etmenin yolunu açan ticaret alanındaki bu dijitalleşme, tıpkı standart temelde olduğu gibi, insan ilişkilerine yani dijital tanımla sosyal medyaya dayanır.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

İnsanların yaşamlarındaki birçok unsuru paylaşmaları, dijital dünyada sosyal medya sayesinde gerçekleşir. Rutin yaşam alışkanları, duygular, düşünceler, tartışmalar, beklentiler vb. bütünüyle medyaya yansır. İlişkilerin temel adresi olan sosyal medya, e-ticaret alanında faaliyet sürdüren markalar için oldukça önemli yer tutar. Markalar için sosyal medyanın neler ifade edebileceği şu şekilde sıralanabilir:


    Geniş kitlelere ürün ve hizmetlerini duyurabilmeleri amacıyla hızlı bir çözümdür.

    İnsanların paylaşımlarından yola çıkarak pazar yeri incelemesi yapmalarını sağlar.

    Üretim sürecinde planlama yaparken insanlara anket vb. unsurlarla ulaşmak için birebirdir.unsurlarla ulaşmak için birebirdir.

    Markanın tanıtımı sırasında nasıl bir dil kullanılması gerektiği konusunda gerekli ipucunu sağlar.


Sosyal medyanın bunlara benzer avantajları oldukça çeşitlenir. Her geçen gün kendini yenileyen, belli bir dinamiği içerisinde barındıran sosyal medya; başlı başına bir sektör olarak değerlendirilebilir. Bunun için e-ticaret aşamasının her detayında olduğu gibi verimli insan ilişkileri kurmak amacıyla bu alanda ekstra çalışma yapmak gerekir. Sosyal medya yönetimi nedir sorusu, tam bu noktada devreye girip cevabını beraberinde getirir. Dijital dünyada daha fazla etkileşim sağlamak, insanlarla iletişim ağını geliştirmek amacıyla atılan her adımdır. Sosyal medya yönetimi hizmeti sayesinde dijital etkileşimde nasıl bir yol çizileceği markalar için oluşturulur. Bu sayede tam teşekküllü bir pazar alanı yaratmak mümkün olur. 

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medyayla geniş ağa ulaşmak bir süreçtir. Sosyal medya yönetimi nedir nasıl yapılır sorusu bu süreci kapsar. Yönetimin gerçekleştirmek adına izleyebileceğiniz yöntemler çeşitlenir. Bu yöntemlerden her biri kendi içerisinde ayrı kuralları olan ve ayrı sonuçlar doğurabilecek türdedir. Başvurabileceğiniz yöntemlerden birisi bu işin dinamiklerini öğrenerek işe bizzat el atmaktır. Özellikle düşük bir bütçeye sahipseniz bu yol sizin için uygun olabilir. Aynı zamanda sosyal medyanın dinamiklerinin bilincine bizzat kendiniz hâkim olarak mesleki anlamda gelişim sağlayabilirsiniz. Uzun bir süreç gerektiren bu işlem için yeterli zamanınız olmadığında bu yol dezavantaja dönüşebilir. Başvurabileceğiniz bir diğer yol bu iş için özel bir ekip kurmaktır. Özellikle orta büyüklükte, gelişmekte olan bir markaya sahipseniz kullanışlı olabilir. Bu yolu uygularken görev bölümü yapıp iş birliği içerisinde ilerlemek süreci hızlandırabilir. İşlemin aşamalarına göre kendini geliştirmek isteyen bir ekip vasıtasıyla işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Verimli ve başarıya en yakın deneyime adım atmak amacıyla izlenecek olanı ise sosyal medya yönetimi ve danışmanlığı hizmeti oluşturur. Sosyal medyanın dinamiklerine birebir hâkim olan uzmanlar, yönetim için yapılması gerekenleri bizzat sizin yerinize yerine getirir. Arama motorlarının dinamiği, sosyal medyanın işleyişi, kullanıcıların neler beklediği konusunda kendisini geliştiren bu uzmanlar, özellikle kurumsallaşmış bir markaya sahipseniz sizin için başarının anahtarı olabilir.

Sosyal Medya Hesap Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya hesap yönetimi platformun niteliklerine göre gerçekleştirilebilir. Platformlarda yer alan kitlelerin niteliklerini göz önünde bulundurarak doğru zamanda yayımlanan gönderiler, reklamlar vasıtasıyla sağlıklı hesap yönetimine adım atılabilir.

E- Ticarette Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sosyal medyanın e-ticaret hacmini artıran etkendir. E-ticaret sosyal medya yönetimi sayesinde profesyonel olarak ilerlemeniz durumunda verimli sonuç alırsanız. Profesyonelliğe ulaşmanız için uzman desteği almak istemezseniz birtakım dinamiklere dikkat etmelisiniz. Bu doğrultuda sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:


    Öncelikle işe kime hitap ettiğinizi belirleyerek başlamalısınız. Kitleniz; cinsiyet, yaş, ilgiler, meslekler gibi unsurlar doğrultusunda değişebilir. Örneğin; makyaj ürünlerini tasarlıyorsanız kadınları ve yaş grupları detaylı analiz etmelisiniz.makyaj ürünlerini tasarlıyorsanız kadınları ve yaş grupları detaylı analiz etmelisiniz.

    Profesyonel sosyal medya yönetimi dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisini özgün içerikler üretmektir. Sosyal medyada özgün olmayan içerikleri tüketicilere fark edebildikleri gibi arama motorları da doğrudan kullanıcıların ulaşmasını engelleyebilir. Bunun için yönetim sırasında gerek yaratıcılığı ihmal etmemelisiniz.. Sosyal medyada özgün olmayan içerikleri tüketicilere fark edebildikleri gibi arama motorları da doğrudan kullanıcıların ulaşmasını engelleyebilir. Bunun için yönetim sırasında gerek yaratıcılığı ihmal etmemelisiniz.

    Yönetim sırasında atlamamanız gereken bir diğer nokta rakip analiziniz. Özellikle e-ticaret sektöründe başarıya ulaşmak için rakipleri ulaşmak için doğru analize ulaşmalı ve stratejinizi bu yönde geliştirmelisiniz. Analiz işlemi size bir taraftan özgün içerik oluşturmanızı sağlarken diğer taraftan başarıya ulaşmak için stratejide ipucu verebilir. Rakip analizi sayesinde pazarı iyice tanıyarak adımlarını daha güçlü biçimde atabilirsiniz.. Özellikle e-ticaret sektöründe başarıya ulaşmak için rakipleri ulaşmak için doğru analize ulaşmalı ve stratejinizi bu yönde geliştirmelisiniz. Analiz işlemi size bir taraftan özgün içerik oluşturmanızı sağlarken diğer taraftan başarıya ulaşmak için stratejide ipucu verebilir. Rakip analizi sayesinde pazarı iyice tanıyarak adımlarını daha güçlü biçimde atabilirsiniz.


Yönetim aşamalarında dikkat etmeniz gerekenlerden biri reklamlardır. Sosyal medya uzmanlarının verilerine göre herhangi bir platformda geniş bir kitleye sahip olsanız dahi gönderileriniz, birçok takipçinizin akışında öne çıkarılmaz. Bundan ötürü verimli bir deneyime adım atmak için ürün ve hizmetlerinizle ilgili olabildiğince fazla reklam vermeye özen göstermelisiniz.. Sosyal medya uzmanlarının verilerine göre herhangi bir platformda geniş bir kitleye sahip olsanız dahi gönderileriniz, birçok takipçinizin akışında öne çıkarılmaz. Bundan ötürü verimli bir deneyime adım atmak için ürün ve hizmetlerinizle ilgili olabildiğince fazla reklam vermeye özen göstermelisiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Taktikleri ile Verimli Sonuç Alma

Yönetim sürecinden yüksek verim almak için temel dinamikler gereklidir. Bu dinamiklerle satışlarınızda belirgin artış görülür. Süreçten daha çok verim almak için birtakım pratik, sosyal medya yönetimi taktikleri ipucu olabilir. Sosyal medyada paylaşacağınız içerik türleri taktik oluşturmada sizin için belirleyici olabilir. Sosyal medyada görüntü ve videolar kullanıcıların dikkatini çekmede birebirdir. Aynı şekilde yaratıcı yazılar ve kısa öz sesli içerikler de kullanıcılarla etkileşim kurabilir. Bunun için bu içerikleri paylaşabileceğiniz en doğru sosyal platformları keşfedip mümkün olduğunca fazla türde içerik paylaşarak müşteri potansiyelinizi artırabilirsiniz. Verimli sonuç alabilmek adına dikkat edebileceğiniz sosyal medya yönetimi araçları ile müşterilerle olan sıcak ilişkinizi geliştirebilirsiniz. Araçlar vasıtasıyla birçok müşteriden ürünlerinizle ilgili yorumlar, dilekler, mesajlar alabilirsiniz. Bu sayede müşterilerin nabzını tutmanız kolaylaşır. Sosyal medya yönetimi uygulamaları gönderilerin, tanıtımların, reklamların planlarını yapmanızı kolaylaşır. Uygulamalar ürünlerinize veya hizmetlerinize ilgi gösteren kullanıcıların hangi zamanlarda aktif oldukları konusunda size otomatik olarak ipucu verir. Sosyal medya yönetimi uygulama Zoho Social sayesinde satışlar için izlemeniz gereken süreç, çok daha hızlanır. Böylece yönetim sayesinde kısa sürede satış miktarınızda belirgin artış meydana gelmesi ve markanızın büyümesi, hatta globalleşmesi çok daha pratiktir.

Denizhan